Bývalí reprezentanti, nové kluby, niekoľko legionárov. Kto je favorit na postup z SHL?

Hokejisti Vlci Žilina.
Hokejisti Vlci Žilina. (Autor: Facebook Vlci Žilina)
Matej Hank|21. sep 2023 o 08:00

V piatok sa začína nová sezóna Slovenskej hokejovej ligy.

BRATISLAVA. V roku 2006 oslavovali senzačný titul, no o trinásť rokov opustili hokejovú elitu a márne sa snažia o návrat. Vo finále druhej najvyššej súťaže boli každý rok, odkedy vypadli.

Vlci zo Žiliny chcú prekonať v novej sezóne Slovenskej hokejovej ligy (SHL) smolu. V minulej sezóne boli veľmi blízko k postupu do Tipos extraligy, keď vo finále SHL prehrali 3:4 s Humenným, posledný zápas rozhodol nájazd najproduktívnejšieho obrancu ligy Martina Lenďáka. 

V novej sezóne nemajú v lige vyslovene veľkého konkurenta, Martin predal licenciu a Prešov, ktorý vypadol z extraligy, ju dal do Kežmarku, lenže klub neprešiel licenčným konaním. 

Posledné voľné miesto napokon prebral tím z Trebišova. Ďalším nováčikom je aj Rimavská Sobota, ktorá ovládla 2. hokejovú ligu.

Zmena nastala aj v ďalšom klube. Levice pre rekonštrukciu štadióna našli dočasné útočisko v Poprade a vznikol nový klub AquaCity Pikes.

Program 1. kola SHL 2023/2024 (22. septembra):

17:30 Vlci Žilina - HK Esmero Skalica

17:30 HK Gladiators Trnava - HKM Rimavská Sobota

18:00 HK MŠK Žiar nad Hronom - Modré krídla Slovan

18:00 HC Topoľčany - HC Prešov

18:00 HK '95 Považská Bystrica - TSS Group Spartak Dubnica

Očakáva sa, že o popredné priečky budú súperiť skôr tradiční účastníci súťaže. Aj v sezóne 2023/24 postúpi víťaz SHL priamo do extraligy. Potom zrejme dôjde k zmene modelu.

Kto má aké šance, ktorý tím sa najviac posilnil a na koho sa môžu tešiť hokejoví fanúšikovia, prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Vybrali sme top 5 tímov, ktoré môžu v novej sezóne premýšľať nad postupom do Tipos extraligy. 

Vlci Žilina

Najväčším favoritom na zisk trofeje a postupu do Tipos extraligy je už niekoľko rokov Žilina. “Hlavný cieľ dostať sa do extraligy je nesplnený a budeme na ňom musieť pracovať ďalej,” vravel v júni v rozhovore pre Sportnet majiteľ klubu Rastislav Chovanec.

Žilina pred sezónou zmenila trénera. Novým kormidelníkom tímu sa stal skúsený Ernest Bokroš, ktorý má skúsenosti aj s reprezentáciou. Na poste nahradil Kanaďana Jarroda Skaldeho. 

Výmena nastala aj na pozícii asistenta trénera. Do klubu prišiel bývalý reprezentačný obranca Daniel Babka, ktorý nahradil Tomáša Haranta. 

Žilina sa posilnila aj na brankárskom poste. Prišli dvaja extraligový brankári - 37-ročný Michal Valent z Liptovského Mikuláša a 29-ročný Andrej Košarišťan z Michaloviec. 

“Charakter, skúsenosť, prirodzený rešpekt a práca pod tlakom. To boli moje kritéria pri výbere správnej trénerskej dvojice,“ povedal pre hockeyslovakia.sk generálny manažér Žiliny František Skladaný. 

Žilina sa na nový ročník pripravovala s extraligovými klubmi. Dokázala zdolať Trenčín, Nové Zámky i Liptovský Mikuláš. Prehrala len s Banskou Bystricou. 

V tíme pokračuje najproduktívnejší hráč z uplynulej sezóny Bruno Mráz. Do klubu sa vrátil aj ruský útočník Igor Safaralejev, ktorý v minulom ročníku pôsobil v Humennom. Na konte mal 52 kanadských bodov. 

HK MŠK Žiar nad Hronom

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Bývalí reprezentanti, nové kluby, niekoľko legionárov. Kto je favorit na postup z SHL?