Zomrel Vladimír Šťastný, najstarší spomedzi slávnych hokejových bratov

Vladimír Šťastný.
Vladimír Šťastný. (Autor: SZĽH/Ján Súkup)
Sportnet|24. sep 2022 o 20:58

Niekdajší tréner zomrel vo veku 77 rokov.

BRATISLAVA. Slovenský hokej prišiel o veľké meno. Vladimír Šťastný, najstarší spomedzi bratov slávneho hokejového priezviska, zomrel v sobotu vo veku 77 rokov.

Informoval o tom Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorému informáciu o jeho úmrtí potvrdila najbližšia rodina. Správu uverejnil na svojom webe.

Niekdajší asistent trénera či kouč brankárov je držiteľom kompletnej medailovej zbierky pri slovenskej reprezentácii.

Sprava tréner Ján Filc, asistent Ernest Bokroš, manažér Peter Šťastný a asistent Vladimír Šťastný po víťaznom finále na MS v hokeji 2002.
Sprava tréner Ján Filc, asistent Ernest Bokroš, manažér Peter Šťastný a asistent Vladimír Šťastný po víťaznom finále na MS v hokeji 2002. (Autor: TASR - Daniel Veselský)

Vladimír Šťastný bol v mládežníckych časoch hokejovým brankárom, no pred veľkou kariérou uprednostnil štúdium. Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave.

Na profesionálnu hokejovú dráhu sa už nevydal. Neskôr sa Vladimír Šťastný stal trénerom.

Venoval sa mladším bratom Mariánovi, Petrovi či Antonovi, z ktorých v Slovane Bratislava rástli budúce hokejové hviezdy. Ako najstarší z nich dohliadal na ich osobnostný a kariérny rast.

Pôsobil v Československu, Švajčiarsku i Nemecku, v roku 1993 asistoval trénerovi Júliusovi Šuplerovi pri tvorbe prvých slovenských hokejových nominácií. Nechýbal ani na vydarenom olympijskom turnaji 1994 v Lillehammeri spoločne s mladším bratom Petrom.

O päť rokov obnovil reprezentačné spojenie, keď ho oslovil Ján Filc. Spolu získali strieborné medaily na MS 2000 v ruskom Petrohrade a nechýbal ani o dva roky pri dosiaľ najväčšom míľniku hokeja pod Tatrami – zisku zlata na MS v Göteborgu. Kompletnú medailovú zbierku uzavrel na MS 2003 v Helsinkách v pozícii trénera brankárov.

Bronzové oslavy hokejistov po MS, 11. mája 2003. Na snímke manažér tímu Igor Nemeček (druhý sprava) a Vladimír Šťastný (vpravo).
Bronzové oslavy hokejistov po MS, 11. mája 2003. Na snímke manažér tímu Igor Nemeček (druhý sprava) a Vladimír Šťastný (vpravo). (Autor: TASR - Štefan Puškáš)

Neskôr pôsobil Vladimír Šťastný aj pri mládežníckych reprezentáciách. Popritom pracoval na klubovej úrovni a podieľal sa na organizácii kempov pre mladých brankárov.

Bol aj pedagogickým pracovníkom Univerzity Komenského v Bratislave.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zomrel Vladimír Šťastný, najstarší spomedzi slávnych hokejových bratov