Hráč zápasu Chára posunul Boston dvomi gólmi k postupu

Zdeno Chára
Zdeno Chára (Autor: SITA/AP)
TASR|5. máj 2011 o 06:50

Tampa Bay vyradila Washington a je vo finále Východnej konferencie, kde sa môže stretnúť s Bostonom, ktorý vedie v sérii s Philadelphiou už 3:0 na zápasy. Rovnaký stav je aj na západe v súboji San Jose - Detroit.

PLAY OFF, 2. kolo

po.jpg

Východná konferencia

  • Washington - Tampa Bay 0:4
  • Philadelphia (Meszároš) - Boston (Chára) 0:3


Západná konferencia

  • Vancouver - Nashville 2:1
  • San Jose - Detroit (Tatar) 3:0
kompletný rozpis a výsledky zápasov play off NHL

NEW YORK. Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára strelil v noci na štvrtok v zámorskej NHL dva góly a pridal aj jednu asistenciu a ako prvá hviezda duelu tak pomohol "medveďom" k jednoznačnému triumfu nad Philadelphiou v pomere 5:1.

Boston vedie v sérii už 3:0 a je len krok od postupu do semifinále NHL. Hosťom nepomohol k úspechu ani presný zásah obrancu Andreja Meszároša. Zápas číslo 4 je na programe v piatok v Bostone.

Tri víťazstvá Bruins v rade pripomínajú minuloročnú konfrontáciu týchto tímov, kedy sa takisto v semifinále konferencie "letcom" podaril skvelý obrat na postupových 4:3.

"Blesky" do finále Východnej konferencie, Caps nevyhrali ani jeden zápas

Prvým postupujúcim medzi elitné kvarteto profiligy sa stali hráči Tampy Bay, ktorí zvíťazili nad Washingtonom 5:3 a sériu vyhrali suverénne 4:0.

Na svetový šampionát na Slovensko by tak eventuálne mohol odcestovať hviezdny Rus Alexander Ovečkin. Tampa hrá nadstavbu prvýkrát za posledné štyri roky, vyhrala siedmy zápas po sebe a bude hrať finále Východnej konferencie.

Na Západe sú len krok od postupu do konferenčného finále hráči San Jose. Tí vyhrali nad Detroitom 4:3 po predĺžení a v sérii vedú už 3:0.

semifinále play off Východnej konferencie:

Boston - Philadelphia 5:1 (2:0, 2:1, 1:0) - stav série 3:0

Góly: 1. CHÁRA (Marchand, P. Bergeron), 2. Krejčí (Lucic, Horton), 34. Paille (G. Campbell, Boychuk), 36. Horton (Krejčí, CHÁRA), 59. CHÁRA (Krejčí, Seidenberg) - 37. MESZÁROŠ (Powe, Carcillo). Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Horton - O'Donnell obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:38, brankári: T. Thomas - Boucher (36. Bobrovskij). Diváci: 17 565.

Obrovitý obranca a kapitán "medveďov" už v 30. sekunde duelu svojím prvým gólom v play-off zavelil spoluhráčom do útoku.

Odchovanec Dukly Trenčín v službách Bostonu sa potom v 36. min podieľal prihrávkou na štvrtom góle svojho tímu a v závere 3. tretiny (59. min) pridal svoj druhý a celkovo piaty gól "medveďov", ktorým stanovil konečný stav na 5:1.

"Do stretnutia chcete vždy vstúpiť dobre, najmä pred vlastnými tribúnami," skonštatoval jeden z ašpirantov na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu základnej časti Chára a pokračoval: "Ale... nám sa podarilo dvakrát skórovať počas prvých dvoch - troch striedaní. Takýto vstup do zápasu je fantastický a myslím si, že nám to dodalo veľa sebavedomia a odhodlania do minimálne prvých 20 minút súboja."

Líder Bostonu strávil na ľade 28:12 min a po zápase ho zaslúžene vyhlásili za prvú hviezdu súboja. Jediný gól hostí z Philadelphie strelil v 37. min slovenský obranca Andrej Meszároš, ktorý odkorčuľoval 23:03 min. Stredajší gól bol jeho druhým presným zásahom v tejto edícii vyraďovacej časti.

"Medveďom" k postupu do finále Východnej konferencie chýba už iba jedno víťazné stretnutie, nemôžu však teraz poľaviť. O tom, že nič nie je rozhodnuté, sa totiž presvedčili v minuloročnom play-off, keď tiež s "letcami" viedli už 3:0 na zápasy, no napokon sa ich sezóna skončila po prehre 3:4.

"Poučili sme sa z minulého roka a vieme, že štvrté víťazstvo je to najťažšie," povedal brankár Bruins Tim Thomas, ktorý v minulosezónnych vyraďovacích bojoch iba "kryl chrbát" Tuukkovi Raskovi.

Tampa Bay - Washington 5:3 (1:1, 2:1, 2:1) - konečný výsledok série 4:0, do finále konferencie postupuje Tampa Bay

Góly: 13. R. Malone (Lecavalier, St. Louis), 25. Bergenheim (Moore, Downie), 33. Bergenheim (Moore), 46. M.-A. Bergeron (Downie, Purcell), 57. St. Louis (Purcell) - 19. Sturm (Arnott, Ovečkin), 34. Erskine, 58. Carlson (Laich, Arnott). Vylúčení: 3:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:36, brankári: Roloson - Neuvirth. Diváci: 20 835.

Po štyroch rokoch bez účasti v play-off hrá Tampa Bay v súčasnosti s veľkou chuťou. Floridský tím najprv otočil nepriaznivý stav série s Pittsburghom (Tampa prehrávala už 1:3 na zápasy) a potom "sfúkol" Washington (4:0 na zápasy).

Mužstvo okolo kapitána Vincenta Lecavaliera spečatilo svoj postup v stredu pred vypredanými tribúnami haly St. Pete Times Forum a už teraz sa môže tešiť na svojho ďalšieho súpera, ktorý vzíde z dvojice Boston - Philadelphia.

Zverenci trénera Guya Bouchera sa do konferenčného finále dostali vôbec prvý raz od pamätnej sezóny 2004, v ktorej Tampa získala svoje zatiaľ jediné víťazstvo v bojoch o Stanleyho pohár. Práve Boucher označil pred úvodným buly prvého duelu sériu za "boj Dávida s Goliášom". O pár dní neskôr už mohol spokojne nadviazať na toto svoje vyjadrenie:

"Predpokladám, že sme mali veľmi dobrý prak. Súpera sme trafili na správne miesto. Viete čo? Mali opäť vynikajúcu sezónu a je to hrozivý tím. Celý rok hrali dobre a myslím si, že ich kouč im naordinoval rovnakú taktiku ako po zvyšok roka. Zaslúžia si uznanie za celú sezónu." Mužstvo Capitals opäť potvrdilo, že napriek perfektne zvládnutej základnej časti sa mu v eliminácii nedarí.

"Nemyslím si, že by sme nepreukázali dostatočný hlad po víťazstve. Iba sme nevyhrali. My chceme zvíťaziť, oni tiež. Niekto predsa musí prehrať. Tým vypadávajúcim sme my a ja neviem, čo mám na to povedať," nezakrýval svoj smútok kapitán klubu z hlavného mesta USA Alexander Ovečkin, ktorý by mohol posilniť ruský tím na majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach.

semifinále Západnej konferencie:

Detroit - San Jose 3:4 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1), stav série 0:3

Góly: 20. Lidström (Zetterberg, Holmström), 34. Eaves (Helm, Draper), 39. Daciuk (Zetterberg, Lidström) - 13. Setoguchi (J. Thornton, Pavelski), 35. Setoguchi (Dan Boyle, J. Thornton), 56. Dan Boyle (Wellwood, Mitchell), 70. Setoguchi (J. Thornton). Vylúčení: 4:4, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:38, brankári: Howard - Niemi. Diváci: 20 066.

Útočník Devin Setoguchi bol hlavnou hviezdou tretieho vzájomného súboja medzi jeho San Jose a Detroitom. Pravý krídelník v 10. min nadstaveného času vsietil svoj tretí gól v tomto dueli a stanovil konečné skóre na 4:3 pre "žralokov".

Dvadsaťštyriročný Kanaďan však mohol byť aj smutným hrdinom, keďže v 6. min nadstaveného času putoval na trestnú lavicu za držanie a domáci mali možnosť presilovej hry. Kalifornčania sa však ubránili a po niečo vyše dvoch minútach rozhodli.

"Vravel som si: 'Len neskórujte, neskórovať, neskórovať.' Celý čas som si to vravel," priblížil rodák z mesta Taber svoj pobyt na "lavici hanby". Pri všetkých troch presných zásahoch svojho spoluhráča bol aj kapitán Sharks Joe Thornton, ktorý bol najmä pri vypracovaní víťazného zásahu nezastaviteľný. Práve skúsenosti hviezdy San Jose, ale aj ďalších hráčov tohto tímu pomáhajú "žralokom" víťaziť.

Tí sú v rovnakej situácii ako pred rokom, keď v semifinále Západnej konferencie viedli nad Red Wings tiež 3:0. Napriek nezvládnutému súboju s poradovým číslo 4 (Detroit zvíťazil 7:1) si už v ďalšom stretnutí vybojovali postup.

"Ak ste už v minulosti zažili rovnakú situáciu, je to dobrá skúsenosť. Máme v tíme hráčov, ktorí boli pred rokom v rovnakej pozícii. Necítite potom takú nervozitu, v mužstve je väčšia pohoda. Určite nám to pomôže," uviedol Setoguchi.

"Dnes sme nepredviedli žiadny extra výkon. Nemali sme dostatok hokejistov schopných hrať," súhlasil kormidelník San Jose Todd McLellan s tým, že jeho zverenci dokázali triumfovať aj s prispením šťastia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hráč zápasu Chára posunul Boston dvomi gólmi k postupu