Je to skvelá reklama pre slovenský hokej, hovorí Feneš po postupe

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš.
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš. (Autor: TASR)
TASR|18. apr 2022 o 10:40

Slováci vyhrali domáci turnaj bez straty bodu.

PIEŠŤANY. Tréner slovenských hokejistov do 18 rokov mal pred domácim turnajom I. divízie MS v Piešťanoch dve želania.

Ivan Feneš si okrem postupu stanovil aj druhý cieľ, vyhrať celý turnaj. Jeho zverencom sa to napokon podarilo bez straty bodu. Postupne zdolali Japonsko 8:2, Nórsko 5:2, Francúzsko 6:3, Dánsko 3:1 a Kazachstan 5:3.

S plným počtom 15 bodov obsadili prvé miesto v tabuľke, druhí Nóri získali o tri body menej. Spolu so Slovákmi si však vybojovali postup do elitnej kategórie.

"Teší ma, že keď sme si pred turnajom hovorili, že chceme päť víťazstiev, tak to neboli len slová do vetra. Bola to úžasná partia a turnaj bol extrémne náročný.

Ak by to boli majstrovstvá v krasokorčuľovaní, tak umelecký dojem by nebol najlepší, ale toto bol hokej a vyhrali sme päť zápasov.

To je dôležité. Naplnili sme hľadisko, je o pre chalanov zážitok a skvelá reklama pre slovenský hokej," uviedol Feneš po poslednom zápase na turnaji.

Máme širšiu základňu ako si myslíme

V záverečnom vystúpení proti Kazachstanu sa jeho zverenci dve tretiny trápili, potom však súpera zlomili a tešili sa z povinného víťazstva.

"Pred týmto zápasom som bol pokojnejší, lebo chalani mali dosť energie, i keď mali v hlave oslavy. Takže zápas to nebol oku lahodiaci, ale keď sme potrebovali, tak sa ukázali silu tímu. Som rád, že sme v ňom dokázali zvíťaziť."

Trénera Feneša potešilo viacero vecí, najmä však to, že najväčšie opory tímu dostávajú dostatok príležitostí medzi seniormi.

"To svedčí o tom že máme širšiu základňu ako si myslíme. Ak dostanú hráči dôveru, vrátia ju výkonmi. Je to veľká budúcnosť slovenského hokeja."

Dostanú mladíci priestor aj v A-čku?

A to nemohli tréneri použiť jeden z najväčších talentov Filipa Mešára, ktorý sa zranil počas play off série Popradu s Nitrou. Juraj Slafkovský mal zase povinnosti vo fínskej lige, kde si v drese TPS Turku zahrá o titul.

Nitrania Šimon Nemec a Adam Sýkora hrali iba v zápase proti Nórom, pretože aj oni majú klubové povinnosti v "áčku". "Chalani boli s nami v príprave a podporovali nás na diaľku. Takže boli s nami," dodal Feneš.

Kormidelník Slovákov pochválil aj svojich kolegov, spoluprácu si pochvaľoval:

"Snažil som sa byť pozitívny. Veril som, že ak budeme robiť veci, ktoré chceme, budeme úspešní. Kolegovia urobili kus dobrej roboty a nielen na týchto MS.

Náš realizačný tím bol silný a hráči nám verili. Som desiaty rok pri reprezentáciách a zužitkoval svoje skúsenosti. MS sú niečo extra."

Vystúpenie mladých hokejistov sledoval v Piešťanoch aj generálny manažér reprezentácie a prezident SZĽH Miroslav Šatan. V príprave ma mužský šampionát do Fínska by tak mohol dostať niektorý z Fenešovho tímu.

Napríklad Dalibor Dvorský, ktorý ukázal líderské schopnosti. "Vo Švédsku hral medzi mužmi. Necháme sa prekvapiť," zareagoval Feneš.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Je to skvelá reklama pre slovenský hokej, hovorí Feneš po postupe