16.02.2022 | Štvrťfinále
16.02.2022 | Štvrť.
2 - 4
(1:1, 1:0, 0:1, 0:0, 0:1)
Samostatné nájazdy
0:1

Česi vyzdvihli výkony Slovákov: Za málo peňazí veľa muziky

Slovenská gólová radosť vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenská gólová radosť vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. feb 2022 o 16:10

Slovensko postúpilo na ZOH 2022 do semifinále.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti sa stredajším víťazstvom nad USA 3:2 po nájazdoch prebojovali druhýkrát v histórii do semifinále turnaja na ZOH.

Tréner Craig Ramsay to dokázal s mužstvom, ktorého väčšinu tvoria hráči zo slovenskej a českej súťaže. Všimli si to českí komentátori, ktorí sa pustili do porovnania pekinských výsledkov oboch výberov kedysi spoločného štátu.

Česká reprezentácia, ktorá má na výber mnoho hráčov z rovnakých líg, na rozdiel od Slovenska skončila už v boji o play off, keď podľahla 2:4 Švajčiarsku, pričom pre Helvétov to bola jediná výhra v Pekingu.

Česi obsadili konečné deviate miesto, čo je pre nich najhorší výsledok na ZOH v histórii samostatnosti aj federácie. Šesťnásobní majstri sveta (1996, 1999-2001, 2005 a 2010) a držitelia zlatých medailí zo ZOH 1998 v Nagane a bronzových z Turína 2006 prvýkrát na vrcholnom podujatí chýbali vo štvrťfinále.

S českým hokejom je niečo zlé

Vo svojej analýze na webe televízie Nova český športový redaktor Jakub Martinovský vybral niekoľko rozdielových faktorov.

"Asi každému už je jasné, že s českým hokejom je niečo dlhodobo zlé a že nedokáže produkovať hráčov, ktorí by zvládli konkurovať svetovej špičke," uviedol na začiatku svojej analýzy.

Následne nešetril chválou na slovenský hokej: "Výsledky slovenskej hokejovej reprezentácie dokazujú, že je možné mať za málo peňazí veľa muziky.

V súpiske nášho východného suseda nájdeme 14 hráčov, ktorí pôsobia v českej alebo slovenskej najvyššej súťaži. Český tím ich mal v Pekingu šesť."

Lepší brankár aj šikovnejší mladíci

Z ďalších rozdielových faktorov spomenul komentátor brankárov či mladých hráčov. Na prvom postupe Slovenska medzi najlepšiu štvorku od ZOH 2010 vo Vancouveri mal obrovský podiel brankár Patrik Rybár.

Ten dosiahol v štvrťfinálovom stretnutí úspešnosť zákrokov 94,29 percenta. Pre tím boli jeho zákroky kľúčové v predĺžení. Zlikvidoval v ňom niekoľko vyložených šancí a o niekoľko minúť neskôr aj všetky nájazdy USA.

Rybár má na celom turnaji takmer 96- percentnú úspešnosť zákrokov, čo je ďaleko viac, než mal v rovnakom počte zápasov český gólman Šimon Hrubec (85,62%). Ten síce pôsobí v KHL, no v reprezentácii sa dlhodobo nevie presadiť.

Rozdielovým hráčom slovenského tímu bol aj 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý s piatimi gólmi vedie tabuľku strelcov na pekinských hier a pýta si vysoké miesto v prvom kole vstupného draftu zámorskej NHL.

Česi síce strieľali veľa, no zo 150 pokusov premenili len desať a v ich kádri chýbali najproduktívnejší hráči tamojšej extraligy Filip Chlapík a Milan Gulaš.

Pochvalu si zaslúži aj ďalší slovenský mladík, 18-ročný Šimon Nemec, ktorý si pripísal na turnaji asistenciu proti Švédsku. Obaja podľa expertov vraj budú figurovať v najlepšej desiatke tohtoročného draftu NHL.

Štvrťfinále na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Slovensko»Česi vyzdvihli výkony Slovákov: Za málo peňazí veľa muziky