Najrýchlejším hráčom NHL je Slovák, akú rýchlosť mu namerali?

Martin Pospíšil.
Martin Pospíšil. (Autor: Facebook / Calgary Flames)
Peter Vretenička|13. okt 2024 o 21:42

Zvolenský odchovanec zažíva skvelý vstup do novej sezóny.

CALGARY. Kým Martin Pospíšil ešte minulú sezónu začínal na farme s malou nádejou na najlepšiu ligu sveta, tento rok ju začal v prvom tíme Calgary Flames s dvojročným jednocestným kontraktom na milión dolárov ročne.

Vedenie klubu z kanadskej metropoly určite neľutuje dôveru, ktorú vložilo do 24-ročného hráča spod Tatier. Neustále vykazuje herný progres a do tejto sezóny vstúpil ziskom 4 bodov (1+3) v prvých dvoch zápasoch.

V prepočte na hrací čas je dokonca pri hre 5 na 5 aktuálne tretím najproduktívnejším hráčom celej NHL (8,22 bodu v prepočte na 60 minút).

Efektívnejší boli zatiaľ iba Ivan Barbašev (12,23) a Jack Eichel (10,36) z Vegas Golden Knights.

Okrem produktivity svojmu tímu pomáha tiež tvrdosťou, ktorou sa súperom dokáže často dostať ,,pod kožu" a zároveň sa nebojí zhodiť rukavice.

Vyzdvihnúť si zaslúži aj jeho rýchlosť, ktorou narúša defenzívne rozostavenie súpera, čím vytvára viac priestoru pre svojich spoluhráčov. A práve pri jeho rýchlosti sa pozastavíme.

Najvyššia nameraná rýchlosť

NHL v rámci pokročilých štatistík EDGE zverejňuje údaje nameraných rýchlostí hráčov, ich striel a ďalšie zaujímavosti.

V aktuálnej sezóne NHL je hráčom s najvyššou nameranou rýchlosťou Slovák Martin Pospíšil, ktorému v otváracom zápase proti Vancouveru Canucks počas predĺženia namerali rýchlosť 38,71 kilometrov za hodinu.

ŠTATISTIKA: Martin Pospíšil má v tejto sezóne najvyššiu nameranú rýchlosť spomedzi hráčov NHL

(Zdroj: edge.nhl.com)

Je veľmi pravdepodobné, že sa na čele tohto rebríčka NHL nejaký čas udrží. Za celý minulý ročník boli totiž namerané len štyri rýchlejšie časy – Owen Tippett (38,97), Connor McDavid (38,93), Luke Hughes (38,93) a Brayden Point (38,86)

Rýchlosťou sa blysol aj Fehérváry

V tejto súvislosti je zaujímavý počin Martina Fehérváryho z Washington Capitals, ktorému v januári 2023 v zápase proti Columbusu namerali hodnotu 38,96 kilometrov za hodinu.

Bol to tretí najrýchlejší čas sezóny 2022/23 a spomedzi obrancov je to aktuálny rekord NHL. Najbližšie k jeho prekonaniu bol v minulej sezóne Luke Hughes (38,93) z New Jersey Devils.

Zároveň je to tiež slovenský rekord. Keby takéto merania existovali už v minulosti, zrejme ešte lepšie časy by dosiahli Peter Bondra a Marián Gáborík. Obidvaja patria k najrýchlejším hráčom NHL v histórii.

Peter Bondra vyhral súťaž o najrýchlejšieho korčuliara počas víkendu All-Star v rokoch 1997 a 1999. Marián Gáborík jeho prvenstvo napodobnil v roku 2003. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najrýchlejším hráčom NHL je Slovák, akú rýchlosť mu namerali?