Hokejistom radí študovať. Musia byť profesionáli 24 hodín, hovorí agent Gbúr

Hokejový agent Tomáš Gbúr.
Hokejový agent Tomáš Gbúr. (Autor: RICHARD GASPERAN)
Sportnet|23. jún 2024 o 08:00

Agentúra Gbur Sports Agency disponuje licenciou od Českého hokeja ako jediná hokejová agentúra zo Slovenska.

Sám si vyskúšal strasti hokeja v zámorí a po kariére hráča sa rozhodol pomáhať ďalším. Tak vznikol príbeh agentúry Gbur Sports Agency.

Jej zakladateľom je TOMÁŠ GBÚR. Vraví, že sa sústredí na kvalitu servisu, priblížil, ako funguje jeho práca s hráčmi a čo všetko im prostredníctvom svojej agentúry ponúka.

Ako vyštudovaný človek hokejistom radí - vzdelávajte sa a nevzdávajte sa.

Ste zakladateľom hokejovej agentúry Gbur Sports Agency. Ako vznikla vaša agentúra?

Hokej ma sprevádza celý môj život. Na Slovensku som si prešiel všetky mládežnícke súťaže a ako 17-ročný som odišiel do zámoria a hral som tam hokej niekoľko rokov. Následne som tam študoval. Zažil som rôzne situácie a tak som zistil, čo všetko potrebuje mladý hokejista, ktorý sa rozhodne ísť hrať hokej do zahraničia.

Aklimatizovať sa bez cudzej pomoci je v zahraničí naozaj ťažké. Preto som založil hokejovú agentúru, ktorá pomôže hráčom prispôsobiť sa novému prostrediu a postará sa komplexne o ich potreby tak, aby sa mohli naplno venovať hokeju.

V rozhovore sa dočítate:

  • Aký servis ponúka Gbur Sports Agency klientom
  • Prečo odporúča hráčom mať agenta
  • Akú konkurenčnú výhodu majú v zahraničí
  • S akým cieľom zháňa klientom angažmány v zámorí
  • Kedy odporúča odchod do zahraničia a kedy zotrvanie doma
  • Ako funguje najväčší európsky juniorský kemp, ktorý organizuje Gbur Sports Agency

V zahraničí ste vyštudovali aj doktorát Ph.D. v manažmente, je to prínosom vo vašej práci?

Určite áno, keďže mám vyštudovaný aj MBA v obore manažment a doktorát Ph.D. bol prirodzeným pokračovaním rozširovania mojich vedomostí. Moje štúdium som zameral práve na manažment, šport a na výskum a testovanie hráčov, ako sú na tom z hokejovej, kondičnej a mentálnej stránky. Čiže tie veci, ktoré v agentúre robíme, sme aj reálne v praxi testovali na akademickej pôde.

Priblížte, ako vaša agentúra funguje.

Pre našich hráčov zabezpečujeme plný servis zastupovania a kontaktu medzi jednotlivými klubmi a hráčmi. Zastrešujeme všetko, čo hráči potrebujú.

V rámci našich služieb ponúkame aj poradenstvo s našim kondičným a mentálnym trénerom a spolupracujeme s expertmi a odborníkmi, ktorí majú reálne skúsenosti s hokejom. Patria medzi nich športový právnik, brankársky tréner alebo hokejový skaut. Títo odborníci sú v našom tíme a na dennej báze riešime všetky možné otázky, aby naši hráči dostali ten najlepší servis.

Aký je rozdiel, keď hráč má alebo naopak nemá agenta?

Hráč, ktorý nemá agenta si musí zabezpečiť všetko sám, prichádza do cudzieho prostredia a často musí riešiť veci, ktoré s hokejom nemajú nič spoločné. Vtedy sa prirodzene nemôže naplno venovať hokeju a v niektorých prípadoch, najmä u mladých hráčov, ani štúdiu.

Pravidelne komunikujeme s trénermi a manažérmi, teda máme aktuálne informácie o výkonoch hráčov, vieme, na čom majú naši klienti pracovať, aby boli lepší hokejisti. Taktiež pre našich klientov pripravujeme plány rozvoja, aby hráč vedel, krok po kroku, čo ho čaká. V neposlednom rade podporujeme hráča z marketingovej stránky v médiách alebo na sociálnych sieťach - keď vás v dnešnej dobe nikto nevidí, nikto si vás nevšimne.

Výhodou hráča, ktorý agenta má, je skutočnosť, že sa sústredí len sám na seba a hlavne na hokej. Naša agentúra zariadi všetko, čo hráč potrebuje, od leteniek až po príchod do klubu, komunikáciu s trénermi a manažérom klubu, a, samozrejme, aj zabezpečenie ubytovania. Hráčovi sme počas celej sezóny k dispozícii a s akoukoľvek požiadavkou sa na nás môže obrátiť.

GSA agentúra získala ako jediná agentúra zo Slovenska licenciu od českého hokejového zväzu. Aký to má prínos?

Je to v prvom rade obrovská konkurenčná výhoda pre nás a v druhom rade si myslím, že je to znak serióznosti a dáva to našej agentúre kredit, pretože na základe tejto licencie sme legálne oprávnení rokovať aj s klubmi z Českej republiky. Samozrejme, podmienky, ktoré pre hráča vyrokujeme, sú neporovnateľne výhodnejšie, ako by si hráč s klubom vyjednal sám, nehovoriac o právnej istote jeho kontraktu.

Preto odporúčame všetkým rodičom i hráčom, aby si hľadali agentúry, ktoré disponujú licenciami, je to prejav serióznosti a istoty. Na Slovensku či v Českej republike je takých agentúr niekoľko. Keď už sa niekomu zveríte do rúk, nech to je profesionál.

Akých hokejistov zastupujete? Venujete sa čisto slovenským hokejistom?

Zastupujeme mladých talentovaných slovenských a českých hokejistov, keďže na tých máme najlepší dosah. Našimi klientmi sú aj niektorí seniorskí hráči, napríklad Frank Hora, David Šoltés, Patrik Bačík a ďalší.

Aký je rozdiel v práci s juniormi a seniormi?

Za juniorov ešte stále zodpovedajú rodičia, číže väčšinu možných krokov riešime duplicitne s rodičmi aj hráčmi. Rodičia majú pochopiteľne podstatne väčší strach o syna, preto k nim treba pristupovať inak ako k hráčovi seniorského hokeja, čo už má niečo za sebou nielen z hokejovej stránky.

Pri seniorovi je zase potrebná istota do budúcnosti, doťahovať veci a myslieť na detaily v zmluvách. Je pre nás dôležité, aby boli všetky strany spokojné.

Na webstránke máte samostatnú kategóriu venovanú hokeju a štúdiu v zámorí. Viete priblížiť čitateľom širšie možnosti v tomto smere?

Naším cieľom je, aby hráč získal štipendium na univerzite NCAA v USA, teda aby spojil šport so školou. S hráčmi začíname pracovať už v mladom veku, keď sa snažíme dostať ich do mládežníckych kategórií na stredné školy. V zámorí v týchto kategóriách dokážu pripraviť mladých hráčov dostatočne smerom k juniorskému hokeju v zámorí.

Následne sa sústredíme na prechod z kvalitného juniorského hokeja smerom na univerzity. Keď si zoberieme štatistiku, že 40-50 percent hráčov z najlepších juniorských líg študuje na univerzitách, šanca je reálna. Zaujímavosťou je, že 32 percent hráčov z NCAA sa dostane do NHL.

Odporúčate mladým hráčom ostať na Slovensku či v Českej republike alebo odísť do zahraničia?

Je to individuálne, niekto je pripravený v šestnástich a iný zase nie je ani v osemnástich rokoch. Je však dôležité, aby každý hráč a jeho rodič mal určitú sebareflexiu.

Zahraničie je pre hráča ozaj obrovská skúška, hokejovo i osobnostne. Ja to zvyknem prirovnávať k vojne, z chlapcov to urobí chlapov, sám som si to vyskúšal. Hráč má možnosť vyskúšať si život v cudzom prostredí, čo ho donúti určitej samostatnosti. Veľkým plusom je tiež zdokonalenie sa v cudzom jazyku.

Avšak, treba dodať, že nie vždy je odchod do zahraničia tým najlepším riešením. Myslím si, že SZĽH a väčšina slovenských a českých klubov pracujú v posledných rokoch s hráčmi skutočne kvalitne, vidno to aj na výsledkoch. Teda, pokiaľ má hráč správne nastavené podmienky a vidíme, že napreduje v danom klube, odporúčame, aby ostal vo svojom domácom klube.

V čom všetkom spočíva vaša práca agenta?

Práca agenta zahŕňa prvotný skauting hráčov, pravidelné konzultácie a komunikáciu s hráčom a následný kompletný servis pre daného hráča. Taktiež veľa cestujeme a stretávame sa s hráčmi a rodičmi osobne.

Pre nás je dôležité, aby mal hráč všetko, čo potrebuje, od klubového zázemia, ubytovania a leteniek až po kondičného a mentálneho kouča. V našej agentúre dbáme na intenzívnu komunikáciu, pre nás je komunikácia základ.

Hovorí sa, že agent musí byť svojim klientom k dispozícii 24 hodín, 7 dní v týždni. Riadite sa tým?

Samozrejme, je to tak a preto máme v agentúre presne stanovené, kto má čo na starosti, aby sme sa vedeli klientom venovať podľa potreby. Zameriavame sa na kvalitu namiesto kvantity, aby sme ihneď vedeli zabezpečiť každému hráčovi všetko, čo potrebuje. Naša agentúra monitoruje viaceré hokejové talenty, ale aj my si vyberáme hráčov, s ktorými má zmysel pracovať. Pretože pri veľkom počte hráčov by už nebolo možné s nimi pracovať na tak vysokej úrovni.

GSA je známa organizovaním kempov pre mladých hráčov. Popíšte nám ich fungovanie.

Sme hrdými organizátormi každoročného najväčšieho kempu v Európe pre juniorov. Chlapci si na našom kempe môžu otestovať svoje schopnosti, ako na tom vlastne sú z pohľadu hokejových kvalít a kondície. Po kempe dostanú komplexné reporty z testov na ľade a mimo ľadu, ktoré sú zamerané na výkonnostné merania hokejových zručností, najmä korčuľovania a fyzickej kondície hráča.

Pokiaľ máme takéto presné informácie o výkonnosti hráča, vieme nastaviť jeho plán rozvoja, aby sa zlepšoval. Jednoducho povedané, keď my ako agentúra vieme, na čom má hráč robiť a hráč na tom poctivo bude pracovať, bude zrejme aj úspešný. Je teda dôležité zapojenie oboch strán, agenta aj hráča.

Čo by ste ako agent odkázali hokejistom?

Športujte, vzdelávajte sa, nikdy nie je neskoro začať. Pohyb je úžasná vec, ktorá ľudí robí zdravšími a šťastnejšími. Hokejistom by som chcel odkázať, nech sa nikdy nevzdávajú, ak to šťastie akurát nie je, ono príde a ak budete poctivo trénovať a budete trpezliví, úspech sa dostaví.

Pokiaľ sa chce hokejista živiť hokejom, je potrebné, aby bol v dnešnej dobe profesionál 24 hodín každý deň. Tým myslím, že by mal trénovať, jesť, regenerovať, správať sa a spať ako profesionál, lebo konkurencia je obrovská a ten, ktorý obetuje viac, sa dostane v konečnom dôsledku v kariére ďalej.

PR text vznikol v spolupráci s Gbur Sports Agency

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Hokejistom radí študovať. Musia byť profesionáli 24 hodín, hovorí agent Gbúr