Jaroš sa teší na hviezdy a teplo. Čakajú naňho extrémne prísne pravidlá

Stanislav Benčat|28. jan 2021 o 23:00

Slovenský hokejista opúšťa Ottawu.

Zimnú bundu vymení za košeľu či mikinu, baranicu za šiltovku, Kanadu za Ameriku. Akurát veľkosť mesta zostáva rovnaká. Hokejový obranca CHRISTIÁN JAROŠ v NHL doteraz patril organizácii Ottawa Senators. V hlavnom meste Kanady žije milión obyvateľov. Rovnaký počet uvádzajú štatistiky aj pri San Jose. A práve tím Sharks je jeho novým zamestnávateľom.

BRATISLAVA. Rodák z Košíc bol členom bronzovej dvadsiatky trénera Ernesta Bokroša, ktorá zažiarila na šampionáte pred šiestimi rokmi. Brány do NHL si z nej pootvorili viacerí, ale skutočne sa podarilo presadiť len Erikovi Černákovi. Mimochodom, Jarošovmu bratrancovi.

Toho v roku 2015 draftovala Ottawa v 5. kole. Na zámorie dozrel vo Švédsku, za Senators odohral v profilige 76 zápasov. Stabilné miesto v tíme si však nevybojoval, väčšinu minulej sezóny strávil na farme. Výmena do nového prostredia mu môže len pomôcť.

„Prestup vnímam veľmi pozitívne. Teším sa na novú príležitosť, nové mesto, spoluhráčov a aj teplé počasie,“ povedal Jaroš pre Sportnet.

Stále je v Ottawe

Nadšenie z príchodu do nového tímu čiastočne brzdia opatrenia súvisiace s pandémiou ochorenia covid-19. V dnešnej NHL to nefunguje ako v „normálnych“ časoch.

Teda jeden deň je hráč v klube, vymenia ho a o niekoľko hodín už hrá na novom mieste. V ére koronavírusu je prechod z krajiny do krajiny oveľa náročnejší. „S priateľkou sme ešte stále v Ottawe. Riešime víza, čo potrvá asi týždeň. Navyše ma bude čakať aj karanténa.“

Štát Kalifornia má v opatreniach extrémne prísne pravidlá. San Jose napríklad stále nehralo zápas vo vlastnej aréne. Dočasný exil našlo v Arizone, kde privíta začiatkom februára ako „domáci tím“ v dvojzápase Vegas Golden Knights.

Oblasť Bay Arena, v ktorej sa nachádza aj SAP Center, hokejový stánok San Jose, má totiž denný prírastok nových pacientov na ochorenie COVID-19 v rozpätí 6,5 až 23,4 percent.

Pokiaľ v priebehu mesiaca nebude menší ako 15 percent, hala San Jose bude naďalej zatvorená.

Profesionálne aj školské kontaktné športy sú v oblasti zakázané. Navyše, platí tu nariadenie o 10-dňovej karanténe pre každého, kto do oblasti príde z väčšej vzdialenosti ako 150 kilometrov.

Ostatné tímy tak vlastne ani nemôžu prísť hrať do San Jose.

Nový tím Jaroša je jediným mužstvom profesionálneho športu v Spojených štátoch, ktorý nemôže hrať domáce zápasy doma. Aj preto z úvodných 18 duelov odohrajú 14 zverenci trénera Boba Boughnera u súperov.

Jaroš sa sťahuje z Ottawy do San Jose.
Jaroš sa sťahuje z Ottawy do San Jose. (Autor: FOTO INSTAGRAM CH. J.)

Parťák z Lotyšska

V koľkých z nich a či vôbec v aspoň jednom sa predstaví aj Jaroš, je otázne. Generálny manažér Doug Wilson ho vychválil ako dobre stavaného praváka, ktorý je pripravený na sebe pracovať.

Pre trojnásobného účastníka svetových šampionátov môže byť veľkou motiváciou zahrať si po boku obranných hviezd ako Brent Burns či Erik Karlsson, s ktorým sa na krátko stretlo Christián ešte počas pôsobenia v Ottawe.

„Sú to skvelí hráči, od ktorých sa môžem veľmi veľa naučiť. V kabíne veľa chalanov nepoznám. Trochu som sa stihol zblížiť s Karlssonom, najviac však poznám Lotyša Rudolfsa Balcersa, s ktorým som hrával tri sezóny,“ dodal Christián Jaroš. 

San Jose Sharks sú po odohratí siedmich zápasov na predposlednej pozícii Západnej divízie so ziskom šiestich bodov.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jaroš sa teší na hviezdy a teplo. Čakajú naňho extrémne prísne pravidlá