Hokejisti hrajú opäť o olympiádu, pred 30 rokmi im žehnal aj arcibiskup

Slovenskí hokejisti na tréningu pred olympijskou kvalifikáciou v Bratislave.
Slovenskí hokejisti na tréningu pred olympijskou kvalifikáciou v Bratislave. (Autor: TASR/SZĽH - Andrej Galica)
Boris Vanya|25. aug 2021 o 12:30

V olympijskej kvalifikácii začínajú Slováci proti Rakúšanom.

BRATISLAVA. Hrať o miestenku v olympijskom hokejovom turnaji v horúcom v auguste sa ešte pred dvoma rokmi javilo ako veľká výhoda.

Očakávalo sa, že slovenská hokejová reprezentácia zabojuje o postup do Pekingu v domácom prostredí v najsilnejšom zložení s hráčmi z NHL. Realita je iná, ale mužstvo Craiga Ramsayho je aj tak favoritom. 

Od štvrtka do nedele odohrajú slovenskí hokejisti v Bratislave zápasy proti Rakúsku, Poľsku a Bielorusku. Víťaz turnaja sa kvalifikuje na zimné olympijské hry 2022 v Pekingu.

V Číne by sa mohli po šiesty raz predstaviť pod piatimi kruhmi aj hráči z NHL. Zámorská profiliga si v čase konania hier naplánovala prestávku, hoci vedenie NHL sa stále nedohodlo s Medzinárodným olympijským výborom na marketingových právach.

Z NHL len druhý sled

Jadro slovenského tímu tvoria hokejisti, ktorí hrali na júnových majstrovstvách sveta v Rige. Pribudlo niekoľko hráčov, ktorí sa v minulej sezóne snažili v zámorí uchytiť v NHL - Christián Jaroš, Adam Ružička, či Tomáš Jurčo. Martin Feherváry sa na poslednú chvíľu zranil a vypadol z nominácie.

Z rôznych dôvodov chýbajú všetci Slováci, ktorí v minulej sezóne nastupovali pravidelnejšie v NHL - brankár Jaroslav Halák, obrancovia Andrej Sekera, Erik Černák, Zdeno Chára a útočníci Tomáš Tatar i Richard Pánik. 

„Určite nás neteší, že nemáme k dispozícii viac hráčov z NHL, ale nie sme tu preto, aby sme debatovali o tých, ktorí v nominácii nie sú, ale o tých, ktorí sa do nej dostali," komentoval situáciu generálny manažér Miroslav Šatan.

S trénerom Ramsaym dali opäť šancu aj trom tínedžerom - Samuelovi Kňažkovi, Šimonovi Nemcovi a Jurajovi Slafkovskému.

Na rozdiel od svetového šampionátu v Rige sa v Bratislave bude hrať pred fanúšikmi, ktorí môžu obsadiť až 75 percent kapacity hľadiska, čo je vyše sedemtisíc miest.

Bielorusi si veria

Zopár slov k súperom: Najväčším outsiderom sú Poliaci. V elitnej kategórii MS hrali naposledy v roku 2002 - titul vtedy oslavovalo Slovensko.

Ich posledná olympijská účasť sa datuje do ešte hlbšej histórie - Albertville 1992. Momentálne pôsobia až v tretej kategórii MS, ale do Bratislavy sa dostali na úkor Kazachstanu, ktorý zdolali senzačne 3:2.

Rakúšania pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte na Slovensku vypadli z elitnej šestnástky a keďže nižšie divízie MS sa pre pandémiu koronavírusu odvtedy nehrali, o návrat sa pokúsia až v roku 2022. 

Najvážnejším konkurentom Slovákov by mali byť Bielorusi. Šampionát v Rige im nevyšiel. V A-skupine skončili na poslednom ôsmom mieste, so Slovenskom prehrali v úvodnom zápase 2:5. Po turnaji vymenili trénera, aj na ich striedačke stojí Kanaďan - Craig Woodcroft. A veria si.

Prvá výhra bola na diplomatickom poli

Slovensko v ére samostatnosti nikdy v olympijskom hokejovom turnaji nechýbalo. O účasť na prvých dvoch muselo - podobne ako teraz - bojovať v kvalifikácii. V roku 1993 nedosiahlo prvé víťazstvo na ľade, ale na diplomatickom poli.

Po rozdelení spoločného štátu sa nástupníckou krajinou v hokeji stalo Česko. Slováci spadli až do C-kategórie MS. Ale ešte skôr, ako začali púť z hokejového suterénu vyššie, hrali o svoju olympijskú šancu.

Majster sveta z roku 1985 Dušan Pašek v precítenom prejave na kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie v apríli 1993 v Mníchove zdôraznil, že podľa Olympijskej charty má každý športovec právo uchádzať sa o účasť na olympijských hrách. Optimistický manažér prítomných presvedčil.

Hlasovanie dopadlo v prospech Slovákov v pomere 59:14. 

Na letnom sústredí v Bojniciach sa stretlo 44 hokejistov - to najlepšie, čo Slovensko vtedy malo. Trénera Júliusa Šuplera čakala náročná úloha vybrať čo najsilnejšie mužstvo.

Nechýbal v ňom kapitán Peter Šťastný, v tom čase už legenda NHL, jeho brat Anton, ďalší hráči zo zámorskej profiligy Zdeno Cíger a Róbert Petrovický, ale aj talentovaní mladíci Miroslav Šatan či Žigmund Pálffy.

Prvá veľká skúška hokejovej reprezentácie bola pre mladú republiku veľkou udalosťou. Výpravu odprevádzali do anglického Sheffieldu politické špičky a svoje požehnanie udelil hráčom v kabíne aj trnavský arcibiskup Ján Sokol. 

V oceliarskom meste si Slováci najskôr poradili s Japonskom a hoci potom zaváhali proti Poľsku (4:4), najväčieho rivala z Lotyšska prevalcovali 7:1 a postup pečatili výhrou nad domácimi Britmi. V sympatických výkonoch pokračovali aj o niekoľko mesiacov neskôr v Lillehammeri a v olympijskej premiére obsadili šieste miesto.

Prehra s Nemcami nebolela

V roku 1998 sa na zimných hrách v Nagane prvých raz predstavili najlepší hráči sveta - aj tí z NHL. Isté miesto v hlavnom turnaji však malo iba šesť tímov. O ďalšie dve miestenky sa malo súperiť už priamo v Japonsku, ale letenky do Nagana si bolo treba vybojovať v olympijskej kvalifikácii v nemeckom Oberhausene.

Slováci ju začali remízou 3:3 so Švajčiarskom, hoci už viedli 2:0. Veľmi dôležité bolo víťazstvo nad Ukrajinou 4:1 a ani záverečná prehra 2:3 s Nemeckom nemusela slovenských hokejistov bolieť - priamo postupovali totiž prví dvaja a o skóre sa to podarilo zverencom Jozefa Golonku. 

V jeho výbere korčuľovali vtedy aj Ľubomír Višňovský, Pavol Demitra či Richard Zedník. Golonka plánoval mužstvo omladiť, ale o rok neskôr ho už v Nagane nekoučoval.

Kým Česi oslavovali svoj najväčší úspech v histórii, pre Slovákov sa turnaj skončil neúspechom, lebo nedokázali preniknúť do hlavnej časti. V rozhodujúcom zápase prehrali s Kazachstanom 2:4 a napokon obsadili až 10. miesto.  

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu ZOH 2022

Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack), Branislav Konrád (HC Olomouc), Patrik Rybár (Dinamo Minsk)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň), Marek Ďaloga, (HC Kometa Brno), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Martin Gernát (HC Lausanne), Mário Grman (HPK Hämmenlina), Christián Jaroš (New Jersey Devils), Samuel Kňažko (TPS Turku), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec), Šimon Nemec (HK Nitra)

Útočníci: Peter Cehlárik (Avangard Omsk), Marko Daňo (bez klubu), Dávid Gríger (Bílí Tygři Liberec), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod), Libor Hudáček (Neftechimik Nižnekamsk), Tomáš Jurčo (bez klubu), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav), Róbert Lantoši (Rögle BK), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec), Adam Ružička (Calgary Flames), Juraj Slafkovský (TPS Turku), Marián Studenič (New Jersey Devils)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Craig Ramsay

Asistenti trénera: Ján Pardavý, Andrej Podkonický

Tréner brankárov: Ján Lašák

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejisti hrajú opäť o olympiádu, pred 30 rokmi im žehnal aj arcibiskup