Hrozba menom Dziuba. Na ruského útočníka upozorňuje aj Tarkovič

Arťom Dziuba.
Arťom Dziuba. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|28. mar 2021 o 13:00

Chorváti zatiaľ zaostávajú.

BRATISLAVA. Lídrom „slovenskej“ H-skupiny v kvalifikácii o postup na MS 2022 je Rusko, tretí súper reprezentácie Slovenska v marcovom asociačnom termíne.

Rusi zvíťazili oba doterajšie kvalifikačné zápasy. Na Malte zvíťazili 3:1, ale ich výkon médiá i fanúšikovia podrobili ostrej kritike. V sobotu zdolali Slovinsko 2:1 a v tomto prípade už okrem výsledku zarezonoval v pozitívnom zmysle aj výkon.

Tréner Stanislava Čerčesov vyrukoval na Slovincov s tromi strednými obrancami a táto taktika slávila úspech. Súperovi robili problémy najmä pri presingu.

Paradoxne, slovenskej reprezentácii robili rovnakým systémom hry problémy Cyprus (0:0) aj Malta (2:2).

Dziuba vo forme predčil aj Iličiča

Rusov poslal do vedenia kanonier Arťom Dziuba v 26. minúte, o deväť minút neskôr pridal aj druhý gól. Pri oboch dokázal svoju výbornú formu.

Ešte do konca prvého polčasu uzavrel skóre duelu Josip Iličič.

V druhom polčase mal ruský tím viac z hry. Držal loptu ďaleko od svojej šestnástky, mal aj ďalšie šance. Dziuba mohol zavŕšiť hetrik, ale aj Slovinci mali v 79. minúte výbornú šancu. Napokon sa domáci tešili z tesného triumfu.

„Nálada v tíme nebola ideálna, po zápase na Malte sa veľa kritizovalo. Na Slovinsko sme sa pripravili a dobre sme sa naladili. Sme šťastní, že sme vyhrali. Každý bojoval za každý kúsok trávy. Dúfam, že sme potešili ľudí i kritikov. Slovinsko je silný súper, sme zhruba na rovnakej úrovni. V zápase sme však boli lepší. Ak by mali hostia viac hráčov, ako je Iličič, bolo by to pre nás veľmi ťažké,“ uviedol Dziuba.

Takisto ruský tréner Čerčesov vyzdvihol pokrytie Iličiča, ktorý robil Rusom najväčšie problémy.

„Je nemožné úplne vypojiť tohto hráča, ale nám to väčšinou fungovalo. No boli chvíle, keď bolo ťažké ho eliminovať. Dal krásny gól. Je dobrý futbalista, ale taktická schéma, ktorú sme si vybrali, priniesla svoje ovocie.“

Tridsaťdvaročný ruský útočník Zenitu Petrohrad sa prezentuje vo výbornej forme. Skóroval proti Slovinsku i Malte, aj v posledných dvoch kolách ruskej ligy pred reprezentačnou prestávkou.

„Majú jedného útočníka, ktorý dal v dvoch zápasoch tri góly. Hrajú v ťažkej pohode, už posledné dva - tri roky. Majú hráčov, ktorí majú kvalitu a stabilizované výkony,“ povedal v sobotu pre RTVS tréner Slovenska Štefan Tarkovič. Dodal však, že chce zvíťaziť.

Favorit zatiaľ zaostáva

Rusi sú pred utorkovým zápasom proti Slovensku na čele tabuľky so šiestimi bodmi, druhí sú Chorváti s tromi. Tí v sobotu doma zdolali Cyprus 1:0 gólom Maria Pašaliča.

Luka Modrič odohral za národný tím 135. zápas a stal sa rekordérom v počte duelov v reprezentačnom drese. Vedenie chorvátskeho zväzu mu po zápase venovalo pamätný dres.

Tréner Chorvátov Zlatko Dalič nebol veľmi spokojný s hrou svojich zverencov, ale s výsledkom áno. Jeho slová citoval portál 24sata.hr:

„Najmä krídelné priestory sme nevyužívali, tak ako som si predstavoval, ale dôležité je, že máme tri body. Po prvom góle sme mali pridať aj druhý, postupne sa na naše nohy vkrádala neistota. Verím, že budeme zbierať body aj naďalej, nemôžeme si dovoliť zaváhanie.“

V utorok nastúpia Chorváti opäť doma, keď privítajú sobotného súpera Slovenska. „Proti Malte to nebude jednoduché. Musíme preraziť ich obranný val a to je vždy veľmi náročné,“ dodal Dalič.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Hrozba menom Dziuba. Na ruského útočníka upozorňuje aj Tarkovič