Zdeno Chára končí kariéru. Podpíše posledný kontrakt s Bostonom

Zdeno Chára, kapitán Boston Bruins.
Zdeno Chára, kapitán Boston Bruins. (Autor: Winslow Townson SITA/AP)
Oh my Hockey|20. sep 2022 o 14:48

Je štvrtým najstarším hráčom, ktorý kedy nastúpil v NHL.

BOSTON. Zdeno Chára podpíše jednodňový kontrakt s klubom Boston Bruins a ukončí kariéru. Oznámil to na sociálnej sieti Instagram.

K správe pridal aj nasledujúce vyhlásenie:

"Po 25 sezónach profesionálneho hokeja, 1680 zápasoch základnej časti NHL, 200 v play off Stanleyho pohára a stovkách medzinárodných stretnutí s hrdosťou oznamujem svoje rozhodnutie ukončiť kariéru v NHL.

Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden, aby som podpísal jednodňovú zmluvu s tímom Boston Bruins a oficiálne ukončil svoju kariéru v tíme, ktorý pre mňa a moju rodinu toľko znamená.

Na mojom úspechu sa podieľalo veľmi veľa ľudí, vrátane vás všetkých. Teším sa, že sa dnes popoludní budem môcť všetkým poďakovať."

Trenčiansky rodák odohral v NHL 1 680 zápasov so ziskom 680 bodov za 209 gólov a 471 asistencií.

Draftovali ho New York Islanders v roku 1996 z 56. pozície. Tam aj začal pôsobenie v NHL v ročníku 1997/98. Po štyroch sezónach ho vymenili do Ottawy Senators. V hlavnom meste Kanady sa zdržal do leta 2006.

Vtedy ako voľný hráč podpísal s Bostonom Bruins.

Od prvého do posledného dňa v klube bol kapitánom, získal tu Stanley Cup (2011), cenu pre najlepšieho obrancu NHL (Norris Trophy, 2008) i cenu pre najlepšieho lídra v NHL Mark Messier Leadership Award (2011).

Po sezóne 2020/21 podpísal ako voľný hráč kontrakt s Washingtonom Capitals a kariéru ukončil v ročníku 2021/22 tam, kde ju začal. V New Yorku Islanders.

Žiaden obranca v histórii neodohral v NHL toľko zápasov, čo Chára. Drží aj iné rekordy, napríklad je najstarším hráčom, ktorý sa v súťaži pobil. V NHL hrali v celej histórii len traja starší hráči - Gordie Howe, Chris Chelios a Jaromír Jágr.

Klub Boston Bruins reagoval na svojom twitteri vyhlásením:

"Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúra organizácie, ktorá bude pokračovať. ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre nás tím, organizáciu, naše mesto a náš šport."

V národnom drese získal dve strieborné medaily z MS 2000 a 2012, pričom pred desiatimi rokmi dvakrát skóroval vo finálovom zápase proti Rusku.

Celkovo reprezentoval Slovensko na siedmich majstrovstvách sveta, troch olympijských hrách a jednom Svetovom pohári.

Medzi slovenskými hokejistami v NHL odohral najviac zápasov, má najviac trestných minút (2085) a najlepšiu hodnotu v štatistike +/- (+301). Medzi obrancami je prvý v góloch, asistenciách i bodoch.

V NHL sa trikrát dostal do prvého All-Star tímu sezóny, štyri razy do druhého. V posledných rokoch bol najstarším hráčom v súťaži.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zdeno Chára končí kariéru. Podpíše posledný kontrakt s Bostonom