Biatlon čaká zmena pravidiel. Bude to zvláštna sezóna, tvrdí Fialková

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: archív SME - Gabriel Kuchta)
Miloslav Šebela|26. okt 2020 o 16:28

Biatlonistov čakajú zmeny pravidiel.

Rozhovor pre SME

Biatlonová sezóna by mala odštartovať o mesiac vo Fínsku. Na to, aby sa preteky vôbec mohli uskutočniť, čaká biatlonistov mnoho obmedzení, ale aj zmeny pravidiel.

Pretekári si netrúfajú odhadnúť, ako sezóna prebehne. Covid-19 v lete zamkol športovcov a neumožnil im prípravu. Teraz môže vyradiť z pretekov aj celý reprezentačný tím.

„Bude to zvláštna sezóna a zrejme aj menej spravodlivá,“ vraví slovenská biatlonistka IVONA FIALKOVÁ.

Svetový pohár by mal byť v rámci biatlonu jedinou súťažou, ktorá sa uskutoční. Nižšie súťaže Medzinárodná biatlonová únia stopla.

Pred pár dňami ste sa so sestrou Paulínou aj ďalšími reprezentantmi vrátili z Ramsau. Ako ste spokojné s prípravou na ľadovci?

Mali sme zlé počasie, bolo tam podobne ako na Slovensku, vytrvalé dažde a záplavy. Na ľadovci fúkal silný vietor a snežilo, dole zase pršalo.

No i tak sme urobili kus roboty. Je to jedno zo sústredení, ktoré je pre nás ako povinná jazda pred sezónou. Už nás čaká iba príprava na snehu.

Bolo v rakúskom stredisku veľa biatlonistov?

Každý rok tam je veľmi veľa športovcov. Teraz možno menej ako v minulosti vzhľadom na komplikovanú situáciu. Nie každý mohol vycestovať. Bolo tam dosť športovcov, ale býva tam väčší nápor.

Zhovárali ste sa o sezóne s ostatnými športovcami?

Iba minimálne. V lanovke smerom na ľadovec. Bude to veľmi zaujímavá sezóna. Nie všetci športovci majú v krajine k dispozícii také zázemie ako Nemci, Taliani či Rakúšania.

To je obmedzujúce, ba až nespravodlivé. Majú kvalitné strediská v nadmorskej výške i kvalitné trate. Môžu všetko využiť v rámci svojej krajiny.

Na rozdiel od nich takí Ukrajinci boli pol roka zatvorení na jednom mieste. Sťažovali sa, že nemohli nikam vycestovať a nemali kde trénovať. Bude to zvláštna sezóna a zrejme aj menej spravodlivá.

Aj vy ste museli obmedziť svoje tréningové plány. V lete ste chodievali do Talianska či Rakúska. Museli ste hľadať kompromisy?

Je to tak. Netrúfam si teraz vôbec povedať, ako na tom budeme v zime v porovnaní s inými sezónami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlon čaká zmena pravidiel. Bude to zvláštna sezóna, tvrdí Fialková