Slafkovský definitívne nepomôže Slovensku, vo Fínsku si plní sen

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: TASR)
Michal Šášky|7. apr 2022 o 12:55

MS do 18 rokov I. divízie kolidujú s play off fínskej ligy.

PIEŠŤANY. Juraj Slafkovský mohol zažiť čosi nevídané. V reprezentačnom drese mal šancu hrať v priebehu necelého roka až na piatich šampionátoch.

Slovenský talent štartoval v zime na nedohratých MS do 20 rokov, vo februári bol hviezdou bronzového tímu na zimných olympijských hrách.

Na jar sú v Piešťanoch na programe MS I. divízie hráčov do 18 rokov, seniorský šampionát vo Fínsku a v auguste obnovený turnaj dvadsaťročných.

Dnes je však už isté, že mladý útočník neabsolvuje všetky turnaje.

Slafkovský bude bojovať o titul

Hokejové MS do 18 rokov štartujú už v pondelok 11. apríla. Slovenskí mladíci vyzvú v boji o postup medzi elitu Japonsko, Nórsko (v utorok), Francúzsko (vo štvrtok), Dánsko (v piatok) a Kazachstan (v nedeľu).

Až do stredajšieho večera bola ešte otvorená aj účasť Slafkovského, ktorý len minulý týždeň dovŕšil osemnásť rokov.

Slovenský mladík však pokračuje vo fínskej Liige v boji o titul. Jeho tím TPS Turku zvíťazil vo vyrovnanej sérii s IFK Helsinki v rozhodujúcom siedmom zápase 3:1 a postúpil do semifinále play off.

Slafkovský si v tejto sérii pripísal štyri body za gól a tri asistencie. Základnú časť ukončil s desiatimi kanadskými bodmi (5+5).

Semifinále fínskej Liigy 2021/2022

Tappara /1./ - KooKoo /8./

Ilves /3./ - TPS Turku /4./ (Juraj Slafkovský)

V premiérovej seniorskej sezóne bude mať šancu dosiahnuť úspech na reprezentačnej i klubovej úrovni.

V semifinále sa jeho TPS Turku stretne s Ilvesom Tampere, druhú semifinálovú dvojicu tvorí Tappara Tampere a KooKoo.

Predposledná fáza play off sa začína 8. apríla súbojom Tappary a KooKoo.

O deň neskôr zvedú prvý súboj aj hokejisti TPS Turku na ľade Ilvesu. Podobne ako štvrťfinálová aj semifinálová séria sa hrá na štyri víťazné zápasy.

"Ťažko tipovať favorita na titul. Oba tímy z Tampere hrajú veľmi dobre, TPS má mladé mužstvo a v play off môže iba prekvapiť," povedal pre Sportnet ešte počas štvrťfinálovej série medzi Turku a IFK bývalý brankár Slovana Sasu Hovi.

V hre je účasť na MS vo Fínsku

Slafkovského neúčasť však nie je veľkým zásahom do plánov slovenského tímu. Keďže divízne MS v hokeji do 18 rokov nie sú v reprezentačnom termíne, jeho účasť bola neistá.

"Pracujeme na tom, ale musí tam byť súčinnosť klubu, v ktorom hrá. A myslím si, že v tomto budeme ťahať za kratší koniec," povedal ešte v marci prezident SZĽH a generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan.

Štart na piatich reprezentačných akciách v sezóne by mohol byť pre mladého hokejistu príliš veľkým náporom.

"Každý si praje, aby bola jeho kariéra čo najdlhšia. K niektorým turnajom budeme musieť urobiť vážne rozhodnutia. Jurajovi treba pomôcť, nie ublížiť.

Musíme to v tomto smere konzultovať aj s ním samotným," povedal pred časom v rozhovore pre Sportnet tréner hokejovej osemnástky Ivan Feneš.

Najpravdepodobnejšia ostáva účasť Juraja Slafkovského na seniorských majstrovstvách sveta, ktoré sú na programe od 13. do 29. mája práve vo Fínsku.

Otvorená je stále aj možnosť jeho štartu na preložených MS do 20 rokov.

"V tejto chvíli je v hre viacero scenárov. Šampionát do 20 rokov sa uskutoční po drafte a záleží na postoji klubov NHL, ako si naplánujú prípravné kempy pred štartom novej sezóny," povedal pre Sportnet Slafkovský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slafkovský definitívne nepomôže Slovensku, vo Fínsku si plní sen