Kožanovú potešili výkony Lopušanovej, pomohla aj prehra s Japonkami

Nela Lopušanová.
Nela Lopušanová. (Autor: Tumbász Hédi)
SITA|20. feb 2023 o 12:35

Slovenky by sa mali o necelé dva mesiace predstaviť na MS nižšej kategórie v Číne.

BRATISLAVA. Slovenské hokejové reprezentantky majú za sebou druhý medzinárodný turnaj pod vedením fínskeho trénera Arta Sieppiho, na ktorom nastúpili aj proti účastníkom najvyššej kategórie majstrovstiev sveta.

Na februárovom Turnaji piatich krajín v maďarskej Budapešti zvíťazili v dvoch zo štyroch zápasov a opäť o sebe dala vedieť 14-ročná Nela Lopušanová, ktorá bola najproduktívnejšia hráčka tímu.

Slovenky na úvodnú prehru s domácimi Maďarkami (6:7) zareagovali víťazstvami po samostatných nájazdoch nad Nórkami (3:2) a Francúzkami (4:3), v záverečnom dueli jasne podľahli Japonkám (0:10).

"Odohrali sme kvalitný medzinárodný turnaj, všetky zápasy mali vysokú úroveň. Vyzdvihla by som najmä súboje s Francúzkami a Nórkami, ktoré sme doviedli do samostatných nájazdov a zvíťazili v nich.

Dievčatá nám počas náročného týždňa ukázali svoju psychickú aj fyzickú pripravenosť," uviedla generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová na oficiálnom webe Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Tréner lepšie spoznal svoje hráčky

Potešila najmä útočníčka Lopušanová, ktorá v prvom stretnutí strelila tri góly a v druhom dvakrát asistovala.

Okrem nej sa na podujatí predstavili ďalšie hráčky z mládežníckych výberov - brankárky Laura Ivanecká s Líviou Debnárovou a útočníčky Zuzana Dobiašová, Ema Tóthová a Lilien Beňáková.

"Veľmi nás potešili dievčatá do 18 rokov, ktoré sme si vytipovali na tento turnaj. Hneď v prvom zápase proti Maďarkám strelila Nela hetrik. Nebýva to bežné, aby štrnásťročné dievča takto prekvapilo súperky," skonštatovala Kožanová.

Podľa generálnej manažérky ženských reprezentácií bol turnaj cennou skúsenosťou a novému trénerovi pomohli lepšie spoznať svoje zverenkyne.

"Prvé reprezentačné zrazy slúžia na mapovanie portfólia hráčok na nasledujúce obdobie, aby sme vedeli, s kým môžeme pracovať.

Aj zápas s Japonkami nám poskytol veľa informácií. Videli sme, ako sa dievčatá správajú na ľade aj mimo neho, ako sa prejavujú a ako zvládajú stres," vysvetlila.

MS v Číne sú ohrozené

Slovenské hokejistky by sa mali v apríli predstaviť na turnaji A-skupiny I. divízie MS v čínskom Šen-čene, no zatiaľ nie je známe, či sa šampionát uskutoční.

"Zdravotnícka komisia odporúča Rade IIHF posun na koniec augusta resp. začiatok septembra, keďže v Číne je veľmi zlá epidemiologická situácia. Rozhodnutie má padnúť v najbližších dňoch alebo týždňoch.

Náhradný aprílový program by bol turnaj za účasti európskych krajín, ktoré sa mali zúčastniť na šampionáte v Číne.

Následne by sme museli nastaviť prípravu na letný termín MS. Bolo by to absolútne atypické a museli by sme zvoliť odlišný model prípravy," dodala Kožanová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kožanovú potešili výkony Lopušanovej, pomohla aj prehra s Japonkami