Guay prekvapil a vyhral super G na majstrovstvách sveta, všetci Slováci nedokončili

Erik Guay sa teší po svojej jazde.
Erik Guay sa teší po svojej jazde. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. feb 2017 o 13:42

Kanadský lyžiar získal svoje druhé zlato zo svetových šampionátov v kariére. Predtým sa mu to podarilo v roku 2011 v zjazde.

ST. MORITZ. Kanaďan Erik Guay získal na 44. majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu v mužskej kategórii. Tridsaťpäťročný pretekár v stredu vo švajčiarskom St. Moritzi dominoval v superobrovskom slalome, čo je vzhľadom na jeho menej výraznú sezónu menšie prekvapenie.

Podobný kúsok sa mu však už raz podaril, keď v roku 2011 tiež počas slabšej zimy dobyl zlato na majstrovstvách sveta v zjazde.

Striebro si vybojoval so stratou 45 stotín Nór Kjetil Jansrud, ktorý - naopak - napriek vydareným sezónam nemáva šťastie na šampionáty, keď získal len striebro v kombinácii.

V super-G bol favorit aj z hľadiska olympijského titulu z roku 2014.

Dvaja Kanaďania v prvej trojke

Bronz v St. Moritzi získal ďalší kanadský veterán Manuel Osborne-Paradis, ktorý bol doteraz bez cenného kovu z vrcholných podujatí.

Slovensko malo na štarte trojicu Adam Žampa (č. 50), Andreas Žampa (57) a Martin Bendík (62), ale ani jeden z nich súťaž nedokončil.

Takto vyzerala víťazná jazda Erika Guaya: fotogaléria

8.2.2017

Adam Žampa mal tvrdý pád v strednej časti trate v úseky "Vysoké skaly". Organizátori TASR informovali, že si na nohe pomliaždil pätu a narazil panvovú kosť, ale stav jeho zranení nie je vážny.

"Cítim sa ako po troch kolách v ringu s Conorom McGregorom (ľahký otras mozgu), riť mám ako Jen Selterová a pätu narazenú, ako keď doskočíš z piateho poschodia na zem. Čiže som relatívne v pohode, len zatiaľ neviem dostupovať na nohu, pre zmenu druhú ako doteraz. Ale ide sa ďalej, každý pád ťa robí silnejším. Už teraz sa ale zase teším na lyže," napísal Adam Žampa na profile na sociálnej sieti.

Na tom istom mieste po skoku tvrdo padol aj Olivier Jenot, ktorého vrtuľníkom previezli na kliniku do Chur a v tej istej nemocnici sa operácii chrbtice, tiež po ťažkom páde v pretekoch, podrobil Kazach Martin Chuber.

"V týchto pretekoch sa pýtala symbióza rizika a taktiky. Pretekár na trati nesmel zaspať, ale zároveň bolo treba dávať pozor, najmä hore to bolo veľmi rýchle a potom prišli tie skoky. Bolo treba na to dupnúť, ale aj vedieť, na ktorých úsekoch," povedal Guay.

"Moje dve zlaté medaily sa ťažko porovnávajú. V Ga-Pa som mal ten pocit prvýkrát a to sa samozrejme už nedá zopakovať. Na druhej strane po šiestich rokoch som takýto návrat nečakal a je to pre mňa mimoriadne cenný moment. Najmä po tom, čo sa mi stalo pred necelými dvoma týždňami," vyznal sa pre ORF Guay.

Kanaďan počas generálkového víkendu v zjazde Svetového pohára tvrdo padol a na druhý už v super-G nenastúpil, paradoxne sa to stalo v nemeckom Ga-Pa.

"Som nesmierne vďačný za to, že na stupňoch víťazov nie som jediný Kanaďan. Je neuveriteľné, že tam môžem byť aj s takým pretekárom, akým je Kjetil Jansrud."

Mužský super-G sa išiel oproti ženskému na susednej zjazdovke, na šírku vzdialenej len niekoľko desiatok metrov.

Profil bol podobný a jeho náročnosť vylepšili umelé skoky.

Keď som nedávno v zjazde v Garmisch-Partenkirchene spadol, nepomyslel som si, že to na majstrovstvách sveta takto dopadne.


Erik Guay, víťaz pretekov

Rozdiel bol tiež v architektúre, na rozdiel od ženskej súťaže ju charakterizovalo viac tiahlych zjazdových zákrut.

Najúspešnejší sú Rakúšania

Okrem dvoch titulov u Guaya stoja za zmienku aj jeho dve šieste miesta v zjazde a super G z roku 2003, keď sa šampionát konal rovnako v St. Moritzi. Vo švédskom Aare 2007 bol v zjazde štvrtý. V pretekoch Svetového pohára má na konte päť víťazstiev, tri v zjazde a dve v super G.

V tridsaťročnej histórii mužského super G na svetových šampionátoch Guay vybojoval prvú zlatú medailu pre Kanadu.

Najúspešnejší sú Rakúšania so štyrmi titulmi.

O dva z nich sa postaral Stephan Eberharter (1991, 2003), o zostávajúce Hermann Maier (1999) a Hannes Reichelt (2015).

MS v alpskom lyžovaní - St. Moritz:

Super G mužov:

1.Erik GuayKanada1:25,38 min
2.Kjetil JansrudNórsko+ 0,45 s
3.Manuel Osborne-ParadisKanada+ 0,51 s
4.Aleksander Aamodt KildeNórsko+ 0,54 s
5.Vincent KriechmayrRakúsko+ 0,88 s
6.Alexis PinturaultFrancúzsko+ 0,90 s
7.Andreas SanderNemecko+ 0,99 s
Carlo JankaŠvajčiarsko+ 0,99 s
9.Dominik ParisTaliansko+ 1,02 s
10.Hannes ReicheltRakúsko+ 1,09 s
Adam ŽampaSRnedokončil
Andreas ŽampaSRnedokončil
Martin BendikSRnedokončil
Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Guay prekvapil a vyhral super G na majstrovstvách sveta, všetci Slováci nedokončili