19.02.2022 | O 3. miesto
19.02.2022 | o 3.m.
0 - 4
(0:0, 0:2, 0:2)

Výhry nad Švédmi? Modré z neba s Demitrom a hokejové srdce

História zápasov Slovensko - Švédsko. Jeden z pamätných duelov sa odohral na olympiáde vo Vancouveri 2010.
História zápasov Slovensko - Švédsko. Jeden z pamätných duelov sa odohral na olympiáde vo Vancouveri 2010. (Autor: TASR)
Boris Vanya|19. feb 2022 o 10:55

Pripomeňte si veľké víťazstvá Slovenska nad Švédskom na olympijských hrách. Podarí sa ich napodobniť v boji o bronzovú medailu na ZOH 2022?

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti nastúpia na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu o 14.10 v zápase o bronz proti Švédsku.

Pripomeňte si dve najpamätnejšie víťazstvá nad týmto súperom.

Kopeckého hokejový orgazmus

Henrik Lundqvist, Nicklas Lindström, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg, bratia Sedinovci... Švédsko poskladalo na zimnej olympiáde 2010 vo Vancouvri ďalší hviezdny tím. Dlhoročné ikony si trúfali na obhajobu zlata z Turína 2006.

V základnej skupine dosiahli Švédi tri víťazstvá, skóre 9:2 a čakali na svojho štvrťfinálového súpera. Tým bolo Slovensko, ktoré si v play off poradilo po dramatickom priebehu s Nórskom.

Skóre otvoril v presilovke Marián Gáborík a keď svoj ofenzívny výlet premenil Andrej Sekera na druhý gól, črtalo sa prekvapenie.

Lenže Severania zabrali a po góloch Hornqvista a Zetterberga bolo v druhej tretine 2:2. Na konci druhého dejstva však opäť využili Slováci presilovku a kapitán tímu Pavol Demitra upravil na 3:2.

Štvrtý gól dal Tomáš Kopecký. Útočníka Chicago Blackhawks posunul tréner Ján Filc pred zápasom zo štvrtého do elitného útoku s Demitrom a Mariánom Hossom. Kopecký sa odmenil životným gólom, keď po akcii Demitra a zakončení Hossu dorazil puk do bránky.

"Je to neuveriteľné, hokejový orgazmus. Keď som dal ten gól, videl som celé Slovensko, svoju rodinu, všetkých fanúšikov," rozplýval sa po zápase. 

"Chlapci si ma doberali, že hrať s Demitrom a Hossom je to pre mňa ako modré z neba," dodal Kopecký narážajúc na televízny program, v ktorom sa plnili sny.

Súper síce chvíľu po Kopeckého góle znížil Alfredssonom, ale aj vďaka výbornému Halákovi v bránke už Slováci odolali. Ďalšie dva zápasy na turnaji však prehrali (s Kanadou v semifinále 2:3 a s Fínskom v zápase o bronz 3:5) a obsadili 4. miesto.

Na začiatku bola krivda

Na rok 2002 budú slovenskí hokejoví priaznivci ešte dlho spomínať s nostalgiou. Na začiatku zlatej cesty bol pocit krivdy. Necelé tri mesiace pred majstrovstvami sveta sa konala v americkom Salt Lake City zimná olympiáda.

V hlavnej časti hokejového turnaja sa - podobne ako v Nagane 1998 – predstavilo osem tímov. Šesť malo účasť istú, dva pribudli z kvalifikácie.

V nej hralo aj Slovensko, ktoré opäť doplatilo na pravidlá dohody Medzinárodnej hokejovej federácie s vedením NHL.

Zámorská profiliga mala pauzu len počas hlavného turnaja. V kvalifikácii si mohli obliecť reprezentačný dres iba hráči, ktorých kluby na niekoľko hodín uvoľnili. Niekde boli ústretoví viac, inde menej.

Tréner Filc od začiatku improvizoval so zostavou, no už po prehre 0:3 v prvom zápase proti Nemecku sa postupové šance (miestenku v hlavnom turnaji získal iba víťaz skupiny) dostali len do teoretickej roviny.

Po remíze 6:6 s Lotyšskom zdecimovaný slovenský tím podľahol aj Rakúšanom (2:3). Zo Salt Lake City odchádzali Slováci frustrovaní z 13. miesta, ale aj odhodlaní ukázať v budúcnosti hokejovému svetu, že majú naviac. Šanca prišla čoskoro.

Pálffy: Neprišiel som na jeden zápas

Na svetovom šampionáte vo Švédsku mohol tréner Filc už od začiatku počítať so silnou enklávou slovenských hráčov z NHL. Ďalší pribudli počas turnaja.

V tej sezóne nastúpilo aspoň na jeden zápas NHL až 32 Slovákov. Medzi nimi aj prvý brankár v histórii. Ján Lašák odchytal za Nashville Predators tri stretnutia a na MS patril ku kľúčovým postavám.

Cesta za zlatom vo vyraďovacej časti sa začala štvrťfinálovým víťazstvom 3:2 proti Kanade. Proti Kanaďanom vykorčuľoval na ľad už aj útočník Žigmund Pálffy, ktorý pricestoval do dejiska MS s obrancom Ľubomírom Višňovským po vyradení Los Angeles Kings v play off NHL.

Pálffy pred zápasom spoluhráčom vravel, že neprišiel odohrať do Švédska len jeden zápas. Mal pravdu. Stihol tri.

Lašákova lapačka a Lintnerov nájazd

Dva dni štvrťfinálovej výhre nad javorovými listami sa odohral strhujúci duel proti domácim Švédom.

„Slováci sa nikdy nevzdávali. Proti Kanade zmazali dvojgólovú stratu. Aj tak som neveril, že môžu v semifinále zdolať našich hokejistov. Pred očami mám obraz ako sa počas nájazdov všetci Slováci držali na striedačke okolo pliec.

Tomu sa povie hokejové srdce. To, že zlato získala krajina s piatimi miliónmi obyvateľov, ktorá má len okolo desaťtisíc hokejistov, považujem za senzáciu,“ spomínal s odstupom rokov na turnaj švédsky novinár Hasse Anderson.

Slovenským fanúšikom utkvel v pamäti najmä zákrok brankára Lašáka v predĺžení, keď ležiac na ľade v poslednej chvíli vystrčil lapačku a ukryl v nej puk smerujúci do bránky, a víťazný nájazd obrancu Richarda Lintnera.

Švédi po zápase pretriasali najmä druhý gól v Salovej sieti. Predchádzalo mu vylúčenie Pierra Hedina, ktorý narazil na mantinel slovenského kapitána Miroslava Šatana.

Miroslav Šatan oslavuje vyrovnávajúci gól v semifinále proti Švédom.
Miroslav Šatan oslavuje vyrovnávajúci gól v semifinále proti Švédom. (Autor: TASR/AP)

„Vôbec som nemal ísť na trestnú lavicu. Vo filmovaní sú Slováci aspoň takí dobrí ako Taliani. V situácii jeden na jedného som na neho trošku zatlačil. To som sa mu mal vyhnúť?

Spadol ľahko ako pierko a ležal tam ako mŕtvy. A potom nám dal gól. Také čosi človeka naštve,“ tvrdil Hedin pre večerník Aftonbladet.

Slováci vo finále zdolali Rusov 4:3 a oslavovali svoj prvý a doteraz jediný majstrovský titul.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Výhry nad Švédmi? Modré z neba s Demitrom a hokejové srdce