Legendárny Brodeur priznal, že neznášal Pálffyho: Veľmi sa mu proti mne darilo

Martin Brodeur
Martin Brodeur (Autor: SITA/AP)
SITA|4. okt 2024 o 18:28

Jednoznačne ťažšie bolo stáť v bránke ako robiť funkcionára, hovorí Martin Brodeur.

BRATISLAVA. Trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára a dvojnásobný olympijský šampión a najmä brankárska hokejová legenda.

Kanaďan Martin Brodeur je v historickom meradle jeden z najlepších a najúspešnejších brankárov, ktorý je porovnávaný azda len s Patrickom Royom či Dominikom Hašekom.

Súčasný viceprezident pre hokejové operácie New Jersey Devils nechýba v Prahe pri otvorení nového ročníka NHL, kde vo dvoch zápasoch predstaví práve New Jersey proti Buffalu.

"Jednoznačne ťažšie bolo stáť v bránke ako robiť funkcionára. Je však úžasné, že môžem naďalej pracovať v klube, ktorý milujem a s ktorým som zažil toľko skvelých rokov. Dobre poznám fanúšikovské zázemie, s terajším tímom chceme byť úspešní podobne, ako sa nám to podarilo s Devils v minulosti. Je pekné vidieť, ako nám napredujú mladí hráči, ktorých sme draftovali a ktorých sme podpísali," uviedol Martin Brodeur v rozhovore pre denník Šport.

Päťdesiatdvaročný Brodeur sa vyjadril konkrétne aj k dvom slovenským hráčom v službách Devils - skúsenému útočníkovi Tomášovi Tatarovi a mladému obrancovi Šimonovi Nemcovi.

"Tuna (zámorská prezývka Tatara - pozn.) je skvelý chlapík. Mali sme s ním výborné skúsenosti v minulosti, preto sme sa rozhodli s ním podpísať znova kontrakt. Sme radi, že ho máme. Mal u nás naposledy výborný ročník, bol úspešný v play-off, kde dal veľký gól proti Rangers.

Čo sa týka Nemca, s hráčmi, ktorých si vyberiete podobne vysoko ako Šimona, idú vždy veľké očakávania. Mal solídnu nováčikovskú sezónu. Druhý rok býva pre mladších hráčov ťažší. Dúfam, že to nebude jeho prípad.

Je už NHL hráčom, musí tvrdo pracovať a robiť správne rozhodnutia. Páči sa nám, čo v ňom vidíme," skonštatoval Brodeur o dvoch vekovo rozdielnych Slovákoch.

Brodeur počas kariéry prekonal niekoľko rekordov NHL. Počas 22 sezón v profilige (21 v drese New Jersey) odohral rekordných 1266 zápasov a v 691 z nich si pripísal víťazstvo.

Rekordne nízky je tiež počet jeho prehier (397) a rekordne vysoký zasa počet shutoutov (125). Na najvyššej úrovni chytal do svojich 42 rokov, kariéru ukončil v roku 2015 v drese St. Louis. Myslí si, že je možné, aby brankári chytali v dnešnej rýchlej a mladšej NHL rovnako dlho?

"Je pravda, že dnes sú zápasy ťažšie, rýchlejšie. Hrával som v ére, keď sa veľa hákovalo, bodyčekovalo a bolo všetko pomalšie. Na druhej strane nikdy neviete, čo sa môže podariť. Dnešní brankári sú skvele atletickí pripravení," zamyslel sa Brodeur.

Spomedzi slovenských hráčov, s ktorými sa stretával počas kariéry, má asi najťažšie srdce na Žigmunda Pálffyho.

"Neznášal som ho, veľmi sa mu proti mne darilo. Pálffy bol neskutočne rýchly, vedel si vždy nájsť cestu ku gólom a brejkom. Samozrejme aj Peter Šťastný bol skvelý hokejista a o Mariánovi Hossovi ani nemusíme pochybovať, bol to komplexný hráč a trojnásobný víťaz Stanley Cupu," povedal o známych Slovákoch legendárny brankár pre Šport.

K svojim konkurentom v bránke počas aktívnej kariéry ešte s rešpektom poznamenal: Mal som šťastie, že som chytal v ére brankárskych osobností, okrem Dominika Hašeka a Patricka Roya tam boli aj Curtis Joseph, Ed Belfour. Vždy som rád, keď ma udia spomínajú v spoločnosti tých najlepších v histórii.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Legendárny Brodeur priznal, že neznášal Pálffyho: Veľmi sa mu proti mne darilo