Hossa dúfa, že v treťom finále konečne uspeje

Marián Hossa si chce konečne siahnuť na Stanleyho pohár.
Marián Hossa si chce konečne siahnuť na Stanleyho pohár. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|24. máj 2010 o 12:32

Tomáš Kopecký sa môže stať prvým Slovákom, ktorý získa dvakrát Stanleyho pohár.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 15.34

Chicago vyradilo San Jose 4:0 na zápasy a bude môcť do slávneho hokejového mesta priviesť Stanleyho pohár po 49 rokoch. Pri poslednom triumfe bol aj slovenský rodák Stan Mikita.

PLAY OFF NHL

nhl.jpg
Východná konferencia

Philadelphia vs Montreal

5. PHI - MON, UT 25.5. o 1.00

6. MON - PHI, ŠT 27.5. o 1.00

7. PHI - MON, SO 29.5. o 1.00

pozn. časy sú uvedené v SEČ

BRATISLAVA. Marián Hossa si zahrá tretíkrát za sebou finále NHL. Stane sa tak prvým hráčom v histórii NHL, ktorý sa dokázal prebojovať s troma rozličnými tímami do finále profiligy v nepretržitom slede.

Po neúspechoch v drese Pittsburghu a Detroitu dúfa, že konečne uspeje. „Vždy to je skvelý pocit dostať sa do finále. Ale ja sa chcem už konečne dotknúť trofeje," citovala pravého krídelíka nhl.com.

Vyčnieva v obrane

Predchádzajúce rozhodujúce série v drese Pittsburghu, respektíve Detroitu vyšli Hossovi, čo sa týka bodov, na striedačku. Vlani zaznamenal v siedmich zápasoch len tri asistencie, zatiaľ čo v drese Pittsburghu si pripísal v šiestich zápasoch tri góly a štyri asistencie.

V play off zatiaľ vyčnievajú jeho defenzívne schopnosti. Tie už vyzdvihli spoluhráči aj tréner Joel Quenneville. Blackhawks Hossove góly doteraz nepotrebovali, Slovák strelil len dva. Vo finále však môže byť všetko úplne inak.

„Góly mi tam síce nepadajú, ale snažím sa pomôcť tímu v iných činnostiach. Hlavne pri oslabeniach a forčekovaní," dodal Hossa pre Chicago Tribune.

Kopecký čaká na šancu

Na svoju šancu čaká Tomáš Kopecký. Ten strelil v play off už tri góly v jedenástich zápasoch, ale naposledy sa dostal do zostavy pred troma týždňami ešte počas série s Vancouvrom. Kopecký sa môže stať prvým Slovákom, ktorý vyhrá dvakrát v bojoch o Stanleyho pohár. V roku 2008 uspel s Detroitom.

toews.jpg

Jonathan Toews

Chicagu hrá v play off skvele prvý útok, ktorý zaznamenal podstatnú časť bodov. Obzvlášť kapitán Jonathan Toews ťahá útočnú silu tímu. Po víťaznej sérii so San Jose má na svojom konte 26 bodov. Dvadsaťdvaročný Toews je známy hlavne svojou skvelou obranou.

Blackhawks veľmi dobre bránia a z defenzívy dokážu prejsť do smrtiacich protiútokov. Tím bojuje za každého stavu. Dokázal to už v prvom kole, keď prehrával v kľúčovom zápase s Nashvillom 3:4, ale dokázal vyrovnať a v predĺžení vďaka Hossovi vyhrať. Otočiť zápas sa mu podarilo aj v nedeľu. Sharks vyhrávali v stretnutí 2:0, ale nakoniec prehrali 2:4.

Nečakaný líder

Sila v play off sa odzrkadľuje aj v šírke kádra, ktorý dokáže priniesť nečakaných lídrov. Tri zápasy série proti Sharks rozhodol nie veľmi známy ľavý krídelník Dustin Byfuglien, ktorý strelil vo vyraďovacej časti už osem gólov. „Snažím sa len hľadať si miesto pred bránou a spoluhráči ma tam vždy nájdu," uviedol skromne Byfuglien, ktorému pomáha, že hrá v elitnom útoku Hawks spolu s Toewsom a Patrickom Kanom.

Oporou Blackhawks je aj fínsky brankár Antti Niemi. V šestnástich zápasoch mal doposiaľ 92% úspešnosť zákrokov a výborný je aj jeho priemer 2.33 gólov na zápas.

byfuglien.jpg

Dustin Byfuglien

Vedenie Chicaga dokázalo, že zvolilo dobrú stratégiu pri prestavbe tímu. Po minuloročnom vypadnutí vo finále konferencie sa prebojoval jeden zo zakladajúcich tímov NHL po osemnástich rokoch do finále.

Na trofej čakajú Blackhawks od roku 1961, keď sa tešil z víťazstva v ich drese aj slovenský rodák Stan Mikita. Chicago tak môže napodobniť Pittsburgh, ktorý postupne prestaval tím a v minulej sezóne sa prebojoval až na vrchol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa dúfa, že v treťom finále konečne uspeje