Keď mu volal Löw, považoval to za žart. Gnabry dosiahol to, čo Filip Šebo

Serge Gnabry sa pri svojom debute v nemeckej reprezentácii zaskvel hetrikom.
Serge Gnabry sa pri svojom debute v nemeckej reprezentácii zaskvel hetrikom. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|14. nov 2016 o 14:55

V Arsenale Londýn bol nepotrebný. V Nemecku však ukazuje svoje kvality. Serge Gnabry žiaril na olympiáde aj pri premiére v seniorskom výbere.

BRATISLAVA. Nemeckým hviezdam, ako sú Mario Götze, Marco Reus či Thomas Müller rastie zdatná konkurencia. Dvadsaťjedenročný krídelník Serge Gnabry sa pri svojej seniorskej premiére zaskvel hetrikom. Aj jeho zásluhou Nemecko deklasovalo San Maríno 8:0.

Talentovaný mladík pozvánke do národného tímu najskôr nechcel uveriť. Keď mu nemecký tréner Joachim Löw prekvapivú správu oznamoval, myslel si, že si z neho niekto robí žarty.

„Keď mi tréner zavolal, že ma nominuje, chvíľu som rozmýšľal, či je to naozaj on, alebo nie. V poslednom čase je čoraz viac falošných telefonátov z rôznych televíznych relácií či iné podobné vtipy. Nechcel som byť ďalšou obeťou,“ prezradil Gnabry pre rozhlasovú stanicu RND.

Žiaril na olympiáde v Riu

Napokon nominácii uveril, prišiel na svoj prvý seniorský zraz, nastúpil na celý zápas a trikrát skóroval. Ak by premenil aj ďalšie vyložené šance, jeho gólový nástrel mohol byť aj dvojnásobný.

„S tým, že strelím pri svojom debute tri góly, som nerátal ani v najkrajšom sne. Som tým nadšený. Tréner mi povedal, nech hrám drzo a sebavedome. Hádam sa mi to podarilo,“ vyhlásil pre televíziu RTL.

Gnabry je prvým futbalistom, ktorý skóroval pri svojom debute za nemeckú reprezentáciu od roku 2007, keď sa to podarilo Christianovi Panderovi v zápase proti Anglicku. Hetrik pri premiére naposledy zaznamenal v nemeckom mužstve pred 40 rokmi Dieter Müller.

Na Slovensku sa podobný kúsok podaril Filipovi Šebovi, ktorý dosiahol tri góly pri svojom debute v prípravnom zápase v roku 2006 proti Malte.

Gnabry nedávno zažiaril aj na letných olympijských hrách v Riu, kde sa so šiestimi gólmi stal spolu s krajanom Nilsom Petersenom najlepším strelcom turnaja, čím výrazne pomohol mladým Nemcom k zisku strieborných medailí.

Arsenal ho veľa naučil

Futbalista, ktorého otec pochádza z Pobrežia Slonoviny, vyrastal v mládežníckej akadémii Stuttgartu. V roku 2012 prestúpil do londýnskeho Arsenalu, kde však pod vedením kouča Arsena Wengera nedostával veľa príležitostí.

„Anglicko zo mňa urobilo takého hráča, akým som teraz. V Arsenale som sa naučil hrať vo vysokom nasadení,“ prezradil pre britský Express.

Serge Gnabry s kapitánom nemeckej reprezentácie Samim Khedirom.
Serge Gnabry s kapitánom nemeckej reprezentácie Samim Khedirom. (Autor: TASR/AP)

„Keď prídete ako mladý hráč do klubu, v ktorom trénujete so špičkovými futbalistami, za tri roky sa musíte niečo naučiť,“ dodal.

V lete sa talentovaný krídelník vrátil do Nemecka. Za päť miliónov eur ho kúpil Werder Brémy, kde sa ihneď zaradil medzi ofenzívnych lídrov. V deviatich zápasoch zaznamenal štyri góly.

„Vieme, že čoskoro bude oňho veľký záujem. V najbližšom prestupovom období ho určite nepredáme. Som si istý, že aj on chce u nás ešte ostať,“ povedal pre portál espnfc.com športový riaditeľ klubu Frank Baumann.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Keď mu volal Löw, považoval to za žart. Gnabry dosiahol to, čo Filip Šebo