Futbal je viac ako hra. Diktátori si s ním utrú krv z rúk (komentár)

Futbal je najrozšírenejším športom na svete.
Futbal je najrozšírenejším športom na svete. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. nov 2022 o 08:00

Futbal má silu spájať ľudí. Preto treba hovoriť aj o mŕtvych a utláčaných.

Pre niekoho je to len šport a nezmyselné kopanie do lopty, pre niekoho odreagovanie, radosť, vášeň, relax, pre iného práca, náplň života. 

Pre ďalších nepochopiteľná strata času.

Ak sa opýtate stovky ľudí, čo pre nich znamená futbal, dostanete rôzne odpovede. Niekto ho miluje a vášnivo sleduje, ďalší ho zaznáva, pretože muži v prepotených tričkách len behajú za loptou. Ženy len mávnu rukou: „Zase futbal.“

Futbal je viac, ako fauly, góly a ofsajdy. Má silu spájať ľudí. Hovorí k nim univerzálnou rečou, ktorej rozumieme všetci.

Futbal je hra všetkých hier. Jeho popularite sa nevyrovná nič na svete. Má v sebe silnú autentickosť a moment prekvapenia.

Tlieskať chcel aj Lineker

Kto by čakal, že nízky Diego Maradona, vo štvrťfinále majstrovstiev sveta preskočí anglického brankára Petra Shiltona a strelí gól, ktorý si budú pamätať ľudia naveky. Áno, rukou. Ale v tej chvíli to zahral tak dokonale, že to takmer nik nepostrehol. Oklamal rozhodcov, oklamal súperov, fanúšikov.

Je to podvod? 

Určite áno, ale v Argentíne ho uctievajú. Pre nich bol Maradona v tej chvíli ako čarodejník. Okabátil jedenásť hráčov súpera aj rozhodcov a plné hľadisko. Dokázal to vlastnou šikovnosťou. Hoci dnes by s rovnakou šikovnosťou už moderné technológie nepodviedol. 

Podľa niektorých pamätníkov vraj smečovanie pred bránkou dokonca trénoval. Pripravoval sa na to a v pravej chvíli rukou rýchlo vytlačil loptu ponad brankára.

Ešte pamätnejší je jeho druhý gól z rovnakého zápasu, ktorý sa stal gólom storočia.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Futbal je viac ako hra. Diktátori si s ním utrú krv z rúk (komentár)