Filip Forsberg by mohol opustiť Nashville. Kde skončí?

Útočník Nashvillu Predators Filip Forsberg.
Útočník Nashvillu Predators Filip Forsberg. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|24. feb 2022 o 10:37

Útočníkovi po sezóne končí zmluva.

NASHVILLE. Klub Nashville Predators aktívne hľadá možnosti na výmenu útočníka Filipa Forsberga, oznámil novinár Andy Strickland na Twitteri.

Dvadsaťsedemročný Švéd je v poslednom roku jeho šesťročného kontraktu v hodnote šesť miliónov dolárov ročne.

Tak neostane?

Očakávalo sa, že ľavý krídelník podpíše zmluvu v Nashville. Podľa najnovšej informácie to ale tak nevyzerá. Preds ho nechcú stratiť a nechať v lete odísť ako voľného hráča.

Ak ho manažér David Poile nepodpíše, ostáva mu iba hľadať partnera na výmenu.

Do Nashvillu sa dostal po trejde z Washingtonu, kde ho draftovali z jedenásteho miesta v roku 2012.

Forsberg zažíva výbornú sezónu. Má 44 bodov v 38 zápasoch. Strelil 26 gólov a pridal 18 asistencií. Získava 1,16 bodu na zápas, čo ho v tejto štatistike radí medzi dvadsať najlepších hráčov v lige. Po sezóne ho zrejme čaká navýšenie platu.

21. marca končí prestupové obdobie v NHL. Manažér Poile ešte pár dní dozadu jasne tvrdil, že chcú krídelníka dovtedy podpísať: „To je náš cieľ, samozrejme. Obe strany sa musia premôcť a eventuálne spraviť ten najlepší krok dopredu.“

Niečo sa zrejme zmenilo. Je otázne, aké sú dôvody, pre ktoré ho chce Nashville vymeniť. V platovom strope budú mať priestor takmer 25 miliónov a z ich kľúčových hráčov končí zmluva iba Forsbergovi.

Navyše, nachádzajú sa na piatom mieste v Západnej konferencii a play-off by im nemalo ujsť. V bráne majú Sarosa a v obrane Josiho a ešte môžu zabojovať o úspech. Bez Forsberga by to bolo ťažšie.

Dôvodov obchodovania so Švédom môže byť viac. On sám nemusí chcieť po sezóne podpísať kontrakt a oni ho nechcú zadarmo stratiť, Predators sa môžu rozhodnúť pre prestavbu a predať ich kľúčových hráčov.

Jedno je ale jasné, Filip Forsberg boduje najvyšším tempom jeho kariéry a prvýkrát by mohol sezónu ukončiť s viac ako bodom na zápas. Záujem o neho bude.

Z príchodu takéhoto hráča by mal radosť zrejme fanúšik každého tímu. Vie rozhýbať ofenzívu a strieľať potrebné góly.

Kde by mohol skončiť?

Forsberg by bol pre nový tím takzvaný „rental“ – hráč len do konca prebiehajúcej sezóny. Mieril by preto do tímu, ktorý by plánoval v play-off uspieť.

Dá sa očakávať, že cena za neho bude vysoká voľba v drafte, prospekt, kvalitný hráč alebo kombinácia viacerých z možností.

Momentálne nevyšli na povrch informácie o žiadnych kluboch, ale lákavá možnosť by mohla byť v Los Angeles, kde hrá Filipov dlhoročný spoluhráč Viktor Arvidsson. Po jeho výmene z Nashvillu sa Forsberg na sociálnej sieti vyjadril, že mu krajan bude chýbať.

Voľba LA, ktorí sú na hranici play-off by bola logická. Majú dosť miesta v platovom strope a takisto možnosti prospektov, ktoré by Preds mohli zaujať.

Možnosť sa otvorila v Toronte. Po zranení obrancu Jakea Muzzina v zápase s Montrealom ho umiestnili na listinu zranených hráčov. V platovom strope sa im uvoľnilo 5,625 milióna dolárov.

Na to, aby mohli získať Forsberga, by im stačilo na druhú stranu poslať hráča s menším platom. Samozrejme by sa to neobišlo bez ďalších príplatkov v podobe výberov v drafte či mladých nádejí.

Vzniknúť by tak mohla elitná top 6 v zložení Forsberg – Matthews – Marner, Bunting – Tavares – Nylander, ale ich prioritou bude zrejme nahradiť Muzzina v obrane.

V podobnej situácii je aj Minnesota Wild. Šesť miliónov sa im do stropu neráta kvôli zranenému Mattovi Dumbovi a momentálne majú dosť priestoru na to, aby útočníka získali. Aj ich kvalitný tím by to výrazne posilnilo. Draftových výberov majú dosť a zásobáreň na talenty takisto.

Ľavé krídla v tíme síce majú, ale viacerí z ich hráčov sú flexibilní v hraní na oboch stranách. Takisto tu vyvstáva otázka, či nebudú preferovať posilu do zadných radov.

Dostatok financií má aj klub New York Rangers. Tí ale majú už teraz elitných hráčov na ľavej strane. Prvé dva útoky zastupujú Panarin a Kreider.

Toto sú organizácie, ktoré majú priestor aj ambície na to, aby získali Forsberga.

Filip Forsberg sa teší po strelenom góle.
Filip Forsberg sa teší po strelenom góle. (Autor: TASR/AP)

Ako sme ale videli vo Vegas, nie vždy to takto funguje a manažéri dokážu vymyslieť všeličo. Na druhú stranu môžu putovať aj iní hráči s väčším kontraktom, ktorí uvoľnia priestor, alebo sa môže pridať aj tretí tím, ktorý zoberie časť financií na seba a dostane za to nejakú voľbu v drafte.

Preto sa môže stať, že Švéd skončí na Floride, v Bostone, Colorade, Edmontone, Pittsburghu či Caroline. Alebo príde návrat do Washigtonu, kde ho draftovali, ale neodohral za nich ani zápas?

Ak sú informácie o obchode s Forsbergom pravdivé, jeho akvizícia môže zmeniť štruktúry mnohých tímov a zvýšiť ich šance na úspech.

Ten chce dosiahnuť aj Filip, ktorý bol najbližšie v roku 2017, keď Nashville podľahol Pittsburghu až vo finále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Filip Forsberg by mohol opustiť Nashville. Kde skončí?