01.06.2021 | Skupina B
01.06.2021 | Sk. B
2 - 4
(1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 2:3)
Samostatné nájazdy
2:3

Kanade sa štvrťfinále vzdialilo, musí sa spoliehať na pomoc iných

Momentka zo zápasu Kanada - Fínsko na MS v hokeji 2021.
Momentka zo zápasu Kanada - Fínsko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. jún 2021 o 13:44

Fínsko dnes zdolalo Kanadu na MS v hokeji 2021, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2021 - skupina B

Kanada - Fínsko 2:3 sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Co. Brown, Beaudin) – 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozhodujúci nájazd Ruotsalainen

Rozhodcovia: Björk, Nord - Lundgren, Yletyinen (všetci Švéd.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - Pirri, Paul, Hagel - Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti

Fínsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Turunen, Ruohomaa, Sallinen

RIGA. Hokejisti Kanady prehrali vo svojom siedmom zápase na MS v hokeji 2021 a výrazne sa znížili ich šance na postup do štvrťfinále turnaja.

V zápase s Fínskom síce dvakrát vyhrávali, ale napokon prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. Hrdinom zápasu bol jednoznačne Arttu Ruotsalainen, ktorý strelil dva góly a premenil aj rozhodujúci nájazd.

Kanaďania sa ziskom bodu posunuli pred Kazachstan na tretiu priečku tabuľky skupiny B, ale svoj osud nemajú vo svojich rukách. 

Na to, aby postúpili do štvrťfinále potrebujú, aby sa zápas medzi Nemeckom a domácim Lotyšskom nepredlžoval. Prípadná remíza po 60 minútach posúva do vyraďovacej časti turnaja obe mužstvá.

Priebeh zápasu Kanada - Fínsko na MS v hokeji 2021 

I. tretina

Fíni, bojujúci o prvenstvo v skupine, mali príšerný úvod. V úvodných troch minútach ako keby ani neboli na ľade a súper si okrem rýchleho gólu Pirriho vypracoval aj ďalšie dve veľké šance.

Fíni postupne hru vyrovnali. V siedmej minúte sa dostali do prvej šance, ktorú nepremenili. Do konca tretiny boli aktívnejší a dôraznejší Kanaďania, ktorí smerom na súperovho brankára vyslali až 18 striel.

II. tretina 

Druhá tretina sa rozbehla opačne. Po minúte si rýchlo do pásma nakorčuľoval Ruotsalainen, spoza obrancu zaskočil Kuempera a Fíni boli na koni.

Úplne zabudli, že v prvej časti hrali hlboko pod možnosti. Naopak, Kanaďania boli v akomsi hernom kŕči. Škandinávci však vyprodukovali zbytočný faul v útočnom pásme a v 29. minúte využil presilovku Comtois šťastným gólom na 2:1.

Druhé dejstvo sa na strely skončilo 6:16, prvé bolo 18:5.

III. tretina

Tretiu časť Fíni rozbehli s úmyslom zvrátiť stav a Kanaďania sa s rešpektom na okolnosti vyvrcholenia šampionátu stiahli. Priebežný výsledok ich posúval do play off, boju o víťazstvo v predĺžení sa snažili vyhnúť.

Kontry podnikali už bez podpory obrancov a radšej hneď zakončovali streľbou. Fíni viac kombinovali, ale v prehustení pásma sa do čistých šancí nedostávali.

V 56. minúte však podnikol útočnú akciu Lundell, tesne pred bránkoviskom posunul puk na Ruotsalainena, ktorý strelil druhý gól v zápase. V tom momente stále platilo, že ak Kanada vyhrá aj po predĺžení, zabezpečí si postup.

Predĺženie a nájazdy

V predĺžení boli tutovky na oboch stranách, v jeho závere sa už oba tímy zmierili s rozstrelom. V ňom premenil ako víťazný svoj nájazd Ruotsalainen, takže súboj s Kanadou ukončil nepravým hetrikom.

Hlasy po zápase /zdroj: IIHF/

Brandon Pirri, autor prvého gólu Kanady: "Myslím si, že sme hrali dobre. Je nešťastím, že sme získali iba bod a musíme teraz čakať. Dúfam, že sa veci vyvinú naším smerom. Budeme všetci držať palce."

Jussi Olkinuora, brankár Fínska: "Je to dobrý pocit, že sme vyhrali. Každé víťazstvo nám pomáha budovať sebavedomie a vieru v náš herný systém. Zatiaľ je to pre nás zábavná jazda, nemôžem sa dočkať zvyšku týždňa."

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Kanade sa štvrťfinále vzdialilo, musí sa spoliehať na pomoc iných