Na prázdno neodíde ani z Paríža. Metelka má istotu minimálne striebra

Jozef Metelka.
Jozef Metelka. (Autor: TASR)
TASR|31. aug 2024 o 12:29

Slovák je dvojnásobný víťaz v tejto disciplíne.

PARÍŽ. Slovenský reprezentant Jozef Metelka postúpil do finále stíhacích pretekov na 4000 m na PH 2024 v Paríži.

V kvalifikácii obsadil druhé miesto za Britom Archiem Atkinsonsonom, ktorý časom 4:17,700 minúty prekonal svetový a olympijský rekord Metelku z Tokia o viac ako päť sekúnd (4:22,772 min).

Tridsaťsedemročný Slovák je dvojnásobný paralympijský víťaz v tejto disciplíne, na konte má zlaté medaily z Tokia 2020 i Ria de Janeiro 2016.

O bronz budú súťažiť Francúzi Kevin Le Cunff a Gatien Le Rousseau, ich súboj bol na programe v sobotu o 14:52 h. Finále malo štartovať o deväť minút neskôr.

"Pocity po kvalifikácii sú veľmi dobré, som rád, že mám v podstate garantovanú medailu. Nesmierne sa teším, vyplatil sa ten čas, ten posledný polrok.

Toľko kilometrov, čo som strávil na časovkárskom bicykli, tak to nebolo nikdy. Ani keď som vyhral prvé a druhé zlato," povedal po dojazde pätnásťnásobný majster sveta, no hneď dodal.

"Prvý Archie... Nie sú tu už len pretekári s karbónovými nohami, ale do našej kategórie idú aj cyklisti s oboma nohami," uviedol.

Kategorizácia stupňov zdravotného znevýhodnenia v paracyklistike prešla v posledných rokoch zmenami.

Do C4 tak patrí aj dvadsaťročný Atkinson, ktorý má obe nohy, no ako uvádza oficiálna stránka britskej federácie trpí detskou mozgovou obrnou, ADHD a je autista.

"V kategórii C4 boli doteraz ´karbónové nohy´, no teraz sme tam teoreticky dvaja. Nerátam Indiu, ktorá je bez šance.

Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) s veľkými národnými federáciami presadili, že do tejto kategórie idú aj ľudia s oboma nohami, ktorí v nej nemajú čo robiť," povedal.

Metelka už pred štartom paralympiády upozornil, že UCI zmenila podmienky toho, s akým zdravotným znevýhodnením môžu štartovať paracyklisti v C4-ke. Podľa jeho slov tam je aj jeden jazdec, ktorý jazdil profitour.

Napriek tomu pred finále neskladá zbrane: "Neteší ma to, ako je to momentálne nastavené, ale uvidíme, čo sa stane."

Dráhová cyklistika je však hlavne o rozložení si síl a ako hovorí Metelka o matematike. Takže zrýchľovať sa dá len do určitej miery.

"Vo finále mám nejaký plán, ak by som išiel o dosť rýchlejšie, tak je skrátka po šiestich kolách koniec, človeka to jednoducho úplne dobehne.

Dráhová cyklistika je veľmi matematická. Najlepšie, čo teraz môžem spraviť je 4:22 minúty a nemôžem čakať, že vo finále pôjdem nejakým zázrakom 4:15 alebo 4:19 minúty. To je jednoducho nereálne," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Na prázdno neodíde ani z Paríža. Metelka má istotu minimálne striebra