Martin predáva hokejovú licenciu, zachrániť ho mohla len PHL. Tešia sa na východe

Hokejisti HK Martin.
Hokejisti HK Martin. (Autor: Facebook HK Martin)
Sportnet|15. jún 2023 o 15:00

Klub nemá financie na ďalšiu sezónu.

MARTIN, PREŠOV. Seniorský hokej v Martine nateraz končí. Klub nemal dosť financií na ďalšie fungovanie v druhej najvyššej súťaži SHL.

"Mesto má spory s nejakými firmami, ktoré dlhé roky podporovali hokej a tým pádom sa to celé vynulovalo," povedal pre Sportnet riaditeľ klubu HK Martin Milan Murček.

"Keď sme si to spočítali, zistili sme, že by sme nedokázali ročník dokončiť. Do takého rizika by nebolo múdre ísť."

Komplikovanú situáciu klub v posledných dňoch riešil s mestom aj so SZĽH.

"Chceme to uzavrieť tak, aby to bolo férové ku všetkým ľuďom, ktorí tu hokej robili. Vyriešime všetky záväzky a tak ďalej."

Hlásili sa do PHL

Vedenie martinského hokeja chcelo, aby aj v sezóne 2023/24 hrali hokej na vysokej úrovni. Klub sa ako pridružený člen prihlásil do PHL (Profesionálna hokejová liga).

Projekt vznikol z iniciatívy extraligových klubov, ktoré sa sporili o podobu najvyššej súťaže, najmä marketingové a vysielacie práva, s hokejovým zväzom.

"My sme sa do tohto projektu hlásili preto, lebo by sme získali zahraničného partnera, ktorý mal záujem vstúpiť do hokeja v prípade, že by sme hrali v PHL," objasňoval situáciu manažér klubu.

Kluby sa však so zväzom napokon dohodli (uzavreli zmluvu o budúcej zmluve) a podali prihlášku do extraligy riadenej SZĽH.

HK Martin pôsobil v druhej najvyššej súťaži päť sezón. Patril k najúspešnejším tímom v lige. Dvakrát prehral vo finále a dvakrát v semifinále. V sezóne 2019/20 vyhral prvé kolo play-off nad Žilinou 4:0 na zápasy, ale pre pandémiu koronavírusu sa sezóna nedohrala.

Klub ešte pod názvom MHC Martin dlho pôsobil aj v najvyššej slovenskej lige.

Vo svojej poslednej sezóne v extralige v ročníku 2016/17 došli Martinčania až do semifinále.

Medzi známych odchovancov klubu patria napríklad Róbert Švehla, Zdeno Cíger, Richard Pánik, Radovan Somík, Peter Bartoš, Peter Smrek či Oto Haščák.

Prešov štartuje nanovo

Podľa informácií Sportnetu by mal Martin predať prvoligovú licenciu Prešovu, čo východniari aj potvrdili vo štvrtok v oficiálnom stanovisku.

Prešov síce v minulej sezóne vypadol z extraligy do SHL, ale licenciu (pôvodne detviansku) vlastní bývalý majiteľ klubu Róbert Ľupták, ktorý sa s Prešovčanmi nedohodol na jej odpredaji. Ľupták sa medzitým stal majiteľom hokejového klubu v Liptovskom Mikuláši.

Prešov by tak hral v Slovenskej hokejovej lige po kúpe licencie z Martina.

"Nové vedenie hokejového klubu napokon našlo spoločnú reč s klubom HK Martin, ktorého licencia sa presťahuje do Prešova. Touto cestou chceme poďakovať vedeniu martinského hokeja za férový prístup pri rokovaniach a do budúcnosti im prajeme len to najlepšie," znie stanovisko Prešova.

"Existovala tiež možnosť pokračovať s licenciou po pánovi Robertovi Ľuptákovi, s ktorým sa však nepodarilo dohodnúť na podmienkach jej predaja." 

Hokej v Prešove tak začína nanovo. Licenciu vlastní spoločnosť Prešov Hockey a.s., ktorej majiteľmi sú Milan Mazar, Martin Vaľko, Sergej Matľak a Daniel Dobrovič.

Klub ponesie názov HC Prešov, čo sa môže zmeniť po príchode generálneho sponzora.

"Momentálne vás môžeme uistiť, že s novými ľuďmi dôjde k zmene pomerov v prešovskom hokeji," informujú vo vyhlásení klubu.

"Tretie najväčšie mesto na Slovensku si zaslúži dôstojné zastúpenie vo všetkých vekových kategóriách. Chceme využiť širokú mládežnícku a fanúšikovskú základňu v Prešove a vybudovať pevné základy pre dlhodobý a udržateľný rozvoj hokeja v našom meste."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Martin predáva hokejovú licenciu, zachrániť ho mohla len PHL. Tešia sa na východe