Hossa dosiahol míľnik, v Detroite ho vypískali

(Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop, SITA|4. mar 2013 o 10:56

Útočník Marián Hossa sa stal piatym Slovákom, ktorý v NHL nastúpil na 1000 zápasov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 16.30

BRATISLAVA. Keď vykorčuľoval prvého októbra 1997 Marián Hossa v osemnástich v drese Ottawy na svoj prvý zápas NHL, ešte netušil, kam sa jeho kariéra uberie. Päť účastí v Zápase hviezd, neuveriteľné tri finále Stanleyho pohára v drese troch tímov či 426 gólov. Sú momenty, ktorými sa dnes tridsaťštyriročný krídelník zaradil medzi hviezdy.

„Keď som v Ottawe začínal ako osemnásťročný, tak mi ani nenapadlo, že to dotiahnem až k tisícke. Je to obrovský míľnik,“ povedal Hossa Chicagu Tribune.

Takmer to pokazil Tatar

Pamätný nedeľňajší zápas mu takmer pokazil krajan Tomáš Tatar, ktorý strelil v tretej tretine vedúci gól Detroitu. Dve minúty a dve sekundy pred koncom tretej tretiny však vyrovnal v presilovke Patrick Kane, ktorý rozhodol aj o výhre Chicaga v nájazdoch. Blízko gólu bol aj Hossa, ktorého výbornú strelu švihom vyrazil v predĺžení brankár Jimmy Howard. V nadstavenom však viackrát pomohol tímu v obrane, keď obral súpera o puk.

Práve univerzálnosť Trenčana je to, za čo je najviac v lige cenený. Aj preto si ho v roku 2009 Chicago poistilo zmluvou na dvanásť rokov.

Skrátená sezóna je pre Hossu už pätnástou. Začínal v Ottawe, s ktorou s prvýkrát dostal do finále konferencie, potom pokračoval do Atlanty, kde zažil stobodovú sezónu.

Krátka epizóda v Pittsburghu mu zas prvýkrát priniesla finále ligy, rovnako aj ďalší rok v Detroite. Jeho neuveriteľný príbeh v honbe za Stanleyho pohárom sa skončil úspešne až pred troma rokmi v Chicagu.

„Som vďačný za to, že som si mohol zahrať s toľkými skvelými hráčmi. Niekedy je to až neuveriteľné,“ dodal rodák zo Starej Ľubovne.

Zámorskí novinári Hossu označujú za „classy playera“, voľne preložené – za správneho hráča. Okrem univerzálnosti je Slovák obľúbeným spoluhráčom za bezkonfliktnú povahu.

Idol kapitána Chicaga

„Hrať s ním, pozorovať, ako strieľa štyristý gól, vyhrať s ním Stanleyho pohár či odohrať s ním jeho tisíci zápas je niečo špeciálne. Keď prichádzate do ligy a zrazu ste v jednom tíme s hrdinom, ku ktorému ste vzhliadali ešte ako junior, je fakt neopísateľný moment,“ povedal pre Chicago Sun-Times kapitán Blackhawks Jonathan Toews.

V Detroite na neho v nedeľu diváci počas zápasu pískali. Stále nevedia zniesť, že po sezóne 2008/2009 sa upísal ich veľkému rivalovi z Centrálnej divízie. Podobne sa správajú aj fanúšikovia Pittsburghu.

„Marián je veľký hráč. Stačila sezóna na to, aby zanechal skvelý dojem. Sme radi, že môžeme byť svedkami jeho veľkého zápasu,“ povedal pred nedeľňajším zápasom útočník Henrik Zetterberg.

Hossa tak začal druhú tisícku v NHL cennou výhrou. Jeho tím bodoval v 22. zápase sezóny a upevnil si jasné prvé miesto v lige. Cieľom pre slovenského krídelníka však ostáva Stanleyho pohár.

„Hrá sa o Stanley Cup, všetko ostatné je druhoradé. Nič iné nemám v hlave. Len to, že chcem vyhrať,“ dodal pre Chicago Sun-Times.

Marián Hossa

l V NHL hrá 15. sezónu. Pôsobil v Ottawe, Atlante, Pittsburghu, Detroite a Chicagu.

l Individuálne sa mu najviac darilo v Atlante, kde zažil stobodovú sezónu.

l Ako jediný hráč histórie si zahral v troch finále NHL po sebe za tri rôzne tímy. Stanley cup získal až s Chicagom.

l Viac ako tisíc zápasov v NHL odohrali zo Slovákov Mikita, Šatan, Bondra a Chára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa dosiahol míľnik, v Detroite ho vypískali