Návrat po 27 rokoch. Prešovu nepomohla ani rusko-ukrajinská spolupráca

Hráči Slovana sa tešia z gólu v predĺžení na ľade Prešova.
Hráči Slovana sa tešia z gólu v predĺžení na ľade Prešova. (Autor: Peter Jesenský)
Daniel Dedina|30. mar 2022 o 07:15

Slovan môže byť prvým semifinalistom.

PREŠOV. So žiadnym iným tímom nemajú v aktuálnej sezóne lepšiu bilanciu. Hokejisti Slovana Bratislava vyhrali všetkých šesť predchádzajúcich stretnutí s Prešovom v riadnom hracom čase.

Po tom, čo uspeli aj v siedmom, získali vo štvrťfinále play off Tipos extraligy postupový mečbal. Avšak tentoraz na to potrebovali porciu extra času.

Favorizovaní Bratislavčania ustáli v predĺžení oslabenie a deväť sekúnd po návrate vylúčeného Kytnára rozhodol strelou z ostrého uhla Tomáš Matoušek.

Triafal do brankára a prepadlo to

„Triafal som len do brankára a prepadlo mu to tam,“ opisoval Matoušek rozhodujúci moment zo 66. minúty stretnutia.

„Sám neviem, ako ten gól padol. Bol som pri žrdi a zrazu sa súper začal radovať. Musím si to ešte pozrieť na videu,“ krčil plecami prešovský brankár Roman Petrík. 

Víťaz základnej časti predviedol obrat skóre z 0:1 na 2:1 a hoci bol od druhej tretiny opäť dominantným tímom, nechýbalo veľa, aby sa mu zápas vymkol z rúk.

V polovici tretej tretine vyrovnal na 2:2 ruský obranca Prešova Ivan Glazkov, ktorému prihrával agilný Ukrajinec Vitalij Ljaľka.

Slovan zvíťazil v dramatickom zápase aj v Prešove a v sérii vedie už 3:0 na zápasy.
Slovan zvíťazil v dramatickom zápase aj v Prešove a v sérii vedie už 3:0 na zápasy. (Autor: Peter Jesenský)

Slovan v závere riadnej hracej doby súpera pritlačil, ale ten odolával a potvrdil, že jeho konkurencieschopnosť v tejto sérii rastie.

Kým prvý zápas prehrali Prešovčania výrazným rozdielom (2:6), v druhom a treťom rozhodol jediný gól (1:2, resp. 2:3 po predĺžení). 

„To, čo sme čakali, sa aj deje. Prešov je v defenzíve dobrý, jeho hráči nám vedia utiecť a občas nás aj zatlačiť. Kto si myslel, že to bude jednoduché, tak sa veľmi mýlil,“ vyhlásil Matoušek.

„Bolo to ťažké. Zápas sa dostal do predĺženia, čo sme určite nechceli. Zostali sme trocha zaskočení, súper nám šliapal po krku,“ vravel autor druhého gólu Slovana Martin Belluš, ktorý najprv pálil do hornej žŕdky a nahodený puk sa odrazil do brány od jeho korčule.

Chýbajú len víťazstvá

Pre prešovský hokej šlo o historický zápas. Do play off najvyššej slovenskej súťaže sa Šarišania prebojovali po dlhých 27 rokoch. Naposledy si vo štvrťfinále zahrali ešte v sezóne 1994/95, nestačili v ňom na neskoršieho majstra z Košíc.

Vynikajúci výkon proti Slovanu podal brankár Roman Petrík, ktorý svoj tím držal nad vodou.

„Veľká škoda. Už v druhom zápase sme boli blízko k prekvapeniu. Slovan je jasný favorit, ale my si chceme urobiť sezónu dlhšou. Prišla fantastická kulisa, diváci si to užívali a o to viac to mrzí,“ priznal Petrík, ktorý sa blysol viacerými pohotovými zákrokmi.

V 56. minúte počas presilovky preniesli hráči Slovana hru do priestoru pravého kruhu na vhadzovanie, odkiaľ nasledovala strela do odkrytej brány. Prešovský brankár však zasiahol famózne betónmi.

„Bol to už zákrok v štýle buď-alebo. Našťastie ma to trafilo,“ usmial sa zoširoka Petrík, ktorý si výborne zastal miesto po zranení prešovskej jednotky Nikitu Bespalova.

„Neteší ma, za akých okolností k tomu prišlo. Som tu však na to, aby som chytal. Chalani predo mnou odvádzajú parádnu robotu. Jediné, čo nám chýba, sú víťazstvá,“ poznamenal.

Koniec či návrat do Bratislavy?

Štvrtý zápas je na programe v stredu o 18.00 hod. Slovanisti si želajú, aby bol zároveň posledným. Sériu chcú na východe republiky ukončiť.

„Čaká nás ďalší ťažký zápas v búrlivej atmosfére, ale verím, že to opäť zvládneme. Myslím si, že sa už sa nemáme čím prekvapiť. Jednoducho si skrížime hokejky a ideme na to,“ povedal Matoušek.

„Musíme k tomu pristúpiť inak, vypracovať si viac šancí a streliť viac gólov,“ zdôraznil Belluš.

Bude mať séria najkratšie možné trvanie alebo ju ešte Prešovčania zdramatizujú?
Bude mať séria najkratšie možné trvanie alebo ju ešte Prešovčania zdramatizujú? (Autor: Peter Jesenský)

Naopak, Prešovčania zbrane neskladajú. Ich ofenzívny líder Albert Michnáč avizuje: „Poraziť taký tím ako Slovan je prestíž. Hotovo ešte nie je. Navyše budeme hrať znova pred skvelým prešovským publikom, kde si každý zápas užívame.“

„V hokeji sa už udialo kadečo. Dúfam, že sa nám ešte podarí vrátiť sériu do Bratislavy,“ doplnil Petrík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Návrat po 27 rokoch. Prešovu nepomohla ani rusko-ukrajinská spolupráca