Určite by pomohol. Vrtuľníku, v ktorom zahynul Bryant, chýbal dôležitý systém

Hasiči pri hasení helikoptéry, ktorá sa zrútila v kalifornskom meste Calabasas. Pri havárii zahynul jeden z najlepších basketbalistov histórie Kobe Bryant.
Hasiči pri hasení helikoptéry, ktorá sa zrútila v kalifornskom meste Calabasas. Pri havárii zahynul jeden z najlepších basketbalistov histórie Kobe Bryant. (Autor: Mark J. Terrill - TASR/AP)
TASR|29. jan 2020 o 16:32

Tragédia sa možno nemusela stať.

LOS ANGELES. Vrtuľník, pri havárii ktorého v nedeľu zahynula legenda NBA Kobe Bryant, nebol vybavený dôležitým softvérom upozorňujúcim pilotov na situáciu, keď sa stroj dostane príliš blízko povrchu zeme.

Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Systém TAWS, ktorý je navrhnutý tak, aby varoval posádku pred bezprostredne hroziacim rizikom kolízie, nebol na vrtuľníku patriacom Bryantovi nainštalovaný.

Išlo o stroj typu Sikorsky S-76, uviedol americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB). "Systém TAWS by bol určite pomohol," povedala predstaviteľka NTSB.

Kobe Bryant a jeho kariéra: fotogaléria

10.6.2020

Zdôraznila však, že nevie posúdiť, či by prítomnosť daného systému dokázala zabrániť havárii.

Tento varovný systém nie je pre vrtuľníky v USA povinný. NTSB však odporúča jeho inštaláciu na všetkých vrtuľníkoch, ktoré majú šesť a viac miest pre pasažierov.

Vrtuľník s Bryantom sa zrútil na svah v južnej Kalifornii. Úrady identifikovali jeho telo po tom, ako z miesta nešťastia vyzdvihli ostatky všetkých deviatich obetí.

Bryant, päťnásobný šampión NBA a dvojnásobný zlatý olympijský medailista, zahynul vo veku 41 rokov spolu so svojou 13-ročnou dcérou a ďalšími siedmimi osobami na palube vrtuľníka.

Príčina havárie sa vyšetruje.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Určite by pomohol. Vrtuľníku, v ktorom zahynul Bryant, chýbal dôležitý systém