Novú cenu pomenujú po Sádeckom. Úroveň stúpa, vraví vedenie extraligy

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR - Henrich Mišovič)
TASR|14. mar 2022 o 17:30

Najvyššia slovenská súťaž pokračuje zápasmi play off.

BRATISLAVA. Už v stredu 16. marca sa kvalifikáciou play off začnú vyraďovacie boje v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži, ktoré by sa po uvoľnení protipandemických opatrení mohli hrať opäť pred plnými tribúnami.

Víťaz Tipos extraligy 2021/2022 dostane Pohár Vladimíra Dzurillu, opäť udelia aj ocenenie Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča play off.

Novinkou je cena pre autora najkrajšieho gólu sezóny, ktorá je pomenovaná po tragicky zosnulom bývalom extraligovom hokejistovi Borisovi Sádeckom.

Sezónu ovplyvnila aj pandémia

Základná časť vyvrcholila v nedeľu záverečným 44. kolom, ktoré určilo zloženie play off.

Posledným šiestym priamym účastníkom štvrťfinále sa stal Poprad, v kvalifikácii (predkole play off) sa stretnú Banská Bystrica s Trenčínom a Spišská Nová Ves s Prešovom. Základnú časť vyhral Slovan Bratislava, ktorý získal Pohár Dušana Pašeka.

Pandémia ovplyvňovala celú súťaž, napriek tomu sa podarilo odohrať všetky zápasy.

"V kluboch pristupovali k prevencii covid-19 veľmi zodpovedne a súťaž bola napokon regulárna podľa pravidiel. Zo športovej stránky aj základná časť ukázala, že úroveň súťaže stúpa a kluby vedia vychovať reprezentantov, ktorí sa dokážu presadiť aj na medzinárodnom ľade," povedala na pondelkovej tlačovej konferencii riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdiová.

"Sezóna bola vyrovnaná, do posledného okamihu sme nevedeli, kto bude víťaz základnej časti. Taká situácia sa naposledy udiala v sezóne 2004/2005."

Už tretiu sezónu za sebou ovplyvnili najvyššiu súťaž opatrenia na zabránenie šírenia covid-19. Počas celej základnej časti nebolo možné naplniť stopercentne kapacitu zimných štadiónov.

"Mali sme obavy, či všetko dohráme tak, ako bolo naplánované. Čakali sme, že počas vianočných sviatkov sa reštrikcie uvoľnia, naše prianie sa však nenaplnilo. Väčšinu základnej časti sme tak odohrali bez divákov," hodnotila uplynulú dlhodobú časť sezóny riaditeľka súťaže.

Na play off sa situácia mení a v dôležitých bojoch môžu kluby hlásiť aj vypredané hľadisko.

"Neprítomnosť divákov na tribúnach je pre kluby výrazná marketingová a obchodná strata. Dieru v rozpočtoch, ktorá vznikla a s ktorou pri tvorbe kádrov nepočítali, zatiaľ nemali kompenzovanú, aj keď sme sa o to usilovali. Uvidíme, čo prinesú ešte nasledujúce týždne.

Od štátu sme dostali základné kompenzácie za predchádzajúce obdobia, za túto sezónu sa v rámci našich matematík bavíme o výpadkoch približne 200.000 eur na klub. Kompenzácie určite ešte budú témou.

Sme radi, že sa diváci môžu bez výrazných obmedzení vrátiť na tribúny. Ich návrat však bude pravdepodobne postupný. Vyrovnané série a dramatické boje ich však môžu nadchnúť a prilákať späť na tribúny vo väčšom počte," dodala Büdiová.

Ocenenia prešli zmenami

Série predkola play off sa hrajú od stredy na tri víťazstvá. Od štvrťfinále, ktoré odštartuje 23. marca, sa každá séria hrá na štyri víťazstvá. Vyraďovacia časť nemá pevné termíny pre semifinále a finále, série sa začnú na tretí deň po skončení predchádzajúceho kola.

Rovnako ako v minulej sezóne sa predĺženia hrajú s piatimi korčuliarmi na oboch stranách, v úvode sérií po nadstavenom čase v prípade nerozhodného výsledku nasledujú samostatné nájazdy, v záveroch sa pokračuje až do konečného rozhodnutia.

Opäť sa bude udeľovať ocenenie Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hokejistu play off. Trofej prešla vizuálnymi zmenami a je dizajnovo atraktívnejšia.

Po skončení sezóny udelia aj novú cenu pre autora najkrajšieho gólu Tipos extraligy, pomenovaná je po tragicky zosnulom bývalom extraligovom útočníkovi Borisovi Sádeckom. Ten strelil podľa hlasovania fanúšikov najkrajší gól súťaže v sezóne 2019/2020, predtým sa radoval aj z najkrajšieho gólu ročníka v KHL.

"Bohužiaľ, Boris tu už medzi nami nie je. Podarilo sa nám s jeho rodinou dohodnúť, že najkrajší gól bude niesť jeho meno," prezradila Büdiová.

Nový majster bude známy najneskôr 5. mája 2022. Kaufland play off Tipos extraligy bude počas každého hracieho dňa aj na obrazovkách RTVS, ktorá stretnutia odvysiela na svojom kanáli :ŠPORT.

"Divákom chceme ponúknuť čo najvyšší štandard priamych prenosov, takže dianie na štadiónoch bude snímať až jedenásť kamier, čo je výrazný nárast oproti základnej časti.

Nový pohľad na dianie prinesie napríklad kamera na prilbách arbitrov, pričom použijeme identický model, na aký sú zvyknutí diváci hokejovej Ligy majstrov.

Mimoriadne žiadanou súčasťou prenosov sú rozhodcovské mikrofóny, diváci si budú môcť vypočuť komunikáciu rozhodcov so stolíkom časomeračov či vysvetľovanie situácií trénerom," informoval Pavol Gašpar, vedúci odboru športových prenosov RTVS.

Tabuľka Tipos extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Novú cenu pomenujú po Sádeckom. Úroveň stúpa, vraví vedenie extraligy