Symboly nitrianskeho hokejového pekla? Učiteľka s mikrofónom a organista

Katarína Bačinská
Katarína Bačinská (Autor: Archív Katarína Bačinská)
Nikola Baďová|25. apr 2022 o 13:00

V súboji pod Zoborom sa očakáva divoká atmosféra.

BRATISLAVA, NITRA. Mužstvo sa mení, ale nitriansky fanúšik zostáva rovnaký. Hokejoví “Corgoni“ sú po troch rokoch opäť vo finále Tipos extraligy, ktoré odštartovali dvoma zápasmi v hlavnom meste. 

Stav série je nerozhodný 1:1 a na hokejistov Nitry a Slovana Bratislava čaká vypredaná nitrianska aréna. 

Aká bude atmosféra? „Pekelná. Hoci, je jedno, či u nás hrá Slovan alebo Liptovský Mikuláš, súpera čaká peklo,“ povedal pred domácimi stretnutiami mladý obranca Šimon Nemec. 

Hokejistov Nitry počas celej sezóny ženú vpred diváci, ktorý vytvárajú na štadióne neopísateľnú, dych berúcu kulisu. Jej symbolmi sú už roky dvaja ľudia - hlásateľka Katarína Bačinská a jediný hokejový organista Ladislav Réti.

„Je to teraz riadne vybičované,“ hovorí pre Sportnet 63-ročný hudobník.  

Dve nitrianske stálice

Na Slovensku by ste iného nenašli, iba pod Zoborom. Ladislav Réti je najlepší hráč už dlhých tridsať rokov. „Vyhrávam v každom zápase. Aj keď hokejisti prehrajú, ja stále vyhrávam,“ smeje sa hráč na klávesy.  

Keď na začiatku deväťdesiatych rokoch pána Rétiho oslovili z klubového vedenia, išlo o pokus. Vtedy sa na klávesy nikde nehralo. „Videl som, ako sa to robí v Kanade a chcel som k tomu pridať špecifické prvky pre slovenský hokej – chorály.“

Postupne sa hra na klávesový nástroj začala kombinovať s fanúšikmi a vznikla atmosféra symbolická pre Nitru. „Poznám všetky chorály a viem, kedy sa pridať. Buď začnú oni alebo ja,“ hovorí Réti.

V rovnakom čase sa ujala hlásenia Katarína Bačinská. Ku koníčku sa dostala cez brata, ktorý pracoval v boxe časomeračov. „Najskôr som robila pomocné funkcie a hlásenie prišlo až neskôr. Postupne som sa oťukala,“ prezrádza učiteľka v základnej škole. 

Na presný začiatok svojej hlásateľskej kariéry si nespomína. „Zvyknem hovoriť, že končím tretie desaťročie. V tom čase sa začala éra fanklubov.“ 

Divákov v Nitre považujú obaja za priekopníkov fanúšikovskej scény. 

Počas pandémie myslel, že je koniec

HK Nitra má za sebou úspešnú dekádu. Po dvoch tretích miestach a neúspešnom vystúpení vo finále prišiel vytúžený titul. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Symboly nitrianskeho hokejového pekla? Učiteľka s mikrofónom a organista