Sýkora chce byť aj na šampionáte energy guy. Verí v slzy šťastia

Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.

Sýkora chce byť aj na šampionáte energy guy. Verí v slzy šťastia

Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Samuel Grega|24. dec 2023 o 10:00

Adam Sýkora chce byť na MS v hokeji U20 príkladom.

Na MS v hokeji do 20 rokov 2024 bude kapitánom slovenského výberu. Jeho energia bude tímu dodávať silu a motiváciu.

ADAM SÝKORA v rozhovore pre Sportnet hovoril o majstrovstvách, o Jurajovi Slafkovskom, o minuloročnom vypadnutí s Kanadou či o svojej hre v AHL.

Vysvetlil aj to, ako zvláda ísť každé striedanie naplno: "Cítil by som sa zle voči spoluhráčom, ak by som niečo vypustil."

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo je radšej za výhru po predĺžení ako keby vyhrali 6:0?
  • aký chce byť kapitán?
  • s akými ambíciami pôjde do turnaja?
  • ako ho motivuje minuloročná prehra s Kanadou?
  • čo hovorí na výkony Šimona Nemca a Juraja Slafkovského?
  • prečo nevedel zaspať potom, ako mal v zápase AHL štyri body?
  • aké je to byť najmladší hráč v celej AHL?
  • prečo začal pridávať videá na TikTok?

Ako hodnotíte zápas s Nemeckom?

Prvú tretinu sme trochu zaspali, bolo to hrozné, bolo tam množstvo chýb. V druhej sme získali momentum a dvoma gólmi sme to vrátili na našu stranu. Škoda toho ďalšieho gólu v oslabení a hneď bolo 2:4. V tretej sme urobili dokonalý obrat a myslím si, že takéto víťazstvá sa cenia oveľa viac, ako keby sme vyhrali napríklad 6:0.

Takáto otočka nás určite viac posilní a pomôže budovať tím správnym smerom. Nakoniec sme vyhrali po predĺžení, čo je super. Som hrdý na chlapcov, že sme to takto otočili, aj keď to bol len prípravný zápas.

K tímu ste sa pripojili až neskôr a priamo z Ameriky. S akými pocitmi ste prileteli na majstrovstvá?

S tými najlepšími. Ja som sa veľmi tešil na chlapcov, už keď som odchádzal do Ameriky v auguste. Už vtedy som myslel na tieto majstrovstvá. Tešil som sa, pretože som ich dlho nevidel všetkých takto pokope.

Boli to fantastické emócie a ešte stále sú, stále niečo robíme. Chodíme sa spolu najesť, máme rôzne aktivity, hráme karty. Sme super partia a som rád, že tu s nimi môžem byť.

Ako budete spolu tráviť Vianoce?

V nedeľu sa sťahujeme do Göteborgu, budeme mať asi nejaké posedenie, dáme si spoločnú večeru a potom sa budeme sústrediť už len na majstrovstvá.

Na turnaji budete kapitán. Aký je to pocit? Čakali ste to?

Skôr som čakal, že budem asistent, tých adeptov bolo viac. Sme tu super partia, takže každý sme si rovný. To, že mám kapitánske „C“, neznamená, že som niečo viac. Samozrejme, je to veľká pocta pre mňa, že som dostal dôveru od hráčov a trénerov. Snažím sa plniť tie dobré veci a pomôcť tímu, ako viem.

Zápas proti Nemecku sme dotiahli do víťazného konca, takže som bol šťastný. To je moja úloha, doviesť tím do víťazného konca. Samozrejme, je to obrovská zodpovednosť, keďže som akoby hlava toho tímu. Vždy, keď chcem, aby niečo robili ostatní, musím to začať robiť najmä ja. Musím ísť príkladom a robiť to na zápasoch a na tréningoch takisto. 

Ako padlo toto rozhodnutie? Ako vám ho oznámili?

Oznámili mi to tréneri spolu s asistentmi Filipom Mešárom a Samuelom Honzekom s otázkou, či budem schopný prijať rolu kapitána. Povedal som, že áno, beriem to na seba. Som rád, že sa takto rozhodli.

Okrem líderskej, aká bude vaša rola na šampionáte?

Určite v špeciálnych formáciách. V hre 5 na 5 hra do tela, backchecking, tvrdá práca a detaily, ktoré môžu rozhodovať zápasy. A najmä na striedačke, nech žijeme, nech máme emócie. Nebudú to určite góly, nie som ten typ hráča, aj keď proti Nemecku sa mi podarilo skórovať. Viem, že mám iné silné stránky a tie sa budem snažiť vniesť do toho tímu.

S akými ambície pôjdete do turnaja?

Teraz sa sústredíme hlavne na zápas s Českom. To je naša prvá ambícia, zdolať Čechov a potom ísť od zápasu k zápasu. Nechceme lietať v oblakoch, aj keď chceme každý zápas vyhrať a získať body do tabuľky.

Na papieri má Slovensko veľmi kvalitný tím a vyjadrujú sa o tom aj experti. O tlaku z médií sa vyjadril aj Šimon Nemec. Vnímate to? 

Videl som Šimonove vyjadrenie. Povedali sme si, že my sa hlavne sústredíme na seba. Nevnímame médiá. Ja sa tiež snažím nečítať rozhovory a podobné veci. Budujeme si to tu sami a ak by sme to čítali, možno by sme mali na seba ešte väčší tlak.

Chceme mať čisté hlavy a ísť od zápasu k zápasu. To je náš cieľ. Ja som sám na mítingu povedal, že nemôžeme čítať komentáre a podobné veci, lebo vždy sa nájde niečo, čo nás môže položiť. Nechceme mať tlak, chceme si to užívať a hrať bez stresu.

Zrejme si pamätáte slzy po minuloročnej štvrťfinálovej prehre s Kanadou. Teraz si na turnaji zahráte poslednýkrát. Aké pocity to vo vás vyvoláva? Motivuje vás to?

Áno, bolo to obrovské sklamanie. Boli sme kúsok od veľkého ošiaľu, bol by to taký malý hokejový zázrak, ak by sme zdolali Kanadu. Veľmi ma to mrzelo, bolo to tesné. O to viac som teraz odhodlaný napraviť to. Tento rok verím, že to bude naopak, že sa budem tešiť so slzami v očiach. Bolo by to skvelé a uvidíme, ako to dopadne. Je to obrovská motivácia a verím, že to napravíme.

Adam Sýkora v zápase Kanada - Slovensko na MS v hokeji do 20 rokov.
Adam Sýkora v zápase Kanada - Slovensko na MS v hokeji do 20 rokov. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser )

Keď sa pozriete na slovenskú súpisku, čo od tohto tímu očakávate?

Máme dosť fyzických hráčov, ktorí môžu hrať do tela. Vládzeme, sme dobre pripravení a väčšina, ak nie všetci, má vynikajúcu formu. Tím vyzerá veľmi dobre. Od brankárov, cez obranu až do útoku. Verím, že budeme mať dobrú chémiu.

S kým si najviac rozumiete?

Bývam v izbe s Filipom Mešárom, s ním si veľmi dobre rozumiem. Nemám ale problém s nikým, poznáme sa od malička. Som rád, že sme opäť takto pokope.

Zdalo by sa, že príchod Šimona Nemca a Juraja Slafkovského je bez šance, ale potom tréner prekvapivo naznačil, že ešte o to bojujú. Komunikovali ste vtedy s nimi?

So Šimonom áno. Už v novembri, keď sme hrali v Utice, som sa ho pýtal, ako to s ním vyzerá. Vtedy to bolo pozitívnejšie. Ale keď dostal šancu v NHL, vedel som, že tá možnosť asi padla. Som rád, že je v NHL, zaslúži si to veľmi. Určite by bol prínosom do nášho tímu, ale viem, že si teraz plní sen, takže mu to veľmi prajem.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U20 2024»Sýkora chce byť aj na šampionáte energy guy. Verí v slzy šťastia