Tomáš Tatar vytvoril rekord. Nebodoval už takmer mesiac

Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|1. feb 2022 o 13:29

Zaznamenal osobný rekord, ale nepoteší.

NEW JERSEY. Už roky patrí Tomáš Tatar medzi najlepších Slovákov v NHL. V posledných troch sezónach bol zakaždým najproduktívnejším hráčom spod Tatier v profilige.

Dubničan vedie tabuľku aj teraz - so sedemnástimi bodmi v 41 dueloch. Ohroziť ho veľmi nemá kto, druhý najproduktívnejší je Erik Černák, avšak ten pre zranenia odohral iba 21 stretnutí so ziskom siedmich bodov.

Druhým najproduktívnejším slovenským útočníkom sezóny je aktuálne Adam Ružička s dvomi gólmi a asistenciou v deviatich zápasoch.

Najslabší od Vegas

Ani prvé miesto v bodovaní medzi krajanmi však neznamená úspešnú sezónu. Tatar bol bodovo takto slabý naposledy v ročníku 2017/18, keď z Detroitu prestupoval do Vegas, kde nezažil úspešný angažmán.

Polovica sezóny a jeho tempo zatiaľ ukazuje, že by ju mal - ak nechytí formu z niekdajších sezón z Montrealu - ukončiť zhruba s 30 až 35 bodmi.

Ani v neslávne známej sezóne 2017/18 však nezažil, čo teraz. Tridsaťjedenročný krídelník ťahá už deväťzápasové bodové suchoty. Tak dlho bez bodu ešte v kariére nebol.

Nebodoval od šiesteho januára, keď skóroval a asistoval pri výhre Devils nad Columbusom Blue Jackets.

Ťažké obdobie Tatara kopíruje aj celé mužstvo - veď zo spomenutých deviatich stretnutí vyhrali "diabli" len jediné, 22. januára doma proti Caroline.

V noci z pondelka na utorok podľahli Torontu 4:6, hoci pred poslednou dvadsaťminútovkou viedli 4:2.

Tatar už predtým v kariére dvakrát ťahal osemzápasovú šnúru bez bodu. V oboch prípadoch hral za Detroit - najprv v sezóne 2010/11, teda v nováčikovskej, potom vo februári 2016.

Hrozivý je i fakt, že od spomínaného zápasu s Columbusom nezažil Tatar ani jeden duel s kladnou hodnotou +/-. 25. januára proti Dallasu dokonca zaznamenal až štyri mínusky.

Podobne zlý zápas z hľadiska +/- zažil slovenský útočník predtým len trikrát. Raz v drese Detroitu, dvakrát ako hráč Vegas, naposledy 7. apríla 2018.

Body (vraj) prídu

Analytici si o Tatarovi myslia, že bol dlho podceňovaný. Svedčia o tom jeho pokročilé štatistiky. Aj teraz ukazujú, že by mal byť lepší.

Tatar bol dokonca často zaradzovaný medzi najlepších voľných hráčov roku 2021. Devils mu napokon dali dvojročnú zmluvu s platom 4 500 000 dolárov ročne.

Tomáš bol počas prvých dvoch sezón v Montreale ich najlepším útočníkom, ktorému pravidelne konkuroval len Phillip Danault. Doba sa zmenila.

U "diablov" mal byť ako najstarší forvard mužstva jasným lídrom. Jeho hra sama osebe naznačuje, že mu niekedy chýba skôr pohoda, ako hokejové danosti. Aj tak je ale deviate miesto v tímovej produktivite sklamaním.

Analytické štatistiky uňho pritom už dlho naznačujú, že by sa mal zlepšiť - veď podľa štatistiky očakávaných gólov by mal mať teraz v tabuľke +/- hodnotu +2 až +3. Namiesto toho má -10.

Ťažké hodnotenie

Na blogu All About The Jersey vyšiel koncom januára článok "Ktorí hráči Devils sú sklamaním?"

Do zoznamu bol zaradený aj Tomáš Tatar, hoci jeho autor Stephen Schnoor polemizuje, či je jeho menovanie v ňom správne. Jeho výsledky označil hlavne za "výsledok toho, že v tejto sezóne nemá šťastie".

Aj podľa grafu Doma Luszczyszyna z The Athletic, ktorý vychádza z pokročilých štatistík, mali byť jeho výsledky omnoho lepšie.

Analýzy ukázali, že by sa mal v ročníku 2021/22 dostať na 19 gólov a 29 asistencií, teda dokopy by mohol získať 48-49 bodov. Skutočnosť je ale odlišná.

Tatar má v prebiehajúcej sezóne v štatistike Corsi (pomer všetkých streleckých pokusov, keď je hráč na ľade) číslo 55,19 CF%. Lepší ako on je v tejto štatistike v tíme len Jesper Bratt, so 40 bodmi jasný bodový líder Devils.

V pomere nebezpečných gólových šancí, kým je hráč na ľade, ho doteraz predbehli len Bratt a Jack Hughes. Tatar bol na ľade pri 110 veľkých gólových príležitostiach Devils a len 73 gólových príležitostiach súpera.

Preto je skutočnou záhadou, prečo strelili "diabli" s ním v zostave len sedemnásť gólov, no inkasovali až 28.

Čo napokon vždy zaváži, sú góly. A v tomto ohľade je pre Tatara prebiehajúci ročník veľmi neprajný.

Analýza dokazuje, že by sa čoskoro mal zdvihnúť a začať bodovať. Na Slovensku by sa iste všetci tešili. Otázne však je, aká bude realita. Tatarovu hokejku akoby niekto zaklial.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tomáš Tatar vytvoril rekord. Nebodoval už takmer mesiac