Kamerun so šancou na revanš i vyrovnanie sa Egyptu

SITA|8. feb 2008 o 11:22

ACCRA / KUMASI 8. februára (SITA, AFP) - V nedeľňajšom finále 26. ročníka futbalového Afrického pohára národov sa v ghanskej Accre na 40-tisícovom Ohene Djan Stadium o 18.00 h stretnú obhajcovia titulu ...

ACCRA / KUMASI 8. februára (SITA, AFP) - V nedeľňajšom finále 26. ročníka futbalového Afrického pohára národov sa v ghanskej Accre na 40-tisícovom Ohene Djan Stadium o 18.00 h stretnú obhajcovia titulu šampióna "čierneho kontinentu" Egypťania s Kamerunom, ktorý sa do rozhodujúceho súboja vracia po šiestich rokoch a má šancu dobehnúť piatym primátom svojho súpera na čele historickej tabuľky najúspešnejších krajín. V sobotu takisto o 18.00 h budú v Kumasi hrať o bronz hostitelia s Pobrežím Slonoviny.

"Faraóni" vo štvrtkovom semifinále v Kumasi rozdrvili favorizované Pobrežie Slonoviny 4:1 (1:0). "Neskrotní levi", ktorí predvlani vo štvrťfinále v Káhire plakali namiesto revu po štvrťfinálovej rozstrelovej dráme (11:12 z bieleho bodu práve proti Pobrežiu Slonoviny, paradoxne sa pomýlil chýrny kanonier Eto´o), vo štvrtok v Accre zvíťazili nad domácou Ghanou 1:0 (0:0). V záverečných desiatkach sekúnd bez vylúčeného obrancu Andrého Bikeya z Readingu. Kamerun sa teraz môže revanšovať Egyptu za prehru 2:4 (0:3) z úvodného vystúpenia v základnej C-skupine, ktoré sa konalo 22. januára v Kumasi.

Pobrežie Slonoviny vo štvrtok prekvapilo vyrukovaním so stopérom Kolom Tourém z Arsenalu Londýn, ktorý si zranil slabiny v druhom dueli v základnej B-skupine proti Beninu (4:1) a bolo dohodnuté, že skúsi absolvovať ešte presne jeden štart. Naopak, Egypt zariskoval a nechal na lavičke maródujúceho Mohameda Zidana. "Z výkonu i výsledku sme nadšení," vyhlásil asistent kouča postupujúcich Shawki Gharib. Francúzsky kormidelník "Slonov" Gérard Gili skonštatoval: "Zranenie brankára Boubacara Barryho nám príliš nepomohlo aj preto, lebo odčerpalo jedno striedanie hráča v poli, ale neoznačil by som túto komplikáciu za hlavný dôvod prehry. Jednoducho sme si vybrali čierny deň. Nečakali sme, že utrpíme takýto debakel, súper však hral naozaj kvalitne a zvládol tento zápas oveľa lepšie ako my." Barry sa zranil pri nedorozumení so spoluhráčmi v 38. min a medzi tri žrde zamieril Stephan Loboué z nemeckého Fürthu. Tento zápas bol reprízou finále 2006, v ktorom Egypťania po bezgólových deväťdesiatich minútach i predĺžení triumfovali v jedenástkovej lotérii 4:2.

Kamerunčania, šampióni z APN 1984, 1988, 2000 a 2002, zdolali hostiteľov vďaka presnému zásahu Alaina Nkonga z mexického Atlante Cancún v 70. min. "Dostať sa do finále nie je pre mňa až také mimoriadne dôležité, ale má to význam pre kamerunského prezidenta a ľud. Ide síce o jeden z vrcholov mojej kariéry, ale nezabúdajte, že som doviedol k titulu majstrov sveta ghanských mládežníkov a v rozhodujúcom dueli APN už som bol práve na lavičke Ghany," bránil sa prehnanej eufórii nemecký kouč víťazov Otto Pfister, ktorý ostatný spomenutý úspech dosiahol už v roku 1992, ale Ghana vtedy v Senegale podľahla Pobrežiu Slonoviny 10:11 v rozstrele z 11 m (po predĺžení 0:0).

Autor jediného štvrtkového semifinálového gólu Nkong, ktorý skóroval 8 min po svojom príchode na trávnik, vyhlásil: "V závere to bola mentálna sila, ktorá nás opäť posunula ďalej. Po úvodnom zápase sme čelili obrovskej kritike a každý ďalší duel bol pre nás ako finále. Teraz sme v ňom nielen obrazne." Francúzsky kouč Ghany Claude Le Roy, ktorý deň pred zápasom oslávil šesťdesiatku, uviedol: Je to pre nás obrovské, obrovské sklamanie. Počas mojej kariéry som už viackrát zažil smútok, ale tomu dnešnému sa to ani nepriblížilo. Ospravedlňujeme sa fanúšikom, ktorí nás už videli vo finále a s pohárom nad hlavami. Teraz sa spoločne musíme pozviechať a zabrať aspoň v zápase o bronz." Domácim chýbal suspendovaný John Mensah, nastúpiť nemohol ani Asamoah Gyan a štvrť hodinky pred výkopom rozšíril okruh absentérov Laryea Kingston.

Egypt a Kamerun sa v minulosti, teda pred ročníkom 2008, na APN stretli šesťkrát, naposledy v roku 2004 (vtedy 0:0 v základnej skupine v Tunisku). Tri razy zvíťazili Kamerunčania, raz - hneď pri premiére v roku 1984 - Egypťania a dva zápasy sa skončili nerozhodne. V súbojoch týchto mužstiev nezvyklo padať veľa gólov: skóre bolo 4:2 v prospech Kamerunu, teraz má podobu 6:6. Kamerun je 25. v rebríčku krajín Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA a druhý v redukovanom kontinentálnom poradí za Nigériou. Egyptu celkovo patrí 35. miesto a v rámci Afriky 4. pozícia za treťou Guineou.


Súhrn výsledkov štvrtkových semifinále na futbalovom Africkom pohári národov v Ghane:

ACCRA:

Ghana - Kamerun 0:1 (0:0)

Gól: 70. Nkong, ČK: 90.+ Bikey (Kamerun)


KUMASI:

Pobrežie Slonoviny - Egypt 1:4 (0:1)

Góly: 63. A. Keitha - 12. Fathi, 62. a 67. Zaki, 90.+ Aboutrika


Nachádzate sa tu:
Domov