V klube sedí na striedačke. Hrdinovi Slovákov pomohla zmena

Momentka zo zápasu Slovensko - Olympijský výber Ruska na turnaji Nemecký pohár 2021.
Momentka zo zápasu Slovensko - Olympijský výber Ruska na turnaji Nemecký pohár 2021. (Autor: TASR/SZĽH)
Patrik Fotta|13. nov 2021 o 22:15

Brankára Tomeka vyzdvihol aj strelec víťazného gólu.

KREFELD/BRATISLAVA. Šikovným spôsobom vypichol puk ruskému obrancovi v strednom pásme, peknou kľučkou sa zbavil aj druhého súpera a v páde vystrelil. Netrafil však bránku.

Chladnokrvne si ale počkal na odrazený puk, ktorý nekompromisne poslal za chrbát dezorientovaného brankára Alexandra Samonova.

Fanúšikovia v slovenských dresoch v hale Yayla Aréna boli po góle Adriána Holešinského vo vytržení.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho zdolali Olympijský výber Ruska 3:1 a v nedeľu zabojujú o prvenstvo na Nemeckom pohári s domácim výberom.

"Gól bol výsledkom práce všetkých hráčov na ľade. Predviedli sme poctivý tímový výkon a sme radi, že sa nám podarilo vyhrať," povedal pre hockeyslovakia.sk Holešinský, ktorý bol autorom víťazného gólu Slovákov.

Sadli si od prvého dňa

Na akcie útočného trojlístka Pavol Regenda Miloš Roman Adrián Holešinský bola radosť pozerať sa. Rusom dokázali viackrát zavariť v ich obrannom pásme.

"Musím povedať, že s chlapcami sme si sadli hneď od prvého dňa. Už v zápase proti Švajčiarom sme si dokázali vypracovať viacero dobrých šancí.

Všetci traja sme rýchli korčuliari, dôrazne forčekujeme a vieme, čo môžeme jeden od druhého čakať," dodal Holešinský.

Výrazný podiel na víťazstve mal brankár Matej Tomek, ktorý v čase ruského tlaku dokázal podržať svoj tím istými zákrokmi.

"Je výborný brankár, ktorý už proti Švajčiarom ukázal svoju obrovskú kvalitu. Verím, že mu to vydrží aj v poslednom zápase s Nemeckom," uviedol Holešinský.

V klube dva týždne nechytal

V oboch stretnutiach, v ktorých rodák z Bratislavy na turnaji nastúpil, dostal len po jednom góle.

"Proti Švajčiarom aj proti Rusom mi chlapci výrazne pomohli. Výborne si pokrývali naše obranné pásmo. Aj vďaka nim som sa v bránke cítil veľmi dobre. Mal som pohodu," vyhlásil Tomek.

Na klubovej úrovni si oblieka dres Komety Brno. Verí, že výkony, ktoré predvádza v Nemecku, si prenesie aj do českej najvyššej súťaže.

"Posledné dva týždne som v Brne nechytal. Zmena prostredia aj kolektívu mi zrejme prospela. Verím, že si takéto výkony dokážem udržať dlhšie."

Aj vo svojom druhom zápase v reprezentačnom A-tíme strelil útočník Samuel Takáč gól, ktorým vyrovnával v prvej tretine na 1:1.

"Nie je to o tom, kto dá gól, ale aby mužstvo vyhrávalo. Samozrejme, každého hráča poteší, keď sa strelecky presadí," vravel s úsmevom Takáč.

Súboj s Rusmi sa popradskému rodákovi zdal v niektorých ohľadoch jednoduchší ako úvodný zápas so Švajčiarmi.

"Za stavu 2:1 po nás Rusi nešli tak agresívne ako Švajčiari. Mali sme na všetko viac času. Na druhej strane ich technická vyspelosť bola na vyššej úrovni."

Podkonický vie, čo bude platiť na Nemcov

Slováci dokázali Rusov dostávať pod tlak najmä výborným napádaním, s ktorým boli spokojní aj tréneri.

"Hlavne v druhej tretine sme hrali veľmi dobre. Škoda, že sme nestrelili nejaký gól. V treťom dejstve sme už hrali s rozumom. Prakticky sme súpera k ničomu vážnemu nepustili," povedal asistent trénera Andrej Podkonický.

Víťazstvo nad silným súperom môže Slovákov tešiť aj z pohľadu prípravy na blížiacu sa olympiádu.

"Chlapci dokázali, že keď dobre korčuľujú, vytvárajú na súpera tlak a robia veci, ktoré od nich Craig Ramsay vyžaduje, dokážeme poraziť každého súpera."

Po dvoch víťazstvách majú Slováci na svojom konte šesť bodov. Rovnaký počet ako domáci Nemci. Vo vzájomnom zápase sa v nedeľu rozhodne o celkovom víťazovi turnaja.

"Nemci majú veľmi kvalitný tím. Hrajú agresívne. Majú vysokých a zdatných obrancov. Musíme si s tým poradiť. Ak zopakujeme výkony ako proti Rusom a Švajčiarom, nemáme sa čoho obávať," dodal Podkonický.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V klube sedí na striedačke. Hrdinovi Slovákov pomohla zmena