Celé finále strácal, no súper pred cieľom spadol. Metelka oslavuje zlato

Jozef Metelka.
Jozef Metelka. (Autor: TASR)
TASR|31. aug 2024 o 15:20 (aktualizované 31. aug 2024 o 16:36)

Zavŕšil zlatý hetrik z paralympijských hier.

PARÍŽ. Slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka získal na PH 2024 v Paríži zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4000 m.

V sobotnom finále triumfoval po tom, ako jeho súper Brit Archie Atkinson spadol. Metelka zavŕšil v tejto disciplíne zlatý hetrik, keď obhájil triumfy z Ria de Janeiro 2016 i Tokia 2020.

Slovensko sa zásluhou Metelku teší z prvej zlatej medaily v Paríži. Tridsaťsedemročný paracyklista dokázal napriek zmenám v klasifikácii zdravotného znevýhodnenia v sobotu najprv postúpiť do finále, čím si zaistil minimálne striebro.

V kvalifikácii kategórie C4 obsadil druhé miesto za Atkinsonom, ktorý časom 4:17,700 minúty prekonal svetový a paralympijský rekord Metelku z Tokia o viac ako päť sekúnd (4:22,772 min).

Vo finále slovenský reprezenant od úvodu zaostával za Britom, ktorý mieril jasne za zlatom.

Atkinson nasadil vysoké tempo a postupne zvyšoval náskok, no potom nečakane spadol, čo znamenalo Metelkov triumf. Do ciela dojazdil v čase 4:27,920 min.

Bronz získal Francúz Gatien Le Rousseau, ktorý zdolal krajana Kevina Le Cunffa.

"Bolo v tom viac šťastia ako rozumu. Toto sa nestalo od čias dinosaurov, je to niečo totálne neočakávateľné. Som doslova bez slov.

Archie spadol v rohu, v ktorom mne predtým podšmyklo koleso. Myslel som si, že som tam urobil nejakú ´somarinu´, ale zrejme je tam niečo na tej dráhe, možno viac vydraná alebo niečo s lakom.

Nejakým spôsobom sa to vydarilo. Nepochopiteľné pre mňa, ale hlavne, že sa to podarilo," povedal Metelka pre TASR.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Celé finále strácal, no súper pred cieľom spadol. Metelka oslavuje zlato