Nastala nová éra? Nemec začal kariéru ako najväčšie legendy New Jersey Devils

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Čop|4. dec 2023 o 12:45

Slovenskí juniorskí reprezentanti nabrali pred prípravou na MS do 20 rokov skvelú formu.

BRATISLAVA. Je začiatok decembra a medzi ľuďmi sa začína šíriť vianočná atmosféra. Onedlho začnú v domovoch rozvoniavať perníky a pod stromčekom sa objavia darčeky.

Hokejoví fanúšikovia si toto obdobie spájajú s jednou veľkou každoročnou udalosťou - majstrovstvami sveta do 20 rokov. Slovenskí reprezentanti sa na turnaj vo Švédsku čoskoro začnú pripravovať. 

Trénerov iste teší skvelá forma mnohých z nich. Samuel Honzek ako kapitán výborne nastúpil do rozbehnutej sezóny, Adam Sýkora odohral najlepší zápas v kariére a Luka Radivojevič, ktorý by si miesto v národnom drese mohol vybojovať už ako 16-ročný, pri debute vo švédskej SHL vytvoril nový rekord.

Zmiešané pocity zrejme panujú zo situácie Šimona Nemca. Mladý zadák odohral debut, ktorý sa do histórie slovenského hokeja zapísal zlatým, ba rekordným písmom. Ale šance, že sa ako ťahúň opäť a naposledy objaví v drese “dvadsiatky”, klesli. 

V poslednom týždni okrem týchto štyroch juniorov zaujal aj Richard Pánik. Bol lídrom oslabeného Třinca a štatistiky si rozšíril štyrmi kanadskými bodmi. 

Šimon Nemec 

S debutom v NHL ho predbehli štyria obrancovia z draftu 2022, hoci jeho si vybrali ako prvého. Ani jeden z nich však pri premiére nezažil také bodové hody ako Šimon Nemec. 

Mať dva body v prvom zápase v najlepšej súťaži sveta je pri bekoch veľmi raritné. Z aktívnych zadákov to dokázali iba siedmi pred ním - Henry Thrun, Sean Durzi, Moritz Seider, Jamie Drysdale, Max Lajoie, Louie Belpedio a Jacob Trouba. 

New Jersey Devils ho z AHL povolali krátko pred piatkovým zápasom proti San Jose. A nesklamal, hoci, ako to pri nováčikoch býva, ukázalo sa, že má na čom pracovať. Najmä v defenzíve.

Ofenzívne to však bola mašinéria. “Diabli” napriek tomu, že herne mali navrch, prehrali aj zapríčinením zlého výkonu brankára 3:6 a len málo hráčov vyvinulo taký nápor na súperovu defenzívu ako Nemec. Pálil, čo to šlo, predviedol povestné hokejové IQ, presné prihrávky i prehľad.

Hoci duel ukončil s dvomi mínuskami, ani tréner Lindy Ruff ho nehodnotil negatívne, ako to, paradoxne, dokázali mnohí diskutujúci z radov laikov. 

“Zvládol dnešný zápas naozaj dobre, páčil sa mi. Na ľade urobil veľa dobrých vecí. Zostal vo svojej pozícii, nestrácal veľa pukov. Na prvý zápas hral dobre,” skonštatoval kouč.

VIDEO: Prvý bod Šimona Nemca v NHL 

Devätnásťročný debutant bol najvyťažovanejším obrancom mužstva. Odohral 22 minút a 38 sekúnd, pričom viac času na ľade dostal v jednom stretnutí zo všetkých Slovákov hrajúcich v tejto sezóne iba Erik Černák.

“Zatiaľ mám pocit, že prežívam úplne normálny deň. Avšak zajtra to môže byť iné, uvidím. Na ľade som sa cítil dobre a chcel som si užiť tieto momenty,” zhodnotil mladík po premiére. 

Tá mala symboliku. Mohla byť predzvesťou veľkej kariéry, keďže ňou pripomenul dvoch velikánov, ktorých dresy visia pod stropom domácej haly New Jersey. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nastala nová éra? Nemec začal kariéru ako najväčšie legendy New Jersey Devils