Kaliskej spadol kameň zo srdca, Dukátová nahnevaná sama na seba

TASR|4. máj 2008 o 13:41

Bratislava 3. mája (TASR) - Úradujúca olympijská víťazka vo vodnom slalome Elena Kaliská zdolala v druhom kole slovenskej internej kvalifikácie v Čunove ...

Bratislava 3. mája (TASR) - Úradujúca olympijská víťazka vo vodnom slalome Elena Kaliská zdolala v druhom kole slovenskej internej kvalifikácie v Čunove Janu Dukátovú a odplatila jej prehru z holandského Zoetermeeru. O tom, ktorá z dvoch kajakárok pocestuje na OH 2008 do Pekingu, sa tak rozhodne až 17. mája na Medzinárodnom tatranskom slalome v Liptovskom Mikuláši.

Kaliská zvíťazila v nedeľu na 49. ročníku Slávia UK Cupu celkovým časom 224,48 pred svojou krajankou Gabrielou Zamiškovou a Češkou Kateřinou Hoškovou. Dukátová bola na domácej vode po prvom kole po bezchybnej jazde na vedúcej priečke, v druhom kole však minula bránku číslo 17 a po následnej 50-sekundovej penalizácii klesla vo výsledkovej listine až na šieste miesto. Kaliská si v prvom kole pripísala dve trestné sekundy, druhé však absolvovala bez zaváhania a udržala si šancu kvalifikovať sa do Pekingu.

Obhajkyni olympijského zlata z Atén 2004 spadol kameň zo srdca. "Som rada, že je to vyrovnané 1:1 a že o miestenke do Pekingu sa rozhodne až v Liptovskom Mikuláši na jubilejnom 60. ročníku Medzinárodného tatranského slalomu. Prvá jazda nebola z mojej strany optimálna, bol tam jeden dotyk a dve trestné sekundy po zlom nájazde do 16. bránky - Niagary. Aj v druhej jazde sa našli chybičky, ale myslím si, že bola dobré. V Liptovskom Mikuláši síce budem doma ja, no očakávam veľmi tvrdý boj," povedala Kaliská.

Dukátová bola po nevyužitej šanci zabezpečiť si v predstihu účasť v Pekingu nahnevaná sama na seba. "Na jednej bránke som trochu zaváhala. Urobila som tam o jeden záber menej a napokon som ju neprešla v súlade s pravidlami. Bola som si vedomá, že som sa tam uklonila. Nevedela aom, či bol prejazd v poriadku, bolo to na hrane. Išla som s tým, že dôjdem až do cieľa, rozhodnutie bolo na rozhodcoch. Mrzí ma, že som nevyužila veľkú šancu. V Liptovskom Mikuláši to bude taká malá slovenská olympiáda, tam už pôjde o všetko," povedala majsterka sveta z Prahy-Tróje z roku 2006.

Už vlani si účasť na olympiáde vďaka zisku zlata na majstrovstvách sveta v brazílskom stredisku Foz do Iguassu zabezpečili singlista Michal Martikán a deblisti bratia Peter a Pavol Hochschornerovci. V C1 mužov v rámci Slávia UK Cupu, ktorý bol zároveň 4. kolom Slovenského pohára, triumfoval v nedeľu pri neúčasti Martikána opäť Alexander Slafkovský. Člen Dukly Liptovský Mikuláš si vďaka double zabezpečil účasť na ME v Krakove. Druhý skončil Juraj Minčík, tretí bol Matej Beňuš (obaja ŠKP Bratislava).

nedeľňajšie výsledky Slávia UK Cupu:

ženy - K1: 1. Elena Kaliská (Dukla Liptovský Mikuláš) 224,48 (2), 2. Gabriela Zamišková (Dukla Liptovský Mikuláš) 238,39 (2), 3. Kateřina Hošková (ČR) 246,23 (6)...6. Jana Dukátová (UK Bratislava) 258,72 (50)

muži - C1: 1. Alexander Slafkovský (Dukla L. Mikuláš) 205,69 (0), 2. Juraj Minčík 213,87 (0), 3. Matej Beňuš (obaja ŠKP Bratislava) 217,16 (4)

2. kolo internej olympijskej kvalifikácie:

K1: 1. Kaliská 224,48 (2), 2. Dukátová 258,72 (50)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kaliskej spadol kameň zo srdca, Dukátová nahnevaná sama na seba