Bude jeho strata bolieť? Draveckého velebí aj Voráček, má potenciál byť svetový obranca

Vladimír Dravecký starší (vľavo) so synom v exhibičnom zápase v Třinci.
Vladimír Dravecký starší (vľavo) so synom v exhibičnom zápase v Třinci. (Autor: Instagram/Vladimír Dravecký)
Šimon Čop, Samuel Tirpák|16. júl 2024 o 10:30

Skauti z NHL ho budú sledovať na najbližšom Hlinka Gretzky Cupe.

BRATISLAVA. Predpovedalo sa mu, že bude dlhoročným slovenským reprezentantom. Najprv v reprezentácii do 18 rokov, potom v juniorskej a napokon aj v mužskej. 

Vladimír Dravecký mladší sa však rozhodol inak a na poslednú chvíľu. Nepôjde v otcových stopách. 

Dravecký starší odohral v drese slovenskej hokejovej reprezentácie desiatky zápasov, zúčastnil sa na štyroch seniorských majstrovstvách sveta a v roku 2003 získal striebornú medailu z MS do 18 rokov. 

Jeho syn si ale oblečie český dres. O rozhodnutí reprezentovať krajinu, v ktorej vyrástol, informoval vo štvrtok. 

Uvážil a rozhodol sa

Práve vzťah k Česku bol jeden z jeho argumentov. Dôvody prezradil vo vyhlásení, ktoré zverejnil oficiálny web klubu HC Oceláři Třinec. 

Prinášame ho preložený v úplnom znení: 

"V Česku žijem od svojich šiestich rokov, je to krajina, v ktorej som strávil väčšinu svojho života. Je to krajina, ktorá ma hokejovo vychovala, kde sa cítim doma a kde mám najviac priateľov. Narodil som sa v USA, takže mám americký pas, ale v Spojených štátoch sa necítim doma, hoci je to moja rodná krajina. 

Vzhľadom na moje korene sa núkalo reprezentovať Slovensko, niekoľkokrát som zaň hral aj v mládežníckych kategóriách a v istom momente som o tejto možnosti vážne uvažoval. 

Aj preto som posledný rok strávil na Slovensku, aby som si jedného dňa mohol slobodne vybrať. Chcem hrať medzinárodný hokej a na Slovensku momentálne necítim až taký veľký záujem, čo samozrejme plne rešpektujem. 

Vzhľadom na to, že som človek, ktorý v Česku žije už dlhé roky, chodil som tu do školy a v českom klube som od prípravky, považujem svoje rozhodnutie za prirodzené. 

V Třinci som doma, rozumiem českému jazyku, 90 % všetkých mojich hokejových zážitkov je spojených s Českom. K Slovensku necítim žiadnu zášť, vždy som sa vo vnútri cítil viac Čechoslovákom a vždy vo mne zostane veľký kus Slovenska. Inak to ani nejde." 

Slováci vybavovali výnimku

Dravecký doslova napísal, že na Slovensku “necíti až taký veľký záujem”. Môže to súvisieť s jeho nenominovaním na MS do 18 rokov, kde ho z prípravy tréneri na počudovanie mnohých vyradili v jej skorej fáze.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Bude jeho strata bolieť? Draveckého velebí aj Voráček, má potenciál byť svetový obranca