Rekordný večer Letanga. Toľko asistencií obrancu v jednej tretine NHL nezažila

Obranca Kris Letang v drese Pittsburghu Penguins.
Obranca Kris Letang v drese Pittsburghu Penguins. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|28. dec 2023 o 08:45

Kris Letang zaznamenal celkovo šesť asistencií.

NEW YORK. Tretina, aká sa nevidí len tak často. Obranca Pittsburghu Penguins Kris Letang začal tú druhú na ľade New Yorku Islanders nepríjemne. Už po 41 sekundách ho rozhodcovia vylúčili za seknutie.

V 27. minúte strelil jeho kolega Rakell úvodný gól stretnutia.

V druhej polovici druhej časti hry ale prišiel zlom. "Tučniaci" strelili päť gólov za necelých sedem minút, Letang asistoval pri každom z nich a stal sa novým rekordérom NHL.

Žiaden iný obranca v histórii ligy nezaznamenal taký bodový zisk v rámci jednej tretiny. "Zistil som to až po zápase," povedal pre nhl.com Letang.

"Myslím si, že Todd Reirder (člen trénerského štábu, pozn. red.) mi to povedal, ale nebol si na sto percent istý. Bola to jedna z tých nocí, keď každý vedel skórovať po tom, ako som mu dal puk," doplnil.

VIDEO: Rekord Krisa Letanga v zápase proti Islanders

V tretej tretine si 36-ročný Kanaďan pripísal asistenciu aj na posledný presný zásah, ktorý uzavrel stav stretnutia na 7:0 pre hostí. Gól strelil Fín Valtteri Puustinen, ktorý v NHL skóroval vôbec prvýkrát.

"Je to vždy skvelé, keď ste tým, kto môže niekomu prihrať na prvý gól v NHL," vravel Letang. "Na jeho tvári ste mohli vidieť, aký špeciálny moment to je."

Vďaka šiestej asistencii vyrovnal skúsený hráč ďalší rekord. Stal sa siedmym obrancom v histórii ligy, ktorý zaznamenal šesť gólových prihrávok v jednom zápase. Naposledy sa to podarilo Garymu Suterovi pred 37 rokmi.

Rekord NHL v počte asistencií v zápase spomedzi všetkých hráčov je sedem. Poradilo sa to len Waynovi Gretzkému (trikrát) a Billymu Taylorovi staršiemu.

Kris Letang tak zvýšil svoju sezónnu bilanciu na 20 asistencií. Celkovo má po 33 stretnutiach na konte 23 bodov.

V noci sa zároveň stal len siedmym hráčom, ktorý si pripísal šesť asistencií v zápase vonku. Naposledy to dokázal Eric Lindros v roku 1997.

Nie len v asistenciách, ale aj v bodoch celkovo bol Kanaďanov výkon výnimočný. Na šesť-bodovú noc obrancu NHL čakala od roku 2004, keď sa montrealský zadák Sheldon Souray predviedol práve proti Pittsburghu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rekordný večer Letanga. Toľko asistencií obrancu v jednej tretine NHL nezažila