Slováci chcú odčiniť štvrťfinálové zlyhanie a potvrdiť, že stále patria medzi veľmoci

Slovenskí hokejbalisti.
Slovenskí hokejbalisti. (Autor: hokejbal.sk)
SITA|16. jún 2024 o 14:21

Slovenskí hokejbalisti na predchádzajúcom svetovom šampionáte obsadili 5. miesto.

BRATISLAVA. Slovensko je s trinástimi cennými kovmi z majstrovstiev sveta mužov v hokejbale najúspešnejšou krajinou.

Svoju príslušnosť k absolútnej špičke v tomto športe chcú Slováci potvrdiť aj na blížiacich sa MS vo švajčiarskom meste Vasp. Svetový šampionát sa bude pod Alpami konať od 21. do 29. júna.

„Stále platí, že Slovensko je spoločne s Kanadou a Českou republikou súčasťou absolútnej hokejbalovej svetovej špičky. Tak je to už niekoľko rokov a verím, že to bude platiť aj na najbližšom turnaji,“ povedal v relácii V športovom SITE prezident Slovenskej hokejbalovej únie Miroslav Dragun.

Svetová špička sa zväčšuje

Reprezentantom spod Tatier na predchádzajúcom svetovom šampionáte v roku 2022 v Kanade nevyšlo štvrťfinále proti Grékom a obsadili konečné 5. miesto.

„Predtým sme ovládli štyri turnaje za sebou. V Kanade to nevyšlo, no aktuálne pracujeme pod novým trénerom Milanom Rampáčkom. Spoločne s hráčmi i funkcionármi má opäť len tie najvyššie ambície.

Netreba zabudnúť, že vo Švajčiarsku absolvujú MS aj ženské reprezentantky. Aj v ich prípade máme medailové ambície,“ doplnil Dragun, ktorý nastúpil do funkcie zväzového prezidenta takmer presne pred rokom. Nahradil Borisa Valábika, známeho skôr z hokejového pôsobenia.

Podobne ako v iných športoch aj v prípade hokejbalu platí, že sa svetová špička rok čo rok zväčšuje. Potrápiť favoritov dokážu okrem Grékov aj iné krajiny.

„Spomenul by som USA, Portugalsko či Taliansko. Dokonca hokejbal hrajú veľmi dobre aj také krajiny ako Haiti, Bermudy či Libabon,“ doplnil hosť športového SITA.

Medzi najlepších sa čím ďalej tým viac predierajú aj Fíni, ktorých však slovenskí hokejbalisti predsa len zdolávajú častejšie ako hokejisti.

„To platí. Nad Fínmi sme zvíťazili vo finále MS v roku 2019. Vtedy sa šampionát konal u nás na Slovensku, a síce, v Košiciach.“

Žilina bude hostiť juniorov a juniorky

Slovenský hokejbal počas leta nečakajú iba športové výzvy, ale aj tie organizačné. Na začiatku júla sa bude v Žiline konať svetový šampionát juniorov a junioriek.

„MS mužov a žien vo Švajčiarsku sa nám takmer prekrývajú s juniorským šampionátom v Žiline, takže to bude pre nás dosť náročné.

Čaká nás veľa práce, ale osobne sa na MS juniorov veľmi teším, pretože v ich kategórii sa hrá živelnejší hokejbal, ktorý je menej spútaný taktikou,“ povedal Dragun.

Pod Dubňom sa predstaví dvanásť národných juniorských tímov. Hrať sa bude na zimnom štadióne, na ktorom si na jar vybojovali extraligovú príslušnosť hokejisti klubu Vlci Žilina.

“V Žiline a okolí sme solídne zaplnili ubytovacie kapacity. Nie je to len o tímoch, ale aj o funkcionároch, rozhodcoch a ďalších ľuďoch.

Aj touto cestou by som sa chcel poďakovať Žilinčanom, že nám poskytli na daný čas celé zázemie na čele s hlavnou aj tréningovou plochou.

Aktuálne ešte riešime zabezpečenie plastového povrchu na hlavnú plochu. Súčasné trendy odsúvajú betón či asfalt na vedľajšiu koľaj a prím hrá práve plastový povrch,“ vysvetlil najvyšší muž slovenského hokejbalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hokejbal»Slováci chcú odčiniť štvrťfinálové zlyhanie a potvrdiť, že stále patria medzi veľmoci