Karhan verí, že s Mainzom pobudne v druhej lige len rok

SITA|21. jún 2007 o 11:07

MAINZ 21. júna (SITA) - Slovenský defenzívny stredopoliar Miroslav Karhan, ktorý práve vo štvrtok 21. júna oslavuje 31. narodeniny, zostáva pôsobiť v Nemecku. Rodák zo Šulekova sa dohodol na dvojročnom ...

MAINZ 21. júna (SITA) - Slovenský defenzívny stredopoliar Miroslav Karhan, ktorý práve vo štvrtok 21. júna oslavuje 31. narodeniny, zostáva pôsobiť v Nemecku. Rodák zo Šulekova sa dohodol na dvojročnom kontrakte s druholigovým klubom 1. FSV Mainz 05, ktorý v uplynulej sezóne zostúpil z I. bundesligy do druhej najvyššej domácej súťaže. Paralelne so Slovákom podpísal zmluvu srbský kanonier Srdjan Baljak z FK Banat Zrenjanin. "Rok v druhej lige, to prežijem," zasmial sa suchým humorom povestný M. Karhan a pre Wolfsburger Allgemeine Zeitung dodal: "Preferoval som zotrvanie v prvej lige, ale Mainz je dobrou adresou a som presvedčený, že sa vráti medzi elitu."

Podľa rovnakého denníka sa Mainz zaujímal o Slovákove služby už v zime, hoci minulú stredu hovorca klubu Tobias Sparwasser na túto informáciu a otázku agentúry SITA zareagoval nasledovne: "Obvykle sa k témam pohybujúcim sa v špekulatívnej rovine nevyjadrujeme. Podloženosť tejto správy nemôžem ani potvrdiť, ani poprieť. Karhana, samozrejme, poznám, ale jeho meno v súvislosti s Mainzom počujem po prvý raz." Tréner Jürgen Norbert Klopp však teraz priznal: "Od začiatku sme si boli navzájom sympatickí. Cítil som, že Miro má o novú úlohu záujem." Populárny a pre Mainz priam erbový kouč "Kloppo", od 16. júna štyridsiatnik, sedí na lavičke tímu, za ktorý ako krajný obranca hrával 11 rokov, už od 28. februára 2001 a je zmluvne viazaný do 30. júna 2008, teda do konca budúcej sezóny. Od roku 2005 spolupracuje s televíznou stanicou ZDF ako odborný spolukomentátor. Už teraz je isté, že diváci budú jeho postrehy počúvať aj počas záverečného turnaja ME 2008.

Karhan prichádza do Mainzu ako voľný hráč po predchádzajúcom šesťročnom účinkovaní vo VfL Wolfsburg, za ktorý nastúpil na 173 zápasov (9 gólov) v najvyššej nemeckej súťaži, čo je klubový rekord. "Miroslav Karhan má množstvo predností, ktoré môže v Mainzi využiť. Je to variabilný hráč a disponuje dlhoročnými skúsenosťami na najvyššej úrovni. V Mainzi to preňho bude nová výzva," uviedol pre internetovú stránku "All Reds" manažér klubu Christian Heidel.

Rekordér v počte reprezentačných štartov v drese Slovenska (84 zápasov, 12 gólov) sa s wolfsburskými "vlkmi" oficiálne rozlúčil 19. mája v rámci stretnutia záverečného 34. kola I. bundesligy proti Werderu Brémy, na ktorý nenastúpil. O bývalého hráča Hlohovca, Trnavy, Betisu Sevilla a Besiktasu Istanbul sa okrem Mainzu zaujímalo aj ďalšie nemecké druholigové mužstvo 1. FC Kaiserslautern a rakúsky tím Rapid Viedeň.

Fussball- und Sportverein Mainz 05 e. V. - ako znie celý názov klubu - vznikol v roku 1905 a okrem futbalu sa venuje aj hádzanej a stolnému tenisu. Domovským stánkom "Karnevalsvereinu" je štadión Na Bruchwegu (na Dr.-Martin-Luther-King-Weg) s komornou kapacitou 20 300 divákov. Zatiaľ poslednú zo siedmich rekonštrukcií po druhej svetovej vojne ukončili v roku 2002.

Domácimi farbami Mainzu sú červená s bielou, alternatívami najmä pre duely vonku čierna a žltá. Medzi domácu elitu premiérovo postúpil v roku 2004. V DFB-Pokali sa najďalej - trikrát - dostal do štvrťfinále, naposledy vlani. Pred sezónou 2007/2008 Mainz okrem Karhana a Baljaka zatiaľ posilnili Tim Hoogland (Schalke), Bo Svensson (Mönchengladbach), Tobias Damm (návrat z hosťovania vo Wuppertale), Daniel Gunkel (Cottbus) a z vlastného rezervného tímu Fabian Liesenfeld a Stefan Markoff. Odišli Manuel Friedrich, Mohamed Zidan, Otto Addo, Imre Szabics, Du-ri Ča, Benjamin Weigelt, Fabian Gerber, Ralph Gunesch, Marius Niculae, Fatmir Pupalovič, Jonas Sela, Leon Andreasen a Mimoun Azaouagh (poslední dvaja na hosťovanie).


Nachádzate sa tu:
Domov