Hokejový šampionát nebude, Fortuna ligu možno nedohrajú (minúta po minúte)

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: SME - Miro Mezei, Adobe Stock)
Igor Dopirák|21. mar 2020 o 08:07

Situáciu ste mohli sledovať s nami.

23:55 Minútu po minúte sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

22:45 Na koronavírus zomrel bývalý šéf Realu Madrid

Lorenzo Sanz, bývalý predseda španielskeho futbalového klubu Real Madrid, v sobotu zomrel potom, ako mu diagnostikovali nákazu nového koronavírusu.

Od stredy ležal vo vážnom stave v nemocnici.

O úmrtí 76-ročného niekdajšieho funkcionára informovali španielske periodikum Marca aj agentúra APA.

21:52 Paulo Maldini a jeho syn Daniel majú koronavírus

Nakazený je aj legendárny taliansky futbalista Paolo Maldini a jeho syn Daniel, obaja mali pozitívne testy na nový koronavírus.

V sobotu večer to potvrdil klub AC Miláno na svojej oficiálnej stránke.

"Technický riaditeľ klubu Maldini sa dozvedel o kontakte s osobou, ktorá mala následne pozitívny test na koronavírus, a sám začal prejavovať symptómy ochorenia," píše sa na webe AC.

"Včera podstúpil test, ktorého výsledok bol pozitívny. Jeho syn Daniel, útočník mládežníckeho tímu AC, ktorý nedávno trénoval s A-mužstvom, mal taktiež pozitívny nález. Obaja sú v poriadku a už absolvovali dvojtýždňovú karanténu. Teraz zostanú v izolácii až do klinického zotavenia," dodalo AC.

19:48 Dybala je tretím nakazeným hráčom Juventusu

Argentínsky futbalista Paulo Dybala z Juventusu Turín mal pozitívny test na nový koronavírus.

Stal sa tretím hráčom talianskeho majstra s ochorením COVID-19 po Danielem Ruganim a Blaisovi Matuidim.

19:15 Ottawa má druhého nakazeného hráča

Už druhý nemenovaný hokejista Ottawy Senators mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub zámorskej NHL to oznámil v sobotu večer, tri dni po prvom prípade, uviedla agentúra AP.

Podľa AP bol hráč v tíme počas série zápasov na klziskách súperov zo San Jose, Anaheimu a Los Angeles.

Celkový počet ľudí vo výprave Senators, ktorá trip absolvovala je 56. Z nich 44 nemalo žiadne symptómy ochorenia, osem otestovali a dva testy boli pozitívne.

Prvý hokejista mal mierne príznaky ochorenia COVID-19 a je v izolácii.

18:40 Frankfurt má druhého nakazeného hráča

Nemecký futbalový klub Eintracht Frankfurt potvrdil nákazu koronavírusom u druhého zo svojich hráčov.

Tak ako v prípade prvého pred dvoma dňami, jeho identitu nezverejnili. Ide o štvrtý prípad ochorenia COVID-19 v I. bundeslige.

18:26 Ramsay: Nepamätám si situáciu, ako je táto

"Keď som sa dozvedel správu o zrušení MS v hokeji, zostal som sklamaný. Nepamätám si situáciu, ako je táto. Všetci moji slovenskí priatelia, tréneri a kolegovia - chýbate mi. Snáď sa čoskoro budem môcť vrátiť a budeme spolu pokračovať v najlepšej práci pre slovenský hokej. Buďte silní a opatrní, držte spolu," uviedol tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.

17:38 Rusi, Česi a Švédi reagujú na zrušenie MS v hokeji

Ruský, český aj švédsky hokejový zväz súhlasia so zrušením MS v hokeji pre pandémiu koronavírusu.

17:13 V NBA nebudú hráčom siahať na platy

Zámorská basketbalová NBA neplánuje až do 1. apríla siahať na platy hráčov v profilige, ktorá aktuálne stojí z dôvodu pandémie koronavírusu.

Podľa ESPN by ale mohla k tomuto kroku pristúpiť od 15. apríla.

V kolektívnej zmluve NBA je zakotvená aj vyššia moc a v katastrofických scenároch, vrátane pandémie, pamätali jej tvorcovia aj na odstupňovanie takýchto finančných strát.

Profiligu zastavili 12. marca potom, ako Rudyho Goberta z Utahu Jazz pozitívne testovali na koronavírus. Nie je teraz jasné kedy, ako a či vôbec sa opäť sezóna NBA 2019/2020 rozbehne.

Majitelia klubov sa už však pripravujú na veľké finančné straty. Informovala agentúra AFP.

16:49 Francúzske kluby skrátia platy hráčov o 16 percent

Francúzske futbalové kluby z Ligue 1 pristúpia k dočasnému pozastaveniu výkonu práce ich hráčov, realizačných tímov a zamestnancov. Ako informovala agentúra AP, v preklade to znamená skrátenie ich platov o 16 percent.

Štát by mal hráčom prispieť vo výplate mesačným maximom vy výške 5 400 eur.

Ak hráč mesačne zarobil 40 000 eur, po opatrení by mal brať 39 000 eur. Väčší dopad to bude mať na najlepšie zarábajúcich futbalistov. Ak niekto mesačne zarobil 300 000 eur, dostane teraz 252 000 eur od klubu plus 5 400 od štátu.

15:31 Majstrovstvá sveta v hokeji definitívne zrušili

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v sobotu popoludní definitívne zrušila na máj naplánované majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku.

Dôvodom je pandémia koronavírusu.

Informáciu zverejnila na svojom oficiálnom webe s tým, že rozhodnutie schválila Rada IIHF.

Svetový šampionát mali hostiť mestá Zürich a Lausanne od 8. do 24. mája, stihlo sa naň predať viac ako 300-tisíc vstupeniek.

Na turnaji mala štartovať aj slovenská reprezentácia.

14:41 Podľa Riapoša treba MOV veriť

Slovenské paralympijské hnutie očakáva, že paralympiáda v Tokiu sa uskutoční v stanovenom termíne od 25. augusta do 6. septembra.

Nič by na tom nemala zmeniť ani pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace obmedzenia v tréningovom procese niektorých športovcov a zrušenie viacerých kvalifikačných podujatí.

V rozhovore pre TASR to povedal predseda Slovenského paralympijského výboru (SVP) Ján Riapoš. Ten je zároveň presvedčený, že od 24. júla do 9. augusta sa v Japonsku uskutočnia aj olympijské hry.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má podľa neho pripravené záložné varianty pre najväčšiu športovú udalosť, no verejne deklaruje najpravdepodobnejšiu verziu, že hry v lete 2020 budú.

13:05 Súťaže v Austrálii pokračujú bez prerušenia

Najvýznamnejšie austrálske športové súťaže pokračovali v sobotu napriek pandémii nového koronavírusu.

Za zatvorenými dverami sa hralo vo futbalovej A-League, Národnej ragbyovej lige i lige austrálskeho futbalu. V nej sa sezóna len začala a za normálnych okolností by zápasy lákali aj 80-tisícové návštevy.

12:54 Futbalista Schalke porušil zákaz, šiel do baru

Marocký futbalista Amine Harit využil tréningové voľno Schalke 04, aby navštívil bar v Essene.

Ten však mal byť zavretý pre šíriaci sa koronavírus.

"Áno, je pravda, že tam Amine bol. Spravil chybu a vie to. Dôrazne som mu dohovoril, veľmi ho to mrzí a už to nezopakuje," citovala športového riaditeľa Schalke Jochena Schneidera agentúra DPA.

12:10 Hamilton nemá koronavírus, hoci bol s nakazenými

Úradujúci majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton poprel správy, že je nakazený novým koronavírusom.

Špekulácie sa vyrojili po tom, ako bol pred dvoma týždňami v spoločnosti herca Idrisa Elbu a manželky kanadského predsedu vlády Sophie Trudeauovej, u oboch neskôr potvrdili ochorenie COVID-19.

"Som zdravý, nemám žiadne príznaky a dvakrát denne cvičím," odkázal fanúšikom britský jazdec Mercedesu. Hamilton zároveň vyzval na zodpovednosť a prezradil, že aj on je v dobrovoľnej karanténe.

11:58 MS v snookri chcú nahradiť v lete

Majstrovstvá sveta v snookri sa pre pandémiu koronavírusu neuskutočnia v pôvodnom termíne 18. apríla až 4. mája.

Organizátori dúfajú, že turnaj sa im podarí nahradiť v júli alebo auguste, obhajca titulu je Angličan Judd Trump.

Šampionát sa už uplynulých 43 rokov koná v sheffieldskom divadle Crucible.

11:51 Vedenie Serie A zvažuje redukciu platov hráčov

Vedenie talianskej futbalovej Serie A zvažuje opatrenia na zmiernenie finančných dopadov pandémie koronavírusu. Pre nákazu prerušili najvyššiu súťaž a kluby odstrihli od príjmov.

Podľa niektorých odhadov môžu prísť až o 720 miliónov eur. Celkové výdavky účastníkov Serie A na platy sú 1,3 miliardy eur.

Vedenie ligy preto predbežne navrhlo celoplošnú redukciu platov hráčov o 30 percent v prípade, ak sa ročník 2019/2020 nedohrá. Toto riešenie však musí schváliť hráčska asociácia AIC, ktorej sa opatrenie nepozdáva.

11:50 Kentoš si na súťažný debut pri U21 musí počkať

Opatrenia Európskej futbalovej únie (UEFA) počas pandémie koronavírusu sa dotkli aj slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

V marci mala odohrať kvalifikačné zápasy o postup na budúcoročný európsky šampionát, duely v Gruzínsku (26. marca) aj v Nitre proti Lichtenštajnsku (31. marca) však odložili.

"Myslím si, že zvíťazil zdravý rozum. Aktuálna situácia v spoločnosti nie je jednoduchá a odloženie marcových zápasov je už len akési vyústenie," uviedol na webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ) tréner Jaroslav Kentoš.

Štyridsaťpäťročný kouč prevzal lavičku koncom decembra po Adrianovi Guľovi, na súťažnú premiéru si však musí ešte počkať.

11:17 Fortuna liga sa bude hrať v máji, nevylučujú ani predčasný koniec

Vo futbalovej Fortuna lige sa pre pandémiu koronavírusu bude hrať najskôr začiatkom mája.

O odklade najvyššej slovenskej súťaže do konca apríla rozhodlo Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK) v piatkovom online hlasovaní.

"Posun je logický i vzhľadom na rozhodnutie Európskej futbalovej únie (UEFA) o odklade majstrovstiev Európy na ďalší rok a predĺženia termínu dohratia ligových súťaží do konca júna 2020," uviedol prezident ÚLK Ivan Kozák pre fortunaliga.sk.

Riadiaca organizácia ráta aj so scenárom, ak by sa súťaž nedohrala. "Pripravujeme rôzne alternatívne návrhy, ak by krízová situácia pretrvávala naďalej a neumožnila nám Fortuna ligu dohrať," priznal Kozák.

11:01 Nibali: Zdá sa mi, že nemá význam trénovať

"Zostaňte silní a pomáhajte si navzájom." Tento odkaz adresoval taliansky cyklistický šampión Vincenzo Nibali svetu v ťažkých časoch boja s pandémiou koronavírusu.

Tridsaťpäťročný jazdec tímu Trek-Segafredo sa po skončení pretekov Paríž - Nice presunul do švajčiarskeho Lugana, kde trávi čas s manželkou Rachele a šesťročnou dcérkou Emmou Vittoriou.

"Nikto z nás nevie, kedy sa to všetko znova rozbehne. Všetci sa na to pýtame a nikto teraz nepozná odpoveď. Zdá sa mi, že trénovať ani nemá význam, keď nemáte stanovený cieľ. Moja forma sa zlepšovala, aj počas pretekov Paríž - Nice som sa cítil čoraz lepšie," uviedol na facebooku.

10:47 Zvažujú pokračovanie čínskej basketbalovej ligy

Čínska basketbalová liga bude zrejme čoskoro pokračovať. Súťaž prerušili 1. februára pre šíriaci sa koronavírus, v krajine však dokázali nákazu potlačiť, keď denne pribúdajú už iba desiatky nových prípadov.

Obnovenie súťaže naznačuje aj príchod bývalej hviezdy NBA Jeremyho Lina, ktorý sa odfotil pri Veľkom čínskom múre. "Šťastne som priletel, aby som dokončil sezónu," napísal na instagrame.

V tamojšej najvyššej súťaži pôsobí približne štyridsať zahraničných hráčov, všetci po príchode musia absolvovať dvojtýždennú karanténu, informoval portál idnes.cz.

10:33 Futbalista Espanyolu má koronavírus

Čínsky futbalista Wu Lej z Espanyolu Barcelona mal pozitívny test na nový koronavírus. Dvadsaťosemročný útočník je v domácej karanténe a má mierne príznaky, informovala agentúra SID.

Wu Lej prišiel do Španielska v januári 2019 zo Šanghaja SIPG a je jediný čínsky hráč v elitných európskych ligách.

10:30 Federer vyzval fanúšikov na disciplínu a zodpovednosť

Švajčiarsky tenista Roger Federer vyzval svojich spoluobčanov na disciplínu a zodpovednosť v čase koronavírusovej krízy. Nadviazal na iniciatívu ministra zdravotníctva Alaina Berseta s názvom "Chráňme sa".

Federer prostredníctvom instagramu vyzval fanúšikov, aby počas pandémie zostali doma a dodržiavali hygienu. Vo Švajčiarsku evidujú viac ako 5600 prípadov ochorenia COVID-19 a 56 mŕtvych.

Tamojší rezort zdravotníctva priznal, že nemocnice sú na pokraji svojich kapacít.

"Tiež som zostal doma a častejšie si umývam ruky. Je veľmi dôležité, aby sme všetci dodržiavali pravidlá, musíme byť v karanténe a brať to veľmi, veľmi vážne," uviedol 38-ročný grandslamový rekordér.

"Nikdy nebolo potrebnejšie si pomáhať. Najmä musíme chrániť starších ľudí, tí sú najohrozenejší a najviac im pomôžeme, keď si od nich udržíme dvojmetrovú vzdialenosť a nevystavíme ich riziku nákazy," pokračoval.

Na záver svojho posolstva Federer posunul štafetu odkazov alpskej lyžiarke Wendy Holdenerovej, hokejistovi Romanovi Josimu a hudobníkovi DJ Bobobvi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:17 V Európe sme na smiech, tvrdí hokejista Záborský

Šíriaci sa koronavírus zapríčinil aj predčasné ukončenie hokejovej Tipsport ligy. Zatiaľ čo vo väčšine iných krajín majstra nevyhlasovali, na Slovensku udelili Banskej Bystrici majstrovský titul.

"Všetky popredné ligy majú ročníky bez majstra, keďže sa nedohralo. Slováci sú jediní, čo určili držiteľa titulu. Je to fraška. Nie je možné, že sa nedohrala ani základná časť a určil sa majster," uviedol Záborský pre denník Šport.

"Môžeme sa vyhovárať na vyhlášku, ale v podobne extrémnom čase sa mohlo rozhodnúť rozumne. V Európe sme na smiech. Je to postavené na hlavu, nie je to dobrý odkaz smerom von," dodal.

S udelením titulu nesúhlasil napríklad ani šéf hokejového zväzu Miroslav Šatan.

9:10 Warne bude miesto ginu vyrábať dezinfekčné prostriedky

Legendárny austrálsky hráč kriketu Shane Warne sa zapojil do boja proti šíreniu koronavírusu netypickým spôsobom.

Vo svojej úspešnej pálenici SevenZeroEight začal namiesto ginu vyrábať prostriedky na dezinfekciu rúk, aby pomohol zmierniť pandémiu.

8:09 Nemecký štvrtoligista sa vzdal väčšiny platov

Nemecký futbalový klub Schalke 04 predĺžil svoju tréningovú pauzu, ktorú ohlásil pre pandémiu nového koronavírusu.

Hráči sa mali stretnúť už v pondelok, prestávka však bude trvať minimálne do piatka a Schalke bude čakať na ďalšie pokyny zo zdravotníckeho a výskumného Ústavu Roberta Kocha.

K finančným opatreniam pristúpili vo štvrtoligovom tíme Rot-Weiss Essen, ktorý bol v roku 1955 nemeckým šampiónom.

Celý káder a vedenie sa jednohlasne zhodli, že sa vzdajú väčšiny svojich platov, aby klubu pomohli prežiť ekonomické následky nákazy. Informovala o tom agentúra DPA.

8:08 UEFA sa ospravedlnila, ME nemusia mať označenie EURO 2020

Zatiaľ nie je isté, aký názov budú mať futbalové majstrovstvá Európy odložené na leto budúceho roka.

Európska futbalová únia (UEFA) vzala späť svoje predchádzajúce stanovisko, podľa ktorého malo šampionátu zostať označenie EURO 2020.

"Ospravedlňujeme sa za túto chybu. Chceme ozrejmiť, že žiadne oficiálne rozhodnutie ohľadom názvu ME, ktoré sa uskutočnia v roku 2021, ešte nepadlo. Predchádzajúci príspevok sme odoslali omylom," napísalo mediálne oddelenie UEFA na twitteri.

Riadiaca organizácia európskeho futbalu odložila záverečný turnaj 17. marca pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra TASS.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hokejový šampionát nebude, Fortuna ligu možno nedohrajú (minúta po minúte)