Dominovať v základnej časti nič neznamená. Otrepe sa Žilina z trpkej minulosti?

Hokejisti Vlci Žilina.
Hokejisti Vlci Žilina. (Autor: Facebook/Vlci Žilina)
Matej Hank|13. mar 2024 o 10:00

Štartujú štvrťfinálové série play-off Slovenskej hokejovej ligy.

BRATISLAVA. Prehrala len tri zápasy, vytvorila nový rekord a totálne valcovala takmer všetky tímy.

Žilina si podmanila základnú časť Tipos Slovenskej hokejovej ligy a na prvom mieste mala 123 bodov z možných 138.

Deväť bodov jej chýba za tri prehry v riadnom hracom čase, šesťkrát sa tešila z výhry až po predĺžení.

Impozantná je aj bilancia strelených a inkasovaných gólov. V 46-tich zápasov strelili Vlci 212 gólov a inkasovali len 72-krát.

Trpká minulosť

Aj pre všetky tieto faktory je jasné, že Žilina je, opäť, najväčší favorit na víťazstvo v SHL a na postup do Tipos extraligy.

Minulosť však ukazuje, že pre klub bol najťažší posledný krok. V sezóne 2020/2021 rovnako dominovala, v základnej časti získala 98 bodov a skončila prvá.

Vo štvrťfinále play-off zvládla bez jedinej prehry sériu s Považskou Bystricou. Rovnaký priebeh malo aj semifinále proti Dubnici nad Váhom.

Čo sa v článku dočítate?

  • Ako tipuje Sportnet play-off SHL?
  • Prečo môže Prešov potrápiť suverénnu Žilinu?
  • Čo hovoria Topoľčany o sérii s Dubnicou?
  • Prečo nebude pre Žilinu ľahké dostať sa do finále?

Následne však prišlo finále proti Spišskej Novej Vsi, ktoré Vlci prehrali 1:4 na zápasy a medzi slovenskú elitu sa pozrel teraz popredný tím extraligy.

O sezónu neskôr to vyzeralo veľmi podobne. Žilina dominovala v základnej časti, nezakopla vo štvrťfinále, semifinále a dokonca ani vo finále proti Martinu. Po zisku titulu prišla baráž o postup do extraligy, ktorú nezvládla proti Liptovskému Mikulášu.

Podobne to vyzeralo aj v sezóne 2022/2023. Dominancia Žiliny v základnej časti, štvrťfinále, semifinále, no vo finále prišla trpká prehra s Humenným.

Zaujímavé série

Do play-off tak Žilina vstupuje veľmi suverénne. Tím okolo Ernesta Bokroša si vo štvrťfinále zahrá so Žiarom nad Hronom. Práve Indiáni ukradli Žiline jeden bod za prehru 3:4 po predĺžení.

Žiar sa medzi osem najlepších musel prebojovať cez baráž, ktorú odohral proti Trebišovu. Sériu zvládol bez prehry a na oddych mal šesť dní.

Ak Žilina uspeje v tejto sérii, podľa tipu Sportnetu sa stretne s lepším z dvojice Považská Bystrica - Skalica.

Séria sľubuje gólové hody, v poslednom kole základnej časti zviedli 14-gólový súboj, z ktorého sa po výsledku 8:6 sa tešili Skaličania.

Podľa výsledkov zo základnej časti je o niečo väčším favoritom na postup Skalica, ktorá zvládla tri zo štyroch vzájomných duelov a do play-off si preniesla sériu troch výhier.

Naopak, Považania neprežívajú najlepšie obdobie, z posledných siedmich zápasov vyhrali len raz.

O favoritovi sa už dá rozprávať v sérii medzi tretími Topoľčanmi a šiestou Dubnicou. Víťaz tejto série sa pravdepodobne stretne s lepším z dvojice Prešov - Modré krídla Slovan.

Dubnica vo vzájomných dueloch ťahala za kratší koniec, okrem prvého duelu, ktorý vyhrala 5:1. Aktuálna forma tradičného tímu SHL je ako na hojdačke. Výhru striedajú prehry a v hlavách stále má poslednú prehru 7:8 s Trnavou.

Na druhej strane sú však Topoľčany, ktoré neprehrali už päť duelov a v tabuľke formy piatich zápasov zdieľajú prvú pozíciu so Žilinou.

Topoľčany sa však budú môcť oprieť o dvojicu najproduktívnejších hráčov základnej časti - Rusa Andreja Legalina (27G + 42A) a Ukrajinca Alexandra Plochotnika (21G + 44A).

Poslednou štvrťfinálovou dvojicou je Prešov - Modré krídla Slovan. Tím z východu je veľmi špecifický.

Ako jediný dokázal dvakrát poraziť Žilinu v riadnom hracom čase, no nečakane prehral so zostupújucou Rimavskou Sobotu, Trebišovom, predposlednou Trnavou či AquaCity Pikes.

Prešov prehral aj s béčkom Slovana, a to hneď v ich prvom vzájomnom dueli. Odvtedy sa trikrát tešil druhý tím základnej časti.

Aj napriek zlej bilancii proti tímom z nižších priečok je v play-off veľkým favoritom, aj pre väčšiu vyťaženosť jeho súpera. Ten musel zvládnuť baráž proti AquaCity Pikes.

Chcú sa pobiť o extraligu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Dominovať v základnej časti nič neznamená. Otrepe sa Žilina z trpkej minulosti?