Colorado je už len krok od Stanley Cupu. Černák bodoval, ale potom sa opäť zranil

Anthony Cirelli (vľavo) a Cale Makar (vpravo) počas zápasu finále Stanley Cupu.
Anthony Cirelli (vľavo) a Cale Makar (vpravo) počas zápasu finále Stanley Cupu. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|23. jún 2022 o 05:53

Colorado zvíťazilo v štvrtom zápase finále po predĺžení.

Finále play off NHL - 4. zápas

Tampa Bay - Colorado 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

Góly: 1. Cirelli (Černák), 31. Hedman (Rutta) – 26. MacKinnon (Rantanen, Makar), 43. Cogliano (Sturm, Helm), 73. Kadri (Lehkonen, Kuemper)

Brankári: Vasilevskij 35/38 - Kuemper 38/40

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 7 minút a 37 sekúnd, pripísal si asistenciu, tri strely na bránu, dva hity a zblokoval dve strely/

/stav série: 3:1 pre Colorado/

TAMPA BAY. Vo finále NHL sa po štvrtýkrát stretli Tampa Bay a Colorado. Do zostavy "lavín" sa vrátil Nazem Kadri, ktorý nastúpil v sérii vôbec prvýkrát. Tampe Bay chýbal zranený Brayden Point.

Slovák Erik Černák odohral len 7 minút a 37 sekúnd a pripísal si asistenciu. Z hry ho vyradilo zranenie, ktoré prišlo po zblokovanej strele v druhej tretine.

Domáci mali bleskový vstup do zápasu. Už po 36 sekundách sa tešili z gólu.

Veľkú zásluhu na ňom mal obranca Erik Černák. Vystrelil na bránu, brankár Kuemper stratil masku a Cirelli dorazil vyrazený puk do brány. Rozhodca okamžite posúdil, že tento gól môže regulárne platiť.

Bol to sedemnásty gól v histórii finále play off Stanley Cupu, ktorý padol v rámci prvých 36 sekúnd. Vo finále padol gól tak skoro naposledy v roku 2006, keď sa za Edmonton presadil Pisani.

Napriek tomu, že v prvej tretine si oba tímy striedali držanie puku, Tampa Colorado k mnohému nepustila. Avs sa nedostali do nebezpečných situácií a do blízkosti brány. Na strely vyhrali prvú časť "blesky" pomerom 17:4.

Druhá tretina priniesla lepší hokej hostí. Pomohli im k tomu presilového hry, kde využili už prvú z nich. Gól na 1:1 prišiel potom, ako Erik Černák zblokoval tvrdú strelu.

Do šance sa dostal Rantanen, ktorého pokus Vasilevskij vyrazil rovno do korčuľujúceho MacKinnona, ktorého nestíhal Černák. Od MacKinnonovej korčule sa puk odrazil do brankára a následne do brány.

Černáka zranenie obmedzilo a aj keď po ňom zasiahol do hry, bolo to len na krátky čas. Tampa duel dohrávala s piatimi obrancami.

Rantanen si vďaka asistencii predĺžil sériu bodov na osem zápasov. Vo finále Stanley Cupu má už osem asistencií. Stal sa len desiatym hráčom, ktorému sa to podarilo a len druhým, ktorý to dokázal za posledných 30 rokov.

Iba jeden hráč to ale dokázal v štyroch zápasoch. Wayne Gretzky v roku 1988.

Akčný hokej pokračoval a Tampe sa podarilo získať náskok naspäť. Presadil sa Victor Hedman, ktorý odohral svoj najlepší zápas v sérii. Pri góle na 2:1 predviedol veľkú šikovnosť. Z obranného pásma sa preštrikoval až do toho útočného, nikto ho nezastavil a on bekhendom poslal puk za chrbát Kuempera.

Druhá tretina už gól nepriniesla. Coloradu sa poradilo opäť vyrovnať v tretej. V 43. minúte sa presadil štvrtý útok. Nico Sturm dorážal vyrazený puk. Jeho strela sa odrazila od spoluhráča Cogliana rovno do brány a duel bol opäť vyrovnaný.

Dramaticky a vyrovnaný súboj pokračoval. Rozhodcovia na konci tretej tretiny odmietli odpískať fauly na oboch stranách a ani jednému z tímov sa nepodarilo skórovať.

V predĺžení nezačal ani jeden tím prehnane opatrne, oba celky sa púšťali do šancí, ale obaja brankári ich držali. Tampe viackrát počas zápasu pomohla aj bránková konštrukcia.

Tlak Colorada sa stupňoval a v ofenzívnom pásme trávili veľa času, za dvanásť minút vystrelili dvanásťkrát na bránu a ich snaha vyvrcholila víťazným gólom. Strelil ho Nazem Kadri vo svojom prvom zápase po návrate. Prekľučkoval sa cez protihráčov a trafil presne pod vyrážačku Vasilevského.

Aj keď najprv nebolo puk vidno a nebolo zrejmé, kde skončil, v dresoch bielych vypukla o pár sekúnd erupcia radosti a záznam jasne ukázal, že puk bol v bráne.

Pre Colorado to bol už deviaty zápas tohto play off, v ktorom otočili priebeh duelu a zvíťazili. V histórii play off otočil viac zápasov len jeden tím. Pittsburghu sa to v roku 2009 podarilo desaťkrát.

Colorado bude mať šancu vyhrať Stanley Cup už v zápase číslo 5 v noci z piatku na sobotu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Colorado je už len krok od Stanley Cupu. Černák bodoval, ale potom sa opäť zranil