Amerika je jeho splneným snom. Koch nepremýšľal nad zmluvou v NHL ani sekundu

Patrik Koch v drese Tucsonu.
Patrik Koch v drese Tucsonu. (Autor: X / Tucson Roadrunners)
Oh my Hockey|8. feb 2024 o 21:50

Patrika Kocha inšpiroval Zdeno Chára, život v Spojených štátoch sa mu páči.

TUCSON. Jedným z viacerých slovenských hokejistov, ktorí si v poslednom období výkonmi v európskych súťažiach vybojovali kontrakt v NHL, je obranca Patrik Koch.

Rodák z Malaciek hrá v Arizone, konkrétne v meste Tucson za tamojších Roadrunners v AHL. Tam ho Coyotes poslali potom, čo s ním v lete podpísali ročnú zmluvu.

"Počas poslednej sezóny v Európe ma niekoľkokrát oslovili. Keď prišla táto príležitosť, nerozmýšľal som ani sekundu a som za ňu veľmi vďačný. Hrať hokej v USA bol môj sen odmalička," spomína na rokovania v rozhovore pre oficiálny klubový web.

Neprišiel do úplne cudzej kabíny. S adaptáciou mu pomohol krajan Miloš Kelemen, ktorý sa s Arizonou taktiež dohodol po ročníku v Česku pred sezónou 2022/23.

"Keď som sem prišiel, poznali sme sa, hrali sme spolu v národnom tíme. Je dobrý pocit mať tu niekoho známeho. Ale celá partia je skvelá. Povedal by som, že sme všetci veľmi dobrí kamaráti, v hokeji aj mimo neho, všetci si dobre rozumieme," pokračoval bek, ktorého vzorom je Zdeno Chára.

Koch, známy tvrdou hrou a defenzívnym štýlom, nazbieral v prvých 36 zápasoch 9 (1+8) bodov. Čas v Severnej Amerike vníma ako lekciu.

"Verím, že človek sa môže každý deň niečo nové naučiť, v hokeji aj mimo neho. Preto sa snažím vzdelávať dennodenne. Títo chlapci sú chytrí a radia mi v dobrom. Takže sa každý deň učíme a každý deň na tom pracujeme na ľade aj mimo neho," opisuje, ako sa mu darí v Tucsone.

Na Ameriku si už s rodinou zvykli. Koch trochu vedel, do čoho ide, keďže za morom pôsobil ako junior v sezóne 2014/15.

"Jediný veľký rozdiel je, že všetko je tu také veľké a všade je veľa miesta. Jednoducho máte pocit, že máte okolo seba veľa priestoru. Páči sa mi to kvôli deťom. To je jediná vec, ktorú by som povedal, že trochu cítim, ale inak sme všetci ľudia a všetci sú na nás milí," rozhovoril sa o rozdieloch medzi USA a Európou.

Nie je uňho zvykom, že je tak ďaleko od rodného Záhoria. S domovom však kontakt nestratil - rodina ho už stihla prísť navštíviť.

"Moja rodina bola šokovaná kaktusmi a krajinou, také čosi doma nemáme," prezradil. "A teraz v zime sem všetci radi chodia, aby sa aspoň na chvíľu zohriali."

Dvadsaťsedemročný Koch bojuje o povolanie do NHL i o nový kontrakt, keďže ten prebiehajúci sa mu po sezóne skončí. Táto kapitola preňho znamená poriadny skok, keďže v predchádzajúcich ôsmich sezónach hrával len v Česku a na Slovensku a do Arizony sa dostal z Vítkovíc.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»AHL»Amerika je jeho splneným snom. Koch nepremýšľal nad zmluvou v NHL ani sekundu