V Soči bol hotový z Hossu. Marinčin by doprial atmosféru olympiády mladým

Martin Marinčin počas tréningu slovenskej reprezentácie.
Martin Marinčin počas tréningu slovenskej reprezentácie. (Autor: ASR/SZĽH - Andrej Galica)
Patrik Fotta, Boris Vanya|25. aug 2021 o 00:00

Verí, že sa zopakuje atmosféra z MS 2019.

Na MS v hokeji, ktoré sa v roku 2019 konali v Bratislave a v Košiciach, bol najproduktívnejším obrancom výberu Craiga Ramsayho. Teraz chce slovenskému tímu v olympijskej kvalifikácii pomôcť k účasti pod piatimi kruhmi.

Slováci si uvedomujú, že v zápasoch proti Rakúšanom, Poliakom či Bielorusom budú v pozícii favoritov. Zaváhania si nemôžu dovoliť.

Košický rodák MARTIN MARINČIN má patriť k oporám defenzívy, aj napriek tomu, že dlhšie obdobie nenaskočil do súťažného zápasu.

Po jedenástich rokoch strávených v zámorí sa vracia späť do Európy. Pôsobiť bude v tíme víťaza českej extraligy - HC Oceláři Třinec. 

V uplynulej sezóne ste odohrali len 14 zápasov. Necítite po dlhšej hernej pauze hendikep?

Odohral som už dva prípravné zápasy v Třinci. Dá sa teda povedať, že tým najhorším som si už prešiel. Verím, že teraz to už bude len lepšie. Aj na ľade sa cítim dobre.

Naposledy ste Slovensko reprezentovali na domácich MS v roku 2019. Ako vnímate súčasný tím?

Zatiaľ sme iba trénovali. Všimol som si, že v kádri je veľa mladých chlapcov. Vnímam to ako veľké pozitívum pre slovenský hokej. Verím, že v zápasoch sa nám bude dariť. Viem o tom, že naši súperi odohrali aj nejaké prípravné zápasy. My sa musíme čo najlepšie zladiť na tréningoch, aby sme dosiahli úspech.

Pred dvoma rokmi ste zažili eufóriu fanúšikov v Steel Aréne. Veríte, že sa môže niečo podobné zopakovať aj v Bratislave, kde môže prísť do hľadiska po dlhej dobe až 7 tisíc divákov?

Na domáci šampionát stále veľmi rád spomínam. Hrať doma je niečo výnimočné. Fanúšikovia urobili skvelú atmosféru. V Amerike mi to stále chýbalo. Verím, že aj teraz zažijeme niečo podobné a ľudia nás budú hnať k postupu na olympiádu.

Na turnaji vás čakajú zápasy proti Rakúsku, Poľsku a Bielorusku. Čo ste si už o súperoch stihli naštudovať?

Zatiaľ sme mali len jeden míting, na ktorom sme si prešli náš herný systém. Predpokladám, že pred každým zápasom si zanalyzujeme súpera. Verím, že sa pripravíme čo najlepšie.

Obranca Martin Marinčin na MS v roku 2019.
Obranca Martin Marinčin na MS v roku 2019. (Autor: TASR/AP)

Augustový termín je netypický pre reprezentačné turnaje. Je náročné sa pripraviť na vrcholné podujatie v priebehu pár dní?

Mne osobne dosť pomohlo, že som už mesiac trénoval s Třincom, kde som už odohral aj nejaké prípravné zápasy. Neviem si predstaviť, že by som išiel do Ameriky, kde by som absolvoval letnú prípravu a zrazu by som sa mal vrátiť a odohrať zápasy za národný tím. Je to trochu divné, ale je to realita a treba sa na to pripraviť za každých podmienok.

Hokejový turnaj na zimných olympijských hrách je špecifický, koná sa len raz za štyri roky. Aké sú vaše spomienky na ZOH v Soči, kde ste zažili premiéru v reprezentačnom áčku?

Ja som bol vtedy ešte mladý chlapec. Bol som hotový z toho, že môžem hrať v mužstve s hviezdami ako Marián Hossa. Bola to pre mňa česť. Veľmi som si to užíval. Atmosféra na olympiáde je super. Určite by som bol rád, aby to zažili aj naši mladí hráči a aby ich to posunulo ďalej v ich kariérach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V Soči bol hotový z Hossu. Marinčin by doprial atmosféru olympiády mladým