Je Slovan na predaj? Všetko je na predaj, vraví Kmotrík starší

Ivan Kmotrík st.
Ivan Kmotrík st. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Sportnet|20. jún 2022 o 14:00

Reagoval aj na vojnu na Ukrajine.

BRATISLAVA. Aj keď vlastní najväčší a historicky najúspešnejší slovenský klub, často ho nevídať. Ivan Kmotrík starší sleduje futbalové dianie skôr z diaľky.

Každodenný chod klubu manažuje, kontroluje a komentuje skôr jeho syn Ivan Kmotrík mladší ako generálny riaditeľ klubu.

Šesťdesiattriročný podnikateľ sa venuje podnikateľským činnostiam, pri Slovane Bratislava vystupoval najmä pri téme Národného futbalového štadióna (NFŠ).

Súdi sa so Slovenskom

Nové Tehelné pole malo vyrásť s nemalou štátnou pomocou. Predchádzajúca vláda schválila mesiac pred voľbami jeho odkúpenie za približne 100 miliónov eur, tá nová však dohodu zrušila.

Kmotrík v rámci seriálu Oligarchovia poskytol rozhovor pre magazín Index, kde riešil práve priateľstvá s politikmi.

„Ak by som bol kamarát s politikmi, tak by som predsa teraz neriešil spor o Národný futbalový štadión,“ reagoval na otázku.

Spor o štadión sa napokon dostal až na súd. „Je to v rukách právnikov. Štát žaluje nás, my žalujeme štát. Nechcem sa k tomu bližšie vyjadrovať,“ priblížil Kmotrík s tým, že mu advokátska kancelária odhadla veľmi vysoké šance na úspech.

Údajné problémy s bankami či stavebnou firmou Strabag pre NFŠ však odmietol.

Je Slovan na predaj?

Kmotrík prezentoval stavbu štadióna ako veľký projekt a sen, na ktorý je pyšný. Dnes však netuší, či by doň išiel, ak by vedel, ako to dopadne. „Ťažko povedať,“ poznamenal.

Okrem štadióna sa však v kuloároch už roky špekuluje aj o predaji celého futbalového klubu. Reči podporil určite aj fakt, že Kmotrík starší už za klub prakticky vôbec nevystupuje.

„Ak definujete otázku takto, že sa niekde niečo špekuluje, tak na to máme v Grafobale obľúbenú odpoveď – na predaj je vždy a všetko, závisí iba od podmienok, ktoré dá potencionálny záujemca na stôl,“ povedal pre Index Kmotrík.

Pri konkrétnej otázke, či je teda Slovan na predaj, však už bol zdržanlivejší:

„To nehovorím. Nevedieme teraz žiadne konkrétne rokovania. Ale taká ľudská odpoveď je, že neviem. Niekedy mám toho plné zuby, pokuta sem, pokuta tam a potom to dostáva klub do straty. Vlastníctvo úspešného futbalového klubu prináša problémy, ktoré sú často spoločensky nevysvetliteľné,“ doplnil.

Kmotrík podniká okrem slovenského trhu aj v Česku, Bulharsku, Litve a Rusku. Špekuluje sa, že aj v Rusku bol istý čas záujem o kúpu futbalového Slovana.

Keď po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu pripravilo vedenie Fortuna ligy iniciatívu, aby jednotlivé kluby tento čin odsúdili, bratislavský Slovan ani Dunajská Streda sa nepripojili.

Klub neskôr reagoval s tým, že odmieta akúkoľvek vojnu, Kmotrík mladší označil situáciu na Ukrajine za tragédiu. Slovan následne pomohol ukrajinským utečencom, ktorí našli útočisko pod Tatrami.

Na margo vojny na Ukrajine sa vyjadril aj Kmotrík starší: „K čomu vedie vojna? K zbytočnému utrpeniu na oboch stranách. Vojna je absolútne zlo. Verím preto, že sa v dohľadnom čase podarí nájsť mierové riešenie,“ doplnil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Je Slovan na predaj? Všetko je na predaj, vraví Kmotrík starší