Rodičia boli šťastní a dojatí. Najmladší strelec Slovenska sníva o NHL

Juraj Slafkovský (vpravo) sa stal v zápase s Lotyšskom najmladším strelcom v histórii slovenskej seniorskej reprezentácie.
Juraj Slafkovský (vpravo) sa stal v zápase s Lotyšskom najmladším strelcom v histórii slovenskej seniorskej reprezentácie. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|22. apr 2021 o 19:50

Rozhovor s košickým odchovancom Jurajom Slafkovským.

Chvíľu mu trvalo, kým si uvedomil, aký významný míľnik dosiahol. Vo veku 17 rokov a 22 dní sa JURAJ SLAFKOVSKÝ stal historicky najmladším strelcom v seniorskej hokejovej reprezentácii Slovenska.

Podarilo sa mu to v prípravnom zápase proti Lotyšsku. Jeho gól rozhodol o víťazstve. Navyše v predĺžení.

Zároveň prekonal takmer 22-ročný rekord Mariána Gáboríka. Ten bol ešte donedávna najmladším hráčom, ktorý nastúpil v mužskej reprezentácii. 

Blahoželáme k prvému gólu medzi seniormi. S akými pocitmi ste zaspávali?

Ďakujem za gratuláciu. Spočiatku som si ani neuvedomil, čo sa vlastne stalo. Keď mi povedali, že som prekonal rekord Mariána Gáboríka, bol to úžasný pocit.

Zaspávalo sa mi rovnako, ako po iných zápasoch. Na jednej strane som šťastný, že sa mi podarilo streliť prvý gól medzi mužmi, ale čaká ma ešte dlhá cesta. Mám pred sebou veľa práce.

Odložili ste si puk, ktorý vám bude pripomínať výnimočný moment v kariére?

Spoluhráči mi ho hneď po zápase priniesli. Chcem si ho dať doma na špeciálne miesto. Mám v izbe poličku, kde si odkladám puky z mojich prvých gólov z rôznych vekových kategórií a z každého tímu.

Tento puk bude mať medzi nimi výnimočné miesto. Gól bola čerešnička na torte k výkonu, ktorý som predviedol. Je pekné vidieť na listine strelcov svoje meno.

Pri góle ste využili zaváhanie lotyšského brankára Punnenovsa. Celý zápas pôsobil veľmi istým dojmom. Prekvapila vás jeho chyba?

Myslel som si, že brankár puk vyhodí. Potom som zbadal, že sa mu skĺzol po betóne a odrazil sa priamo mne na hokejku. Nemal som už ťažkú prácu namieriť do prázdnej brány. Som rád, že sa puk odrazil ku mne. Mohol skončiť aj niekde úplne v rohu klziska.

Strávili ste po zápase veľa času odpisovaním na gratulačné správy?

Veru áno. Blahoželala mi najmä rodina a kamaráti. Písali mi aj moji tréneri z Fínska, môj kondičný tréner z Košíc aj tréner, s ktorým chodievam na ľad. Bolo toho dosť.

Čo vám napísali rodičia?

Boli šťastní a zároveň dojatí. Tešili sa, že som zažil debut v seniorskej reprezentácii a navyše ešte aj s gólom. Škoda len, že nemohli byť na štadióne. Bolo by to ešte krajšie a emotívnejšie.

Zápas proti Lotyšsku bol pre vás zároveň prvým na seniorskej úrovni. Ako ste v ňom cítili?

Zo začiatku som sa len oťukával. Postupne som sa začal cítiť lepšie a istejšie. Pri každom striedaní sa to zlepšovalo. Sám som cítil, že mám ešte rezervy, na ktorých musím pracovať. V ďalších zápasoch môžu prísť súperi, ktorí budú rýchlejší. Aj preto sa musím neustále zlepšovať.

Juraj Slafkovský (vľavo) s reprezentačným spoluhráčom Andrejom Kollárom.
Juraj Slafkovský (vľavo) s reprezentačným spoluhráčom Andrejom Kollárom. (Autor: TASR)

Nezaskočilo vás, že ste od trénera Craiga Ramsayho dostali možnosť zasiahnuť do hry aj v predĺžení?

Bol som príjemne prekvapený, že nám mladým hráčom dal tréner šancu. Cítil som od neho dôveru, aj keď išlo len o prípravný zápas. Som za to veľmi vďačný.

Druhú sezónu pôsobíte vo Fínsku. V tíme TPS Turku hrávate v kategórii U18 a U20. Čím je mládežnícky hokej na severe Európy výnimočný?

Fíni idú do všetkého naplno. Každý tam tvrdo drie a má veľké ambície. Vďaka tvrdým tréningom som mal aj o niečo jednoduchší prechod k mužom. Zápasy sú na kvalitnej úrovni. Najväčší skok bol pre mňa prechod z osemnástky do dvadsiatky.

Ako hodnotíte sezónu, v ktorej ste nemohli pre pandémiu odohrať veľa zápasov?

Mala svoje plusy aj mínusy. Prvý úspech bol, že sa mi vo Fínsku podarilo presadiť do tímu U20. Negatívom bolo moje zranenie.

Následne som mal pozitívny test na Covid-19. Nemal som našťastie žiadne príznaky. Sezóna však nebola úplne podľa mojich predstáv.

Ako vnímajú Fíni slovenský hokej?

Nesledujú ho príliš detailne. Občas sa ma spoluhráči opýtajú na výsledky z prípravy, ale veľký prehľad o našom hokeji nemajú.

Klub HC Košice, kde ste hokejovo vyrastali, budú v nasledujúcej sezóne premiérovo viesť fínski tréneri. Myslíte, že to môže pomôcť klubu prelomiť posledné neúspešné sezóny?

Som presvedčený, že je správna cesta, aby mal klub zahraničného trénera. Kalle Kaskinen pôsobil v minulosti v Turku, či v Jokerite Helsinki.

Ja sám som ho zažil na niekoľkých tréningoch. Pôsobil na mňa veľmi profesionálne. Má bohaté skúsenosti a možno dá jeho príchod Košiciam nový impulz.

V budúcom roku vás čaká draft NHL. Je vašou najväčšou ambíciou presadiť sa v zámorí?

Jednoznačne. V NHL sa hrá hokej najvyššej úrovne. Chcel by som raz pravidelne nastupovať v niektorom tíme NHL.

Zo súčasných hráčov je vaším vzorom útočník Toronta Auston Matthews. Čím vám jeho hra imponuje?

Na to, že je vynikajúci strelec a veľmi produktívny útočník, hrá výborne aj v obrane. Páči sa mi, že je veľmi všestranný hráč. Aj vďaka nemu rád sledujem Toronto, ale páči sa mi aj Chicago, ktorému som fandil ešte v detstve.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Rodičia boli šťastní a dojatí. Najmladší strelec Slovenska sníva o NHL