Slovenské talenty: jedna je precízna, druhá má zamotanú hlavu

Paulína Fialková (vľavo) a jej sestra Ivona Fialková.
Paulína Fialková (vľavo) a jej sestra Ivona Fialková. (Autor: SME archív - Gabriel Kuchta)
Miloslav Šebela|25. jan 2018 o 18:00

Budúcnosť slovenského biatlonu môže patriť sestrám, ktoré už v Pjongčangu príjemne prekvapili.

BRATISLAVA. Sneží, fúka vietor a teplota je pod nulou. Pohľad na zasneženú krajinu je rozprávkový, trénovať však treba. Zaznie päť výstrelov, potom pohľad na trénerku. Je to dobré, len jedna rana išla viac vľavo. Paličky do rúk a rýchlo na krátky okruh. O minútu opäť streľba.

Dve slovenské biatlonistky neúnavne trénujú na strelnici. Trénerka im hlási chyby. „Ešte štyri okruhy,“ hovorí.

Z dvojice biatlonistiek je jedna vytiahnutejšia a má hnedé vlasy. Druhá blond a postavou nižšia.

Zdanlivo si ich nemožno zmýliť. Lenže mnohým sa stáva, že ich nerozoznajú. Sú sestry a obe patria medzi veľké talenty. Slovenskú vlajku môžu v nasledujúcich rokoch niesť na veľkých podujatiach práve ony.

Paulína a Ivona Fialkové.

Jedna má hlavu na vrcholový šport

„Sú perspektívne a raz sa môžu stať nástupkyňami Kuzminovej,“ myslí si Juraj Sanitra, tréner, ktorý viedol Kuzminovú šesť rokov a získal s ňou tri olympijské medaily.

Už predchádzajúci tréner ženskej reprezentácie Josef Obererlacher vravel, že Paulína Fialková je diamant a raz z nej môže byť medailistka. Len s ňou treba pracovať.

Za posledné dva roky sa dokázala vo Svetovom pohári dostať šesťkrát do top 10. Výrazne sa zlepšila v behu. Stále častejšie sa jej darí prebojovať sa do úzkej špičky.

Paulína Fialková na tréningu s trénerkou Annou Murínovou.
Paulína Fialková na tréningu s trénerkou Annou Murínovou. (Autor: Sme - Gabriel Kuchta)

„Paulína je skúsenejšia. Má svoju rutinu a veľmi dobrú hlavu na vrcholový šport. Zbytočne sa netrápi, keď sa jej niečo nevydarí. Hodí to za hlavu,“ opisuje reprezentačná trénerka Anna Murínová.

Správne mentálne nastavenie je v biatlone polovicou úspechu. Stačí malá chyba a medailu si biatlonista odstrelí, hoci na tréningoch triafa všetko.

„Dobrý športovec je ten, ktorý na nevydarené preteky na druhý deň zabudne. Ak si neúspech stále pripomínate, znova a znova, tak sa vám nevydarí ani ďalší štart. Je to zbytočné. Ak máte za sebou dobrú prípravu a driete, nemôžete sa dať odradiť dvoma – troma zlými výsledkami,“ opisuje 25-ročná Fialková.

Zákrutu si prejde aj päťkrát

Za dve sezóny urobila veľký pokrok. Sama hľadá trénerov, aby pracovala na svojich chybách. Prípravu vníma zo všetkých strán. Má výživovú poradkyňu, mentálneho kouča a s bežeckou prípravou jej pomáha bývalý reprezentant Martin Bajčičák.

Paulína pritom už v minulej sezóne dokázala Bajčičáka na tréningoch prešprintovať. Skúsený bežec dodržiava so svojou zverenkyňou pred každou súťažou rituál.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenské talenty: jedna je precízna, druhá má zamotanú hlavu