Hygge je, keď vidíte na tvárach ľudí úsmev

Momentka z Kodane.
Momentka z Kodane. (Autor: SME - Juraj Berzedi)
Juraj Berzedi|14. máj 2018 o 10:47

Dáni patria k najšťastnejším národom na svete.

KODAŇ. Hygge je dánske slovo, ktoré sa neprekladá. Vyjadruje pocit, keď sa v hrubých vlnených ponožkách zababušíte do pohodlnej deky, kým vonku zúri búrka. Pocit domova, bezpečia, vnútorného pokoja a blaženosti.

Ide o maličkosti, ktoré spôsobujú, že sa cítite dobre.

V Kodani je počas majstrovstiev sveta v hokeji tento pocit pre zahraničných fanúšikov či turistov výnimočný, najmä keď ho príliš nepoznajú vo svojej domovine.

Hygge je, keď si počas slnečného dňa nájdete trochu voľného priestoru v parku, sadnete si na trávu a čítate knihu. Môže stačiť aj kúsok múrika či lavička, kam si položíte deku a s partnerom si vychutnávate fľašu sektu.

Hygge je, keď si prinesiete na promenádu rozkladaciu stoličku a opaľujete sa. Popri vás ľudia skáču do vody, hoci vonku je len dvadsať stupňov.

Hygge je, keď idete oproti ľuďom, ktorí sa nemračia. Hoci možno mali ťažký deň, vidíte na ich tvárach úsmev, ktorý im musíte opätovať.

Pozrite si zaujímavé momentky z Kodane: fotogaléria

14.5.2018

Hygge je, keď si sadnete na bicykel a po cyklochodníku, ktorý je často širší ako cesta pre autá, môžete prejsť celú Kodaň. Navyše, máte vždy kde zaparkovať a často si bicykel ani nezamknete.

Hygge je, keď idete v centre európskej metropoly autom a nestojíte v dlhých zápchach, lebo vyše štyridsať percent ľudí cestuje v meste na bicykli.

Hygge je, keď sa prechádzate po prístave Nyhavn, kde vidíte farebné historické budovy, popri ktorých sedia ľudia v kaviarňach. Môžete tiež nastúpiť na výletný čln a hodinu si z neho vychutnávať okolité pamiatky.

Hygge je, keď pôjdete do zábavného parku Tivoli, vyskúšate si voľný pád alebo adrenalínovú horskú dráhu. Neskôr sa poprechádzate popri rozkvitnutých tulipánoch alebo si sadnete na ležadlá a opaľujete sa.

Hygge môže byť, keď v centre Kodane navštívite alternatívnu štvrť Christiania, v ktorej cez steny domov prerastajú stromy, a stretnete tam predajcov marihuany, ktorí sú v meste tolerovaní.

Hygge je, keď si v tomto slobodnom meste, v ktorom trvalo žije 850 obyvateľov, zakopete s loptou s partiou neznámych ľudí.

Hygge je, keď prídete do džezového baru a sadnete si na pódium, lebo iné miesto už nie je voľné. Onedlho príde za vami gitarista a povie, že tu sedieť nemôžete. Spevák ho však okamžite upokojí slovkom hygge.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hygge je, keď vidíte na tvárach ľudí úsmev