Prišiel o nohu, jedol trávu a spal na ulici. Príbeh plavca zo Sýrie zaujal svet

Ibrahim Al Hussein, utečenec zo Sýrie.
Ibrahim Al Hussein, utečenec zo Sýrie. (Autor: REUTERS)
Ivan Mriška|26. aug 2021 o 18:03

Ibrahim Al Hussein na paralympiáde nepostúpil z rozplavby.

TOKIO. Vzduch zaplnil hustý prach a v okolí šľahali plamene. Vybuchla bomba.

Plavec Ibrahim Al Hussein počul kričať zraneného kamaráta, preto okamžite utekal za ním. Hodil sa na zem, aby ho chránil pred ostreľovačom.

„V tej chvíli som nevedel, či som mŕtvy alebo živý,“ pre bbc.com spomínal Al Hussein, ktorý vo štvrtok na paralympijských hrách v Tokiu nepostúpil v disciplíne 100 metrov prsia z rozplavby. Napriek tomu si vyslúžil uznanie.

Mal obrovské bolesti

Osudové udalosti plavca sa odohrali v roku 2012, krátko po vypuknutím vojny v Sýrii „Všade bol dym, ľudí som rozpoznal, až keď sa rozplynul. Našťastie ma odniesli do bezpečia,“ dodal o chvíľach hrôzy.

Pri výbuchu mu zasiahlo nohu a v bolestiach trpel dva mesiace. V provizórnom zdravotníckom zariadení si sám čistil rany. Vedel, že lekárske ošetrenie, ktoré by mu končatinu zachránilo, v Sýrii nenájde.

Museli mu ju preto amputovať.

„Každodenný život bol pre mňa traumou. Bombardovanie zničilo všetko, čo som miloval. V meste nebola voda, elektrina a nemali sme žiadne zásoby jedla,“ rozpráva.

Útek do Turecka

Al Hussein mal pocit, že je uväznený v hrobe. S priateľmi preto vymysleli plán na útek. Cieľom bolo dostať do susedného Turecka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Prišiel o nohu, jedol trávu a spal na ulici. Príbeh plavca zo Sýrie zaujal svet